Головна Новини Політика внутрішня політика Засідання РНБО: яких гучних рішень очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Засідання РНБО: яких гучних рішень очікувати

Експерти спрогнозували, як пройде прийдешнє засідання РНБО

14 травня 2021, 15:01
Поділіться публікацією:

В Офісі президента України офіційно підтвердили, що в п'ятницю, 14 травня, відбудеться засідання Ради національної безпеки і оборони України. Орієнтовно о 17:30 відбудеться брифінг за результатами цього засідання. "Коментарі" запитали в експертів, яких гучних рішень можна очікувати — і чому.

Засідання РНБО: яких гучних рішень очікувати

РНБО. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Після вчорашнього рішення по Медведчуку владі потрібно перебити негатив, який пішов"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович називає не випадковою ідею зібрати РНБО саме сьогодні.

"Після вчорашнього рішення по Медведчуку владі потрібно перебити негатив, який пішов. Домашній арешт, електронний браслет — явно не те, на що розраховували на Банковій. А тому важливо показати свою силу, що влада пише свій порядок денний", — пояснює експерт.

На його думку, сьогодні можуть бути розглянуті два блоки питань.

"Перший — продовження історії з контрабандою, конверт-центрами по відмиванню грошей. Те, що вже чіпляли на засіданнях РНБО. Але до кінця не довели. Можливо, озвучать нові прізвища, нові санкційні списки саме в цьому ракурсі", — прогнозує Ігор Рейтерович.

Він не виключає, що другим може бути блок питань, зв'язкових з тарифами, енергетикою, облгазами.

"Є ймовірність, що будуть розглядати інформацію, яку, за логікою, вже мав би зібрати новий глава Нафтогазу — Юрій Вітренко. З огляду на, що є багато питань до облгазів, які мають пряме відношення до втікача-олігарха Фірташа, який "на ножах" з США — може бути завдано серйозного удару саме в цьому напрямку. Можливо, пропишуть нові правила гри, — розмірковує Ігор Рейтерович. — І постраждають саме облгази Фірташа, а не та їх частина, яка під іншими гравцями, лояльними до влади. Тут і задоволення відповідного запиту з боку США, і все відмінно лягає в русло політики деолігархізації. До того ж цю історію можна добре "продати" народу".

"Ймовірно, продовжимо розглядати питання власності"

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв вважає, що на засіданні РНБО будуть, швидше за все, розглядатимуть питання власності.

"Наскільки була правильною приватизація, що у нас з обленерго. Думаю, будуть приймати підготовлені рішення, щоб пройшов закон про олігархів. Судячи з колонки президента Зеленського в "Фокусі", де він пройшовся по цій темі, все до цього йде", — зазначає Руслан Бізяєв.

Він не виключає, що можуть підніматися питання повернення в держвласності обленерго, Укрнафти, ряду інших підприємств.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що РНБО пройшлася санкціями по українських митниках.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии

Новини