Головна Новини Політика внутрішня політика Заклик Європи до перемоги над корупцією: як відлучити від годівниці українських олігархів
commentss НОВИНИ Всі новини

Заклик Європи до перемоги над корупцією: як відлучити від годівниці українських олігархів

Експерти відповіли на заклик Європарламенту

12 лютого 2021, 18:24
Поділіться публікацією:

Європарламент прийняв резолюцію щодо Україні. Серед іншого закликав активізувати боротьбу з корупцією і ліквідувати олігархію в Україні. Як буде (і чи буде, чи хоче, чи може) реагувати на це Зеленський і Ко? Як ліквідувати українських олігархів як клас, а корупцію — як явище? Хто в цьому зацікавлений, хто — ні? На всі ці питання "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Заклик Європи до перемоги над корупцією: як відлучити від годівниці українських олігархів

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"У викоріненні корупції зацікавлені широкі верстви населення"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков із жалем констатує, що наша країна традиційно лідирує в рейтингах корумпованості.

"Заява Європарламенту в цьому сенсі не нова. Про те, що Україні потрібно боротися з корупцією, говорять неурядові організації, МВФ, міжнародні інституції. Казала і говорить про це і наша влада. Ось тільки мало що робить, — підкреслює економіст. — Перебування при владі "нових облич" не привело до вирішення цієї проблеми. Більш того, якщо послухати риторику нинішніх керівників країни, то вони навіть менше говорять про необхідність боротьби з корупцією, ніж попередники. Напевно, бо не розуміють, як саме з нею боротися. А, можливо, тому що підмінили боротьбу з корупцією її очолюванням. Це ж куди простіше (і прибутковіше), ніж викорінити".

Олексій Плотніков нагадує, що корупційні скандали спалахували вже навколо Великого будівництва, покупки вакцин, посад і так далі.

"Корупційні ризики, пов'язані з бюджетними коштами, з іноземними ресурсами, з іншими "ласими шматками", у нас рік у рік не знижуються, а збільшуються. Я не бачу реальних кроків у боротьбі з корупцією. Не бачу використання досвіду зарубіжних країн, методу батога і пряника. У нас все пущено на самоплив. А точніше — на потоки, які кожен із можновладців норовить осідлати", — підкреслює експерт.

Тим часом, у викоріненні корупції зацікавлені широкі верстви населення. Одні — щоб не носити "презенти" в дитсадки, школи, лікарні й так далі. Інші — щоб нормально вести бізнес, не "даючи" черговим перевіряючим з різних інстанцій. Треті... І так до нескінченності.

"Корупція на верхньому рівні заважає притоку інвестицій, погіршує підприємницький клімат, залишає нашу країну на узбіччі світових фінансових потоків", — зазначає Олексій Плотніков.

Коментуючи заяву про важливість деолігархізації України, експерт підкреслив, що потрібно не стільки воювати з олігархами, скільки позбавити владу від їх впливу. Щоб бізнес — окремо, а влада — окремо. А не як у нас — руку об руку...

"З моменту появи в Україні олігархії як класу, будь-яка влада каже, що повинна бути максимально дистанційованою від їх впливу. Але в тій чи іншій мірі — завжди була залежна від них. Фінансово, медійно і так далі. І Зеленський, як мені здається, навіть більше залежимо від олігархів, ніж його попередники. Тим часом, віддалення олігархів від влади допомогло бути нашій країні стати більш зрілою і успішною", — резюмує Олексій Плотніков.

"В Україні корупція — це фактично вся чиновницька вертикаль на всіх рівнях"

Економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат вважає, що заклики Європарламенту настільки ж правильні, на скільки і марно банальні.

"Це наочно показує, що в Європі досі не розуміють: в Україні корупція — це фактично вся чиновницька вертикаль на всіх рівнях. Вона являє збій аналог грибниці, пов'язаної невидимими зовні тонкими нитками. У нашій країні всі вертикалі влади, з одного боку, торгують між собою "послугами" (не пов'язаними з їх прямими завданнями і далекими від інтересів громадян, які делегували їм відповідні функції), з іншого — зі змінним успіхом борються між собою за право розподілу бюджету та ресурсів. І олігархи вже стали "VIP клієнтами" цих державних TOП-менеджерів", — підкреслює Андрій Гарнат.

Він нагадує, що в більшості стратегічно важливих державних підприємств, у наглядових радах, знаходяться так звані "експерти-представники європейських організацій".

"І кому, як не їм, що знаходяться на передовій "боротьби", видно — що реально відбувається і як це змінити. Але за результатами багаторічних зусиль цих антикорупціонерів, абсолютно очевидно, що точка докладання зусиль як західними, так і вітчизняними "борцями", знаходиться принципово в іншому місці, — зазначає експерт. — Для усунення корупційної складової в діяльності державних службовців, необхідно змінити саме законодавство, використовуючи яке, чиновники на всіх рівнях створюють штучні перешкоди природним процесам в економіці, соціальній та культурній сфері, освіті і т.д.".

На думку Андрія Гарната, абсолютно очевидно, що годі й говорити чекати зміни правил з самого середовища, в якій ці правила і були в різний час народжені.

"А це означає, систему формування і прийняття рішень потрібно змістити поза — на рівень територіальних громад. Яким видніше, що їм реально необхідно в цей момент на конкретнішій території. До того ж, що громадяни. які там живуть, не стануть приймати шкідливі для себе рішення", — упевнений експерт.

Він вважає важливим і двосторонній зв'язок, щоб раз на рік громадяни оцінювали роботу того чи іншого держслужбовця за заздалегідь встановленим KPI (ключові показники ефективності). І при негативних результатах — відкликали мандат, автоматично виробляючи перевибори нового менеджера на наступний рік.

"Щодо численних міністерств... На цьому етапі допоможе єдино вірний принцип: міністерства за чергою закриваються. І якщо протягом року не виникло суттєвих проблем від їх відсутності, міністерство припиняє своє існування назавжди. Якщо ж розкоординація в системі все ж виникне, то для вирішення вже конкретних завдань збирається проєктна команда. Таке кардинальна зміна державної системи неминуче спричинить і зміну самої політичної парадигми. А це означає, що Україна стане більш незалежною і суб'єктною, що не вигідно нікому з наших країн-сусідів", — робить висновок Андрій Гарнат.

Як повідомлялося, відносини Зеленського з Коломойським виявилися на грані: політолог розкрив деталі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини