Головна Новини Політика внутрішня політика Замах на генерала і втеча Нескоромного: що відбувається в СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Замах на генерала і втеча Нескоромного: що відбувається в СБУ

Експерти оцінили роль Офісу президента в ситуації, в якій знаходиться СБУ

25 січня 2021, 11:00 comments1009
Поділіться публікацією:

У суспільстві обговорюють ситуацію із затриманням полковника "Альфи" СБУ Андрія Расюка, якого підозрюють в підготовці вбивства бригадного генерала СБУ Андрія Наумова. У замовленні вбивства підозрюється колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний — він втік під час затримання. Про те, хто і проти кого грає в ситуації, що склалася і яка роль Офісу президента в тому, що відбувається читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Замах на генерала і втеча Нескоромного: що відбувається в СБУ

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"СБУ має потребу в реформуванні"

Координатор в "СтопТеррор" Семен Кабакаєв підкреслює, що з приходом Зеленського, почалася деградація в багатьох органах, міністерствах, службах. Включаючи СБУ, керувати яким Зеленський поставив Баканова, котрий ніколи не займався питаннями безпеки.

"Все це в підсумку призвело до ряду проколів і скандалів. Включаючи ситуацію, коли вищі чини СБУ намагалися вбити одного зі своїх, — зазначає Семен  Кабакаєв - Ситуація може бути і награною. Інформація, яку подає нам СБУ (їх версія) і  Нескоромний (його варіант) може бути спотворена. Потрібно брати паузу і розглянути всіх фігурантів справи. Громадським активістам та журналістам  слід проводити власні розслідування і намагатися зрозуміти, в чому справжня причина того, що відбувається. Але до ситуації, підкреслюю, призвело те, що в СБУ немає толкового керівництва. І кланові угруповання, а також ті, хто на них працює, перейшли всі межі".

Те, що відбулося, неприпустимо в країні, де йде війна, де СБУ повинна відповідати за нацбезпеку, підкреслює координатор в "СтопТеррор".

"Соромно перед офіцерами, які гинули за незалежність, що їхні колеги зараз витворяють подібне, — каже Семен  Кабакаєв. — Нагадаю, що СБУ безпосередньо підпорядкована президенту. І він не міг не знати про ту ситуацію, яка відбувалася. Якщо знав і не впливав, це означає, що або їм управляють, або він не здатний керувати державою ".

Семен  Кабакаєв впевнений, що СБУ має потребу в реформуванні — з урахуванням кращого досвіду світових спецслужб.

"Є багато профі в СБУ, рівня не гіршої, ніж в ФСБ, ЦРУ, Моссаді. Але законодавчо це — застарілий орган, який дістався нам у спадок від СРСР, — пояснює експерт. — Слід внести чимало законодавчих змін, щоб спецслужба могла в рази якісніше протистояти внутрішнім і зовнішнім загрозам".

"Історія з замахом матиме продовження"

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов з жалем відзначає: "Історія із затриманням полковника" Альфи "СБУ Андрія Расюка, якого підозрюють в підготовці вбивства бригадного генерала СБУ Андрія Наумова, є всього лише яскравим епізодом в неухильній деградації українських державних структур та інституцій. Це наслідки феноменальної некомпетентності Зеленського і його Офісу і, як складова цієї некомпетентності — жахлива кадрова політика".

Експерт нагадує, що Зеленський під час передвиборної кампанії обіцяв позбавити СБУ права займатися економічними питаннями.

"На ділі ж шостий президент почав просто давати завдання структурі саме економічного профілю. Дійшло до того, що Зеленський привертав спецслужбу до зважування фур на дорогах", — підкреслює Олександр Леонов.

Він упевнений, що історія з замахом на Наумова матиме продовження у вигляді своєрідного серіалу.

"Причому його режисером буде не Зеленський, а колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний, який поки що обіцяє різного роду "викриття" своїм колишнім босам, — вважає Олександр Леонов. — Разом з іншими серіалами — порятунком Татарова, вагнергейтом, протистоянням з Конституційним судом — він буде руйнувати й так крихкий рейтинг Зеленського. І, очевидно, викликати нові і нові напади безсилої люті на Банковій".

Як повідомляв портал "Коментарі", в Службі безпеки України розповіли про загрозу повномасштабного військового вторгнення Росії. Можливість такого сценарію зберігається через нарощування агресивного потенціалу РФ.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини