Головна Новини Політика внутрішня політика За дешевий газ українці заплатять у супермаркетах: нардеп розповіла про новий виклик для влади
commentss НОВИНИ Всі новини

За дешевий газ українці заплатять у супермаркетах: нардеп розповіла про новий виклик для влади

Інна Совсун вважає, що вища ціна на газ означатиме вищу ціну продуктів та послуг

22 грудня 2021, 13:55
Поділіться публікацією:

У новорічні свята в Україні прогнозують морози до -25. За розрахунками команди Зеленського, газу мало вистачити на відносно теплу зиму, але розрахунки розбилися про жорстку реальність. Ціна на газ на європейських біржах знову перевалила за 2 тис. доларів за тисячу кубометрів та побила попередній рекорд – жовтневий. Все це на тлі зупинки Росією прокачування газу трубопроводом Ямал-Європа, відмови від додаткових потужностей нашої газотранспортної системи та похолодання в Європі. Як інформує видання "Коментарі", про це у Facebook пише нардеп Інна Совсун.

За дешевий газ українці заплатять у супермаркетах: нардеп розповіла про новий виклик для влади

Супермаркет. Фото з відкритих джерел

"Кремль продовжує викручувати руки Заходу, вкотре затискаючи "чоботом трубу". Балакучі голови Kpeмля на зразок Пєскова недвозначно нагадують, що готові запустити Північний Потік-2 хоч завтра і розв'язати всі проблеми Європи. Цікаво, як довго ще ми будемо чути вагання наших партнерів: газ та трубопроводи — це зброя в руках Пyтiна чи суто комерційний проєкт? Не лише Північний Потік-2, але й уся Росія -  це загроза енергетичній безпеці цілого континенту. Загроза цивілізації, для якої ключові принципи — це демократія, свобода та прогрес", – зазначила нардеп.

За її словами, європейські ціни впливають і на Україну. Наразі Нафтогаз продає на українському ринку газ також за рекордною ціною – понад 56 тис. грн за тисячу кубометрів. І цю вартість доводиться платити бізнесу. Наївно сподіватися, що це не стосуватиметься споживачів, адже вища ціна на газ означатиме вищу ціну продуктів та послуг. Ймовірно, з подібними цінами нам доведеться не лише імпортувати газ зараз, а й запасатись до наступної зими.

"Чи вдасться при цьому Зеленському стримати обіцянку та зберегти тарифи на поточному рівні? Питання, на яке владі доведеться відповісти. Адже вже зараз є проблеми із постачанням газу для опалення будинків. Міжгалузева асоціація щодо розвитку систем теплопостачання "Укртеплокомуненерго" повідомила Кабмін, що підприємствам ТКЕ не вистачає виділених обсягів газу за пільговою ціною. Тому вони змушені спалювати дорожчий газ, аби опалювати будинки українців. Якщо Нафтогаз не збільшить обсяги пільгового газу, теплокомуненерго знову працюватимуть у мінус. Адже тарифи штучно тримають низькими і вони не покривають собівартість послуги. Низькі тарифи, за які ми все одно заплатимо, прямо із загального бюджету", – наголосила нардеп.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ОП визнали – на всіх ТЕС України низькі запаси вугілля, але обіцяють виправити ситуацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини