Головна Новини Політика внутрішня політика Війна внесла свої корективи: хто з українських політиків виріс в очах українців – про кого вже забули
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна внесла свої корективи: хто з українських політиків виріс в очах українців – про кого вже забули

Війна фактично поставила політичне життя в Україні на паузу

28 травня 2022, 12:30 comments2142
Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна Росії проти України внесла свої корективи в політичні розклади у країні. Хто з українських політиків та чиновників пережив найбільшу трансформацію від початку широкомасштабної російської агресії? В чому це проявляється? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна внесла свої корективи: хто з українських політиків виріс в очах українців – про кого вже забули

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Російське широкомасштабне вторгнення практично знищило внутрішньоукраїнський політичний ландшафт

Політичний психолог, експерт з питань невербальної комунікації Валентин Кім розмірковує так:

"Важко оцінити трансформацію. Ми все ще перебуваємо в середині події. Ми букви у підручнику історії. А підручник ще не відкрито, бо подія ще не відбулася. Трансформацію можна оцінювати лише за наслідками. Вона здійснюється спочатку зсередини, у системі особистості людини. І потім якось виявляється. Але зараз немає часу, щоб вона виявилася. Але з поведінкових маркерів більшу кількість, звісно, можна побачити у Володимира Зеленського. В наявності героїчна поведінка президента, його політична активність, здатність вийти на міжнародний, глобальний, планетарний навіть рівень. І тут можна сказати – ми бачимо якісь моменти, що кристалізують його у цьому новому стані. Він прийняв нову роль світового лідера".

Але наскільки це саме трансформація – можна судити за наслідками, зазначає експерт. Тому що важливо – як людина зміниться (і чи зміниться) після того, як ситуація закінчиться.

"По суті, кожен з нас здатний у тих чи інших ситуаціях поводитися інакше. Трансформація – це коли ситуація закінчується, а ти залишаєшся таким, що змінився. А не повертаєшся до попереднього стану, – пояснює Валентин Кім. – І тут мене насторожила нещодавня поведінка Зеленського під час спілкування зі студентами Могилянки. Коли йому поставили питання щодо боротьби з корупцією, з плагіатом, зокрема у ракурсі міністра освіти і науки Шкарлета, він заявив, що Україна "переросла" цю проблему. Суть у тому, що Зеленський продемонстрував якусь зарозумілість. Таку собі повчальну позицію дорослого до дітей. Позицію, що має точку зору, яка не приймає альтернатив. І це свідчення того, що він повернувся до образу колишнього Зеленського. До свого попереднього "я". До людини, яка дещо хвалиться своєю владою. З задоволенням приймає здатність повчати інших. Не сприймає критики. Це погано. Це доводить, що глибинна трансформація поки що не відбулася".

За словами політпсихолога, Зеленський під час війни змінився щодо демонстративної поведінки. Він демонструє інші навички, інші якості, які у мирний час були непомітні. Та й не потрібні. Світова спільнота не потребувала світового лідера Володимира Зеленського. А зараз потребує. І він виявляє те, що в ньому раніше ніхто не бачив. Але щойно ситуація стосується неприємних, незручних для нього питань – президент скочується до образу минулого Зеленського, наголошує Валентин Кім.

"Щодо решти українських політиків – ми їх майже не бачимо. Тому що російське широкомасштабне вторгнення практично знищило внутрішньоукраїнський політичний ландшафт. В умовах війни багато політиків стали не актуальними. Їх не цікаво дивитися та слухати. Багато хто, розуміючи це, просто взяли паузу у своїй активності, – каже експерт. – Практичні не видно "свободівців". Дуже в'яленько поводиться Порошенко. Майже нічого не чути про Тимошенко. Затихли нардепи-рупори своїх партій. Політичний простір України "у підвалах". Його не видно і не чути. Тому важко сказати, яка трансформація відбулася. Але, певен, вона обов'язково станеться. Тому що вся ця загроза, вся ця зміна політландшафту, вся консолідація нації навколо президента створює нові виклики та можливості для української політики".

Валентин Кім прогнозує, що ми неодмінно побачимо нові політичні об'єднання. І сподівається, що побачимо також розвиток політичної думки в Україні.

"Тому що досі вітчизняна політика являла для себе цікаву для політичних психологів, але не дуже життєздатну систему – набір політичних партій вождистського типу. Складно уявити "Батьківщину" без Юлії Тимошенко, "Європейську солідарність" без Петра Порошенка, "Слугу народу" (і серіал, і політсилу) без Зеленського", – пояснює експерт.

Він акцентує, що на тлі російської агресії зірка Зеленського не тільки зійшла на новий рівень небосхилу, а й своїм світлом затьмарила всіх, у тому числі його прихильників, представників партії "Слуга народу". У результаті в медійному просторі, крім власне Зеленського, ми бачимо хіба радників голови Офісу президента (Подоляка та Арестовича), а також секретаря РНБО Данилова.

"Поки що невідомо, якою буде вся політична система України після війни. Ясно тільки, що вона має трансформуватися, змінитись. Ніхто не голосуватиме за старі проекти після того, що сталося. А нові проекти мають захоплювати та дивувати", – резюмує Валентин Кім.

Багато політиків місцевого рівня до війни мало хто знав на загальнонаціональному рівні, проте війна показала їх масштаб

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій також вважає, що найбільшу трансформацію пережив Володимир Зеленський.

"Від президента, який увесь час говорив про мир, про переговори, він прийшов до розуміння того, що війну має припинити той, хто її розпочав, чи перемога наших збройних сил. Посилання Зеленського у міжнародному спілкуванні після початку повномасштабної агресії були здебільшого дуже правильними та ефективними. Я особисто був цим приємно вражений. Крім того, президент продемонстрував стійкість саме в той момент, коли це було вкрай важливо, хоча, звичайно ж, важливий кожен момент президентства", – зазначає експерт.

Щодо проросійських політиків, то вони просто зникли, констатує Олександр Палій.

"Ще я приємно здивований мерами Харкова, Одеси та Кривого Рогу. Вони опинилися на своєму місці, – наголошує експерт. – Також неабиякий масштаб показали мер Охтирки, голови Чернігівської, Луганської, Харківської, Миколаївської та багатьох інших обласних військових адміністрацій. Цих людей до війни мало хто знав на загальнонаціональному рівні, проте війна показала їхній масштаб".

Читайте також на порталі "Коментарі" — альтернатива ЄС : що стоїть за пропозицією Британії Україні – чи можливе створення нової спілки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Фофа

29 травня 2022, 18:06

Каждый такой Игор начинает почучать - что такое борьба, что такое победа.... Не пошел бы ты нахуууй, И горек?

Ігор

28 травня 2022, 16:13

Справжня боротьба - це перенесення війни на території ворога, а не перетворювати власні міста та села у Маріуполь.


Новини