Головна Новини Політика внутрішня політика Закінчується строк закону про ОРДЛО: на що може піти українська влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Закінчується строк закону про ОРДЛО: на що може піти українська влада

Експерти розповіли, чи варто чекати змін у законі, які активізували би процес врегулювання ситуації на Донбасі

7 грудня 2020, 11:34
Поділіться публікацією:

Термін закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей закінчується в кінці цього року. "Коментарі" дізналися у експертів, що може зробити влада, чи є ймовірність, що його не просто продовжать (як робили раніше), а внесуть зміни, які зрушать з мертвої точки процес врегулювання ситуації на Донбасі.

Закінчується строк закону про ОРДЛО: на що може піти українська влада

"Всі події на цьому треку пройдуть в наступному році"

Керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов переконаний, що закон продовжать без змін.

"Його продовжували без змін в попередні кілька років. Продовжать і зараз. Непродовження може стати приводом звинуватити Україну в зриві мирних домовленостей", — пояснює аналітик.

За його словами, вносити якісь зміни в закон в останні тижні перед Новим роком ніхто не буде.

"По-перше, вони не підготовлені й не обумовлені. Але головне, що немає умов для цього, — говорить Сергій Стуканов. — Росія вже продемонструвала, що не йтиме на поступки зі свого боку. Єдина мета Росії — зняти з себе відповідальність і змусити Україну говорити безпосередньо з маріонетками. Причому говорити довго, без шансів на деокупацію (Молдова і Придністров'я тому приклад). Тому вносити якісь зміни в закон не має сенсу — і наша влада, нарешті, це усвідомила. Вона готується до певного переформатування питання Донбасу, сподівається на активну участь США після перемоги Байдена. Тому всі події на цьому треку пройдуть в наступному році. А в цьому — просто формально продовжать закон без змін".

"Склалося становище об'єктивно вкрай складне"

Історик, політолог і дослідник радикалізму В'ячеслав Лихачов розмірковує наступним чином: "Наскільки можна судити за сигналами, що походять із владних коридорів, на сьогодні найвірогідніший варіант розвитку подій — найбільш банальний: продовження існуючого закону. Нічого не говорить про те, що керівництво країни готове зараз всерйоз просувати якісь амбітні "проривні" ініціативи або просто значно змінювати статус-кво. Ситуація дуже несприятлива".

На думку експерта, першочерговою турботою президента й уряду залишаються епідемія та її економічні наслідки.

"Не думаю, що Володимир Зеленський і його партія готові на порозі неминучого — але непопулярного в народі — нового локдауну ініціювати кроки, що потенційно несуть додаткові ризики. У питаннях, пов'язаних з врегулюванням статусу окупованих території, простір для маневру дуже обмежений як раніше прийнятими зобов'язаннями, так і побоюванням негативної реакції, здатної дестабілізувати ситуацію", — пояснює В'ячеслав Лихачов.

Він підкреслює, що президент, з одного боку, побоюється провокувати Росію на загострення бойових дій неприйнятними для Кремля кроками (хитке припинення вогню на лінії зіткнення — дуже цінне для Володимира Зеленського досягнення). З іншого — викликати невдоволення патріотичної опозиції, яка насторожено очікує з боку влади зради національних інтересів.

"А президентська партія ще не оговталася від поразки на місцевих виборах і не виробила подальшу політичну стратегію в умовах спаду популярності. У подібному розкладі й простіше, й найефективніше залишити все, як є, — впевнений В'ячеслав Лихачов. — Але головне, на мій погляд, полягає в тому, що за півтора року вже не така вже й нова влада так і не змогла виробити ніякого по-справжньому нового підходу до вирішення проблеми".

Експерт акцентує, що Зеленський і його команда, які не втомлюються критикувати отримані у спадок рамкові угоди, виявилися не в змозі артикулювати нічого принципово кращого.

"Склалося становище об'єктивно вкрай складне. І труднощі з пошуку виходу з нього можна зрозуміти, — вважає В'ячеслав Лихачов. — Правда, в своїх передвиборчих обіцянках Володимир Зеленський впевнено гарантував щось інше (й до цих в полеміці з попереднім президентом і його прихильниками озвучує здатність до прориву в цій сфері). На жаль, подібна ситуація стає не тільки ще одним фактором подальшого неминучого розчарування в президентові тих, хто підтримав його в минулому році. Світова практика показує, що в багатьох подібних "підморожених" конфліктах щороку продовження статус-кво тільки сприяє заплутування складного клубка проблем. Для яких чим далі, тим складніше знайти скільки-небудь успішне вирішення".

Нагадаємо, представник РФ в ООН визнав війну на Донбасі конфліктом Росії та України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Bujhm

7 грудня 2020, 12:02

Может до клоунской команды дойдет, что управление страной, это не кино. Хотя навряд ли.


Новини