Головна Новини Політика внутрішня політика Звільнення Баканова та Венедіктової: що ховається за цим рішенням – у чиї руки тепер перейшла влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Звільнення Баканова та Венедіктової: що ховається за цим рішенням – у чиї руки тепер перейшла влада

Відправити у відставку Баканова та Венедіктову монобільшості без підтримки інших фракцій та груп не вдалося

19 липня 2022, 15:40
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 19 липня підтримала звільнення Ірини Венедіктової з посади Генерального прокурора України. Також парламент проголосував за звільнення Івана Баканова з посади голови СБУ. Про що свідчать результати голосування? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Звільнення Баканова та Венедіктової: що ховається за цим рішенням – у чиї руки тепер перейшла влада

Баканов та Венедіктова. Фото: із відкритих джерел

Реформу правоохоронної системи зупинено

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Результати голосування за відставку (Венедіктова – 264 депутати, причому з фракції "Слуга народу" всього 198 при 226 необхідні, Баканов – 265 нардепів, із СН – 208) свідчать, що жодної монобільшості у Верховній Раді немає. Кількість голосів, які дали "слуги", дуже показова. Їм знову довелося скористатися "підпірками" у вигляді інших фракцій, груп, позафракційних нардепів. Тоді як, здавалося б, під такі важливі голосування, ініціатором яких є президент України, голоси мали б знайтися всередині СН. Отже, не все так добре і спокійно в Данському королівстві…".

На думку експерта, другий важливий момент пов'язаний з тим, що силову вертикаль буде дуже серйозно переформатовано, причому – у контексті посилення впливу Офісу президента (ОП).

"Його вплив і раніше був досить сильним, тепер він фактично тотальний. І ті, хто зараз виконує обов'язки керівника СБУ та Офісу генерального прокурора (ОДП), і ті, хто буде призначений уже без "в.о." – можна не сумніватися, що будуть (і є) афельовані з головою ОП – Андрієм Єрмаком. І зрозуміло, що це можна буде використовувати не лише в контексті протидії зовнішній загрозі (що, безумовно, є найбільш актуальною проблемою на сьогодні), а й у контексті протидії якимось внутрішнім загрозам у майбутньому. Важливо, що ці внутрішні загрози влада розумітиме так, як вона вважає за потрібне. Це можуть бути інші політичні партії, окремі політичні лідери. Навіть загалом політика, що проводиться у державі, пов'язана з реалізацією якихось ініціатив, реформ тощо. За фактично тотального контролю над силовим блоком, ОП все це робитиме набагато легше", – пояснює Ігор Рейтерович.

Також слід розуміти, продовжує він, що такі зміни до СБУ і особливо в ОДП показують, що реформу правоохоронної системи (у контексті взаємодії НАБУ та САП з генпрокуратурою), за великим рахунком, зупинено.

"Те, що зараз нарешті призначили голову САП, що обов'язково незабаром призначать голову НАБУ, по суті, не створить альтернативних центрів впливу. Оскільки багато речей зав'язані безпосередньо на Офісі генерального прокурора. А там зараз працює людина (або працюватиме нова) – заточена на беззаперечне виконання завдань, які їй формулюватимуть безпосередньо в ОП, – зазначає експерт. – Венедиктова, як би ми до неї не ставилися, у цьому плані з деяких питань займала навіть не незалежну, а правову позицію. Вона виходили з існуючих норм права. І не хотіла переступати якусь межу. Зараз із приводу переступання таких рис, гадаю, проблем у ВП з ОДП не буде".

Кожен наступний генпрокурор та голова СБУ розумітиме, що несе персональну відповідальність за своїх підлеглих

Лікар права, адвокат Іван Ліберман вважає, що зміна глав СБУ та ОДП вказує на те, що фактично встановлено – чимала кількість представників спецслужб, органів прокуратури не відповідали та не відповідають нормам законодавства.

"Сталося і відбувається масове порушення присяги. Не виключено, що багато хто з цих людей надалі переслідуватиметься за кримінальними статтями Кримінального кодексу України. І якщо руки нашого правосуддя до них дотягнутися, ці правопорушники будуть засуджені і посаджені за ґрати, – прогнозує експерт. – Щодо подальших перспектив. Треба розуміти, що кожен наступний генпрокурор та голова СБУ розумітиме, що несе персональну відповідальність за своїх підлеглих. Відповідно – дуже серйозно може змінитись підхід до набору нових кадрів, до верифікації нинішніх. Не виключаю навіть появи в Офісі генпрокурора та в СБУ нових підрозділів, які виявлятимуть різного роду недоброчесних, не професійних співробітників".

Україна, зазначає Іван Ліберман, починає робити серйозні кроки щодо вдосконалення своєї силової системи зсередини. І цілком можливо, що приклад беруть із такої країни як Ізраїль, яка має одну з найпотужніших у світі спецслужб.

Відповідальність за провали СБУ та ОГП мають розділити ті, хто їх пропонував, підтримував, призначав

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко охарактеризував те, що відбувається, як внутрішньовидову боротьбу в середовищі влади та оточення президента.

"Щодо призначення Баканова та Венедіктової – у суспільстві було спочатку багато критики. І щодо професійних якостей, і щодо наявності досвіду. Але очевидно, що основним критерієм їхнього призначення була близькість до президента, до його оточення. І відданість їм. Але не професіоналізм. Як наслідок – ми отримали у результаті такий негативний результат", – наголошує Сергій Войченко.

Він не сумнівається, що зараз Офіс президента підноситиме такі кадрові рішення як "цар хороший – бояри погані".

"Але не слід забувати, що і голову СБУ, і генпрокурора було призначено за поданням безпосередньо керівництва держави. І за них голосувала так звана монобільшість, яка теж має безпосереднє відношення до президента. Тож і відповідальність за провали СБУ та ОГП мають розділити ті, хто їх пропонував, підтримував, призначав, – вважає Сергій Войченко. – Поки що суспільству просто дали двох чергових "цапів-відбувайлів", щоб спробувати якось обнулити негативні тенденції, які є в СБУ та ОДП".

Читайте також на порталі "Коментарі" – не поспішайте брати російський паспорт: у Кабміні попередили про серйозні наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини