Головна Новини Політика внутрішня політика Хомчак йде з поста: що означають кадрові ротації останнього часу в силових органах і армії
commentss НОВИНИ Всі новини

Хомчак йде з поста: що означають кадрові ротації останнього часу в силових органах і армії

Руслан Хомчак переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО

27 липня 2021, 21:17
Поділіться публікацією:

Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. Його місце займе генерал-майор, командувач військами оперативного командування "Північ" Валерій Залужний. Хомчак же призначений першим заступником секретаря РНБО. Що означають кадрові ротації останнього часу в силових органах і армії? Настають реальні зміни, або це просто "перестановка ліжок"?

Хомчак йде з поста: що означають кадрові ротації останнього часу в силових органах і армії

Руслан Хомчак (фото з відкритих джерел)

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович називає дані перестановки очікуваними.

"Той вал негативу, який був навколо фігури Руслана Хомчака, наростав. Останньою краплею стали суди між ним і міністром оборони Андрієм Тараном (щодо функціоналу — хто мав право куди кого призначати, хто кому підпорядковується, в якому форматі і т.д.). Ненормально, коли в воюючій країні люди, які відповідають за оборону, навіть якщо у них є якісь розбіжності, виносять їх в публічну площину. І через суди намагаються один з одним воювати", — підкреслює Ігор Рейтерович.

На його думку, тут є і вина президента Володимира Зеленського.

"Він як верховний головнокомандувач повинен був викликати Хомчака з Тараном і вирішити питання, скажімо так," зрозумівши на трьох". Президент виступив би своєрідним арбітром, — пояснює експерт. — Не знаю, з яких причин, але цього не сталося".

За його словами, є певні претензії і безпосередньо до функціональних обов'язків, яке Хомчак виконував на фронті.

"Невдоволення його діями, схоже, зріло в рядах збройних сил. Зокрема, щодо його десь, можливо, частково пасивної політики в контексті відповіді на провокації з боку Росії і т.зв. "ДНР" і "ЛНР". При цьому потрібно розуміти, що Хомчак був до певної міри заручником політики президента, який говорить про те, що у нас перемир'я ... Можливо, якесь незгоду з приводу особливостей цього "перемир'я" також призвело до відставки", — розмірковує Ігор Рейтерович.

Він також припускає, що йде цілеспрямоване призначення людей, які більш готові виконувати доручення президента і його Офісу, в тому числі по частині виконання вельми незручної для нас політичної частини Мінських угод.

"Те, що Хомчак призначений заступником секретаря РНБО, це почесне заслання, — вважає експерт. — Там всім керує секретар РНБО Данилов і власне президент. А всі ці заступники консультаційно-дорадчого органу, яким, по суті, є РНБО, — це просто можливість мати свій кабінет і якийсь статус. Думаю, що Хомчак довго на цій посаді не затримається. Хоч, може, його це і влаштує — отримувати зарплату, ні за що особливо не відповідаючи".

На думку Ігоря Рейтерович, якщо прив'язати дане кадрове рішення до змін, які недавно були в силовому блоці — Службі зовнішньої розвідки, СБУ, — видно, що йде добудова президентської вертикалі.

"Але у мене сумніви, чи є ця де-юре вертикаль Зеленського — такий і де-факто. Тому що величезна кількість людей, які так чи інакше потрапляють зараз на посаді, це люди глави Офісу президента — Андрія Єрмака. Він або привів їх, або знає, або проводив з ними співбесіду. І вибудовування такої силової вертикалі показово, — вважає експерт. — Не виключаю, що це робиться з прицілом на осінь і можливі соціальні потрясіння, які можуть бути в Україні в контексті зростання тарифів, безробіття і реалізації якоїсь політичної частини Мінських угод (імплементація тієї ж формули Штайнмайера в українське законодавство), з чим буде не згодна значна частина суспільства".

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко зізнався: "Мені прикро, що військові стають заручниками політичних інтриг. Хоч не повинні ні самі втручатися, ні потрапляти під їх вплив. Хомчак два роки, в двох урядах, вибудовував свою вертикаль. Рік входив в посаду. Зараз бачимо, що пішли якісь реформи, на високому рівні проходять багатонаціональні навчання, саме збройні сили є передовими в питаннях просування в НАТО. Але затягнувся конфлікт між міністром оборони і головкомом. Це не додавало плюсів нікому, в тому числі в рамках боєздатності, обороноздатності".

Юрій Кочевенко зазначає, що основні кризові моменти — провал держоборонзамовлення, проблеми з харчуванням, речовим забезпеченням, з грошовим утриманням військових — це питання до Міністерства оборони.

"І якщо кого і треба було відправляти у відставку, так це — не головкому, а міністра оборони. Думаю, це незабаром це і станеться, — каже експерт. — Хомчак точно був не найгірше головкомом в історії України. Попри труднощі, нерозуміння вищого військово-політичного керівництва в ракурсі управління і реформування ЗСУ, процеси йшли. Зараз вони однозначно сповільняться. Нового головкому (хоч я нічого проти генерал-майора Залужного не маю, знаю його як професіонала) знадобиться час, щоб увійти в посаді. Тобто, ми знову увійдемо в певний період турбулентності. Що неприємно в умовах постійних агресій і загроз, в яких ми знаходимося".

За словами Юрія Кочевенко, для Хомчака звільнення явно стало несподіваним.

"Я з ним недавно зустрічався, ми планували певні проєкти, завдання. Без урахування, що подібне може статися, — зазначає експерт. — Чинна влада не любить відправляти у відставку зі скандалами. Так що Хомчака подякували, дали посаду в іншому високому відомстві. Схоже, з системи він поки не випадає".

Нагадаємо, головний інспектор Міноборони Ігор Воронченко заявив про кризу в українській армії і невирішені проблеми взаємодії між главами ВСУ і Міноборони — Русланом Хомчаком і Андрієм Тараном.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

иван

28 липня 2021, 07:13

ВОРОВСТВО и нежелание делиться! Это главная причина всех кадровых перестановок. Ну и, конечно же, страх перед скорым концом этого балагана.


Новини