"Заруба" в регіонах тільки починається: експерти розповіли, чому першим взялися за Труханова

На Банковій починають торги і тиск на тих, хто не схильний бути поступливішим

Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила, що підписала підозри меру Одеси Геннадію Труханову по низці справ. Чому все відбувається саме зараз? Як ситуація може розвиватися далі? У цих питаннях в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Виглядає нинішня атака на Труханова як якісь відволікаючі маневри, щоб перебити кейси офшорів, журналістського скандалу з Укрексімбанком, "заруби" Разумкова з ОП, кейсом Саакашвілі, опалювального сезону

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що спроба взяти під контроль ті чи інші міста, посилити тиск на місцеву владу з боку центру, пов'язана з двома лініями протистояння.

"Протистояння центру і регіонів точно буде йти по лінії опалювального сезону. Пристрасті спробували заспокоїти завдяки Меморандуму. Не факт, що це дозволить каналізувати напругу. Але спроби "звірити годинники", випустити пар були, - зазначає аналітик. - Наступна лінія протистояння - ковід. Міста мільйонники вже "червоніють". Ми в передчутті посилення карантинних заходів. І проблеми з опалювальним сезоном, і можливий стрибок тарифів, і ймовірне посилення карантинних заходів - приводи для протесту, для невдоволення, для критики центру з боку місцевої влади. Більш незговірливих, "не своїх" градоначальників зараз, можливо, і беруть на олівець. Типу - сидіть і не дзижчіть".

Не виключено, що сценарій, який хотіла б Банкова по Труханову - щоб він сам написав заяву про відставку. І з'явився б в Одесі "зелений" в.о. міського голови.

"Втім, по Труханову не перша звісточка з підозрою. Він якийсь колекціонер цих підозр. Хтось марки, хтось значки, а він - підозри. І схоже, що зараз йдуть торги", - розмірковує Олександра Решмеділова.

Вона також нагадує, що недавно в Запоріжжі "пішли" мера Буряка. Тепер ось взялися за Одесу. Є ймовірність, що ми бачимо якусь тенденцію, коли мерів, які не мають відношення до партії влади, намагаються змінити на своїх - ручних.

"Чи є бажання у "слуг народу" поставити біля штурвала хоча б найбільших міст своїх людей? Є. Чи легко це буде зробити? Ні, - вважає аналітик. - І опір досить великий, і кадрова лава у "зелених" - завжди хворе місце. Але все ж на найбільш критичний осінньо-зимовий період вони постараються поставити "своїх", хоча б в ролі в.о., якщо вдасться когось зіпхнути".
Олександра Решмеділова звертає увагу на ще один важливий момент: "Чому саме зараз? У нас дійсно дуже насичена інформаційна повістка. І виглядає нинішня атака на Труханова як якісь відволікаючі маневри, щоб перебити кейси офшорів, журналістського скандалу з Укрексімбанком, "заруби" Разумкова з Офісом президента, кейсом Саакашвілі, опалювальним сезоном".

Зміна лідерів на такій досить важливій території, як та ж Одеса, точно не додає стабільності

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров зазначає, що питання кримінального переслідування мера Одеса Геннадія Труханова давно стоїть на порядку центральної влади.

"Це почалося ще в період керівництва країною Порошенком. І складно, перш за все, з бажанням центру поставити під контроль місцеві еліти. Мета - забезпечити потрібний результат в ході виборчої кампанії. В ході місцевих виборів 2020 року історія повторювалася. Місцева влада тоді продемонструвала досить високий рівень здатності співпрацювати з офіційним Києвом у справі забезпечення потрібних результатів на місцях. І я думаю, що основною причиною, по якій зараз відбувається пожвавлення, оновлення справ і матеріалів щодо Труханова, є передстартова ситуації в електоральному полі України. Вона пов'язана з можливою парламентською кризою, в яку, ми, судячи з усього, входимо. І з ймовірними достроковими президентськими виборами у наступному році", - пояснює Андрій Бодров.

Для Києва, акцентує експерт, важлива керованість ситуації на місцях. Тим часом в ході децентралізації амбіції місцевих еліт отримали значне підживлення фінансовим ресурсом, що зміцнило позиції місцевих феодалів, місцевих фінансово-промислових груп. Керованість регіонами з Києва значно знизилася. Це ми бачили на прикладах тих же антиковідних бунтів.

"Чи будуть доведені кримінальні справи по Труханову до кінця - покаже тільки час. Але з моєї точки зору, в ситуації, коли буде наростати парламентська криза, коли є передстартова ситуація щодо президентських виборів, найважливішим завданням є забезпечення стабільності й керованості у регіонах. А зміна лідерів на такій досить важливій території, як та ж Одеса, точно не додає стабільності. І в перспективі може бути пробуксовування подібних справ, а то і їх закриття. Втім, є і низка факторів, які спонукають центральну владу до активізації подібних справ", - зазначає Андрій Бодров.

Експерт додає, треба і великим ФПГ, і країнам Заходу, і просто суспільству показати, що є якісь зрушення в рамках боротьби з корупцією, в рамках деолігархізації. Можливо, справи Труханова захочуть довести до суду саме для показового шмагання і приведення до дисципліни інших регіональних еліт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Вищий антикорупційний суд закрив справу проти Труханова.