Головна Новини Політика внутрішня політика Як пояснити політичні уподобання українців: чи є альтернатива Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

Як пояснити політичні уподобання українців: чи є альтернатива Зеленському

Українці хочуть нового, але не бачать із кого вибирати

28 грудня 2023, 15:40
Поділіться публікацією:

Свіжі дані опитування Центру Разумкова та фонду "Демократичні ініціативи" свідчать, що українці серед політиків, посадових осіб, громадських діячів найбільше довіряють президенту Володимиру Зеленському (71%) та голові Миколаївської обласної державної адміністрації Віталію Кіму (65%). Також висока довіра до міністра закордонних справ Дмитра Кулеби (56%), шоумена та волонтера Сергія Притули (55%), радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка (52%). Рейтинг недовіри очолюють екс-прем'єр, голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко (85%), колишній радник ОП Олексій Арестович (82%), лідер партії ОПЗЖ Юрій Бойко (81%), та "Євросолідарність", екс-президент Петро Порошенко ( 74%). Про що говорить це опитування, а також деякі попередні? Як і під впливом яких факторів ситуація може змінитись? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як пояснити політичні уподобання українців: чи є альтернатива Зеленському

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Українці хочуть нового, але не хочуть визнавати себе неправими

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Рейтинг є логічним: громадяни хочуть нового. Водночас не хочуть визнавати себе неправими – це видно на прикладі антирейтингу Порошенка. Він сформований олігархічними медіа ще у 2017-19 роках, хоча, звісно, були під час його президентства та прорахунки".

З нинішньої дистанції, продовжує експерт, складно не побачити, що за Порошенка країна подолала колосальні загрози, вибудувала економіку, яка зростала, пристосувалася до втрати російського ринку. Та й війну, що триває у гібридному форматі з 2014-го, суспільство не дуже помічало.

"Власне, таке розслаблення і призвело згодом на виборах 2019 року до протестного голосування. Але в іншому оцінки суспільства є більш-менш зрілими", – констатує Олександр Палій.

Зеленський – найкращий кризовий піарник в Україні

На думку засновника соціологічної компанії Active Group, політичного експерта Андрія Єрьоменка, те, що у президента, незважаючи на війну, що триває (яка йде далеко не так добре, як нам обіцяли, запевняючи, що після контрнаступу ми мало не влітку-2023 будемо в Криму), скандали, які продовжують стрясати владу, та багато інших негативних факторів, рейтинг все ще високий, як і рівень довіри, пояснюється низкою моментів.

По-перше, пояснює експерт, це геніальна інформаційна робота Зеленського.

"Що-що, а кризовий піарник він – найкращий в Україні. Не дарма саме дуже вмілою роботою із глядачем заробляв собі на хліб (з маслом і не лише) до того, як стати президентом", – наголошує Андрій Єрьоменко.

По-друге, продовжує він, Зеленський та його Офіс примудряються весь негатив перекидати на інших.

"Якщо подивитися на довіру до інституцій, видно, що у Кабміну та Ради вона стрімко скорочується. І і перший, і друга працюють фактично під президентом. Виконують вказівки з його Офісу. Але той уміло скидає саме на міністрів та нардепів весь негатив", – наголошує експерт.

По-третє, Зеленський реально не має гідного конкурента у світлі відсутності реального політичного процесу, вважає Андрій Єременко. "Стара гвардія" в особі Тимошенко та Порошенка передбачувано "тоне", антирейтинги там найвищі. А проявити себе якісь нові особи у політиці просто не можуть.

"Формально про бажання поборотися за пост президента заявляв лише Арестович. Але він примудрився настільки сильно спалити свій досить непоганий рейтинг, що мене це дивує. Такого факапа я від нього не очікував, – зізнався експерт. — Є якісь натяки від Притули, від Кличка. Але, знову ж таки, саме у вигляді натяків. А щойно розпочнеться реальний політичний процес, з'являться якісь альтернативи – рейтинг Зеленського почне стрімко падати. Проте, щоб такий процес розпочався, ми маємо мати розуміння – коли стануть можливі вибори. Його поки що немає. Як мінімум, для цього потрібне припинення бойових дій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: з чим входимо у 2024 рік і що насторожує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини