Головна Новини Політика внутрішня політика За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти
commentss НОВИНИ Всі новини

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти

Як виглядають рейтинги на президенські та парламентські вибори в червні 2022 року

29 червня 2022, 12:45 comments6177
Поділіться публікацією:

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти

Фото ілюстративне / Pixabay

Соціологи компанії Оперативна соціологія провели в червні опитування українців методом телефонного інтерв'ю. Протягом 22-24 червня було досліджено симпатії 1512 осіб до політичних партій та кандидатів в президенти. Людей опитали, чи пішли б вони на вибори й за кого б голосували. 

Готовність йти на виборчі дільниці висловили 83,4% респондентів, тоді як 13,3% не мають такого баження використати своє конституційне право.

За результатами опитування, рейтинг потенційних кандидатів в парламент серед партій виглядає так. В першу п'ятірку увійшли партії: "Слуга народу" (47,8%), "Європейська солідарність" (8,5%), партія Притули "24 серпня" (6,7%), "ВО Батьківщина" (5,1%), партія Разумкова "Розумна політика" (3,8%). Якщо дивитися результати серед готових голосувати на виборах — то такі результати могли б бачити в протоколах ЦВК, дані вказані жовтим кольором — рейтинг такий же, але відрізняються процентні співвідношення.

До парламенту могли б пройти перші чотири, що подолали п'ятивідсотковий бар'єр.

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти - фото 2

Соціологи склали за результатами вибірки другий рейтинг — альтернативний вибір респондентів. В діаграмі враховано відповіді на питання: "За яку б ще ви проголосували партію, якби обрана вами спочатку не брала участі в виборах?". Рейтинг очолила партія "24 серпня" — 11,7%, менше набрала симпатій "Слуга народу" — 8,0%, третьою стала "Європейська солідарність" — 4,8%.

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти - фото 3

Динаміка ж показує, чи має політсила шанси рости та набирати більше прихильників. Жовтим кольором відзначено динаміку зростання, з огляду на дані опитувань в квітні, травні та червні 2022 року. Показали позитивну динаміку — "ЄС", "24 серпня" та "ВО Батьківщина", "УДАР", "Сила і честь", "ВО Свобода".

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти - фото 4

В рейтинг можливих кандидатів в президенти включили Олексія Гончаренка та Володимира Кличка. Політична вага та впізнаваність обох нових ймовірних кандидатів однакова. Очолює рейтинг — Володимир Зеленський, в п'ятірку входять: Петро Порошенко, Сергій Притула, Дмитро Разумков, Юлія Тимошенко. Серед кандидатів, що пішли б на вибори — Зеленський набрав (74,6% симпатій респондентів), Порошенко (7,6%), Притула (4,7%), Разумков (3,5%), Тимошенко (2,8%).

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти - фото 5

Позитивну динаміку за результатами останнього опитування бачимо в рейтингах Порошенка, Гройсмана, Смешко. Протягом місяця зріс рейтинг Притули та його партії, причому в останньої він більший, ніж в засновника.

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти - фото 6

Антирейтинг кандидатів в президенти показує, за кого б опитані не проголосували на виборах. Очолив його Петро Порошенко. В трійці "лідерів" — Юля Тимошенко, Олег Ляшко. Менше антипатій від респондентів зібрали: Зеленський, Притула, Разумков.

За кого б голосували українці: дослідження рейтингів партій та кандидатів в президенти - фото 7

Як писав портал, які зміни до Основного Закону слід внести.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини