Головна Новини Політика внутрішня політика Законопроєкт про олігархів: коли найбагатші люди країни перестануть впливати на владу
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроєкт про олігархів: коли найбагатші люди країни перестануть впливати на владу

Експерти розповіли про роль олігархів в українському політикумі, а також про те, як можна змінити ситуацію

11 травня 2021, 17:38
Поділіться публікацією:

Нині в Україні триває підготовка законопроєкту про олігархів, до переліку яких можуть потрапити 13 осіб. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данилов під час форуму "Україна 30. Безпека країни".

Законопроєкт про олігархів: коли найбагатші люди країни перестануть впливати на владу

Що змінить новий законопроєкт про олігархів. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Наскільки Україна потребує подібного законопроєкту, та які він може приховувати небезпеки? "Коментарі" розбиралися в цих питаннях разом із експертами.

Ризики для олігархів в Україні

Політолог Кирило Сазонов називає законопроєкт про деолігархізацію важливим, серйозним рішенням президента Зеленського і, при цьому, дуже ризикованим.

"Президент справедливо хоче, щоб Україною керувала не невелика група багатих людей, які привласнили собі таке право, а весь народ загалом — через своїх представників (обраних очільника держави, нардепів, депутатів місцевих рад і так далі). Саме про це говорив Зеленський під час виборчої кампанії, коли розповідав про народовладдя. Тому вимоги справедливі й зрозумілі. Але є ризики ексцесу виконавця. І реалізація закону, в разі його прийняття, на практиці може обернутися для України серйозними неприємностями", — прогнозує політолог.

Він пояснює, що слово "олігарх" у нас здебільшого носить негативний відтінок. Але, по факту, це великі фінансово-промислові групи (ФПГ). Відповідно, це левова частка податкових надходжень до бюджету. І робочі місця, насамперед у промисловості, в галузях із високою доданою вартістю.

"Понад те, саме ФПГ нині починають вкладатися в науку, освіту, підтримку і створення університетів. Таким чином вони взяли на себе частину функцій держави. І це дуже важливо для України у перспективі", — підкреслює Кирило Сазонов.

Ризиком він вважає і можливе позбавлення ФПГ контролю за телеканалами, які в Україні здебільшого дотаційні.

Експерт пояснює: "У цьому випадку можемо залишитися з телеканалами, які фінансуються або державою, або закордонними фондами, а це або гроші транснаціональних компаній, або замасковані гроші Москви. І в тому, і в іншому випадку формувати громадську думку українців будуть абсолютно інші держави, що несе певні ризики для нашої незалежності".

На думку Кирила Сазонова, для тих, хто буде займатися реалізацією закону, ключовим завданням, з огляду на все, стане швидке наповнення бюджету, з чим наразі є великі проблеми.

"Але наповнити бюджет можна і без тиску на ФПГ, просто ліквідувавши "діри", через які ми втрачаємо гроші сьогодні, — впевнений політолог. — Наприклад, скоротивши надмірно роздутий державний апарат, який не генерує надходження в бюджет, а лише проїдає податки громадян. Є проблема контрабанди й т.зв. "скрутки". За словами двічі міністра фінансів України Ігоря Уманського, щомісяця на таких схемах ми втрачаємо близько 5 млрд грн. Ці висновки, до речі, нещодавно підтвердила й Тимчасова слідча комісія Верховної Ради. Таким чином, резервів для наповнення бюджету та економії коштів в України вистачає вже зараз. А збільшення податкового тиску на великі ФПГ може дати негативний ефект".

Хто такі олігархи

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що бурхливо обговорюваний законопроєкт, який поки тільки створюється, нарешті дозволить визначити критерії олігархату.

"Наразі в законодавстві України немає чіткого визначення, хто є олігархом. У законі ж буде чітко вказано, хто і чому може ним вважатися. Цікаво, яким чином законодавці пропишуть моменти, пов'язані з тими чи іншими активами такої категорії населення. І чи будуть намагатися перерозподілити їх, — зазначає Іван Ліберман. — Не будемо забувати, що багаті люди — це ще й досвідчені, розумні люди. Вони цілком можуть переоформити той чи інший бізнес на кого завгодно. Безпечно для себе. І відійти від відповідальності, не дати себе підвести під критерій олігарха".

Експерт вважає, що ідея із законопроєктом про олігархів наразі виглядає популістичною.

"В Україні є набагато більше важливих питань, якими слід займатися на державному рівні, — пояснює Іван Ліберман. — Простим людям, якійсь бабусі із села, чорнобильцю, афганцю, дитині з інтернату те, що олігархи стануть трохи біднішими, нічого не дасть. Це все — боротьба за вплив, за владу. Це політика. І взагалі, потрібно прагнути не до того, щоб ті чи інші українці стали біднішими, а до того, щоб основна частина населення стала жити краще, аніж зараз".

Раніше "Коментарі" писали, хто і чому дозволяє олігархам в Україні нарощувати капітал.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини