Зеленський провів кадрові перестановки у ЗСУ та командуванні ООС

Зеленський звільнив старих очільників і призначив нових.

Президент Володимир Зеленський провів кадрові перестановки у Збройних силах України та командуванні операції Об'єднаних сил. Так, Зеленський звільнив з посади начальника Генерального штабу ЗСУ Сергія Корнійчука та призначив на цю посаду Сергія Шапталу. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Також генерал-лейтенанта Володимира Кравченка звільнили з поста командувача операції Об'єднаних сил. Замість нього на цю посаду призначили Олександра Павлюка.

Зеленський також звільнив командувача Десантно-штурмових військ України Євгена Мойсюка.

Олега Сінайко призначили заступником глави Служби зовнішньої розвідки України.

"Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський вивів з Ради національної безпеки і оборони колишнього головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.

Нагадаємо, Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. Його місце займе генерал-майор, командувач військами оперативного командування "Північ" Валерій Залужний. Хомчак же призначений першим заступником секретаря РНБО. Що означають кадрові ротації останнього часу в силових органах і армії? Настають реальні зміни, або це просто "перестановка ліжок"? Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович називає дані перестановки очікуваними. На думку Ігоря Рейтерович, якщо прив'язати дане кадрове рішення до змін, які недавно були в силовому блоці — Службі зовнішньої розвідки, СБУ, — видно, що йде добудова президентської вертикалі.

Головний інспектор Міноборони Ігор Воронченко раніше заявляв про кризу в українській армії та невирішені проблеми взаємодії між главами ЗСУ і Міноборони — Русланом Хомчак і Андрієм Тараном. За словами Воронченка, в ВСУ повністю зупинено будівництво військових арсеналів, на передовій — неякісне харчування, а на закупівлі зброї і бронежилетів нібито можлива корупція. Воронченко також вказав на відсутність взаєморозуміння між керівництвом ВСУ і Міноборони, в тому числі він заявив про дублювання функцій.