Головна Новини Політика вибори Альянси «ворогуючих» партій на місцях: чи дійде така дружба до парламентського рівня
commentss НОВИНИ Всі новини

Альянси «ворогуючих» партій на місцях: чи дійде така дружба до парламентського рівня

Експерти розповіли, чому партії ОПЗЖ, «Євросолідарність» або «Слуга народу» охоче створюють альянси на місцях, хоча в Раді - стоять в опозиції один до одного

10 грудня 2020, 17:12
Поділіться публікацією:

В Україні після виборів виникли часом несподівані альянси між партіями на місцях. "Коментарі" дізналися у експертів, чи можуть місцеві альянси перевтілитися в альянси в парламенті — нинішньому або майбутньому, а також — хто, з ким і чому вже кооперується в офіційній або неофіційній більшості.

Альянси «ворогуючих» партій на місцях: чи дійде така дружба до парламентського рівня

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Місцеві еліти для посилення власного впливу змушені купувати цілі фракції"

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що в Україні між парламентськими та місцевими виборами ніколи не можна проводити паралелі.

"Це абсолютно різні процеси, які керуються принципово різною логікою, — пояснює він. — Так вже склалася ситуація, що в нашій країні навіть великі партії часто передають свої регіональні осередки місцевим елітам на умови франшиз без будь-якої ідеологічної складової. Тому зовсім не дивно, що сьогодні ми бачимо несподівані альянси у вигляді, наприклад, коаліції фракцій ЄС і ОПЗЖ в окремих радах різних рівнів".

За словами Дениса Горохівського, якщо раніше всі ці процеси зводилися до покупки "тушок", то сьогодні, через запровадження практики імперативного мандата, місцеві еліти для посилення власного впливу змушені купувати цілі фракції.

"Але це зовсім не означає, що, якщо в якійсь міськраді умовні ОПЗЖ об'єдналися з ЄС проти СН, то і в Раді умовний Порошенко об'єднається з Бойком проти умовного Разумкова", — упевнений експерт.

"Всі попередні політичні декларації про "ворожнечу" між партіями — не більше ніж політична пропаганда"

"Як показала ситуація з місцевими виборами — не можна механічно переносити логіку загальнополітичної боротьби на місцевий рівень. Все-таки, місцеве самоврядування — це про локальні проблеми, а не про велику політику, — підкреслює політолог Петро Олещук. — Крім того, мало формально посісти перше місце на місцевих виборах, треба сформувати реальну коаліцію".

Експерт нагадує, що, наприклад, "Європейська солідарність" оголосила себе "переможцем" у багатьох областях, а в реальності в більшість не потрапила. А "слуги", яких конкуренти вже встигли оголосити тими, хто зазнав поразки, в багатьох місцевих радах активно беруть участь у формуванні коаліцій.

"Загалом, можна сказати, що в формуванні коаліцій по всій Україні є якась "політична система". Різні партії можуть формувати більшості, керуючись локальними міркуваннями, — зазначає Петро Олещук. — Наприклад, та ж ЄС без проблем формує коаліцію зі "слугами" в Одеській облраді. Тому регіональні коаліції не потрібно розглядати як "передумову" для загальнонаціональних. У той же час, вони реально показали, що всі попередні політичні декларації про "ворожнечу" між партіями — не більше ніж політична пропаганда".

Раніше експерти оцінили, як змінилася антикорупційна ситуація в Україні при Зеленському.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини