Головна Новини Політика внутрішня політика Вітренко назвав ціну газу для теплокомуненерго, який вони постачають для населення: наскільки це реалістично
commentss НОВИНИ Всі новини

Вітренко назвав ціну газу для теплокомуненерго, який вони постачають для населення: наскільки це реалістично

Глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що ціна на газ для теплокомуненерго, який вони постачають для населення складе 7,4 гривні

5 вересня 2021, 22:32
Поділіться публікацією:

Глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що ціна на газ для населення в опалювальному сезоні складе 7,4 грн. Наскільки це реалістично? Яким чином це можуть зробити? Які можуть бути наслідки? Експерти постаралися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна".

Вітренко назвав ціну газу для теплокомуненерго, який вони постачають для населення: наскільки це реалістично

Газопровід (фото з відкритих джерел)

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський зазначає: "Це називається — труднощі перекладу. Йдеться про газ для потреб теплокомуненерго (ТКЕ). Тобто газ, який поставлятиметься тепловикам для виробництва тепла і гарячої води для населення ".

Але в умовах, акцентує експерт, є застереження, що обсяг газу, який ТКЕ будуть отримувати по 7,4 грн за куб, обмежений обсягами "історичного споживання". Наприклад, в попередні роки ТКЕ використовувало в середньому 1 млн кубів. Значить за ціною 7,4 це підприємство отримає тільки 1 млн кубів. А якщо буде потрібно більше, підприємству доведеться закуповувати його за ринковою ціною, яка взимку може скласти від 18 до 20 грн. куб.

"Саме в цьому полягають на сьогодні розбіжності між Нафтогазом і половиною підприємств ТКЕ, які не підписали договору на поставку газу в опалювальний сезон, — підкреслює Валентин Землянський. — Якщо ситуація не зміниться, цілком очікувано, що підприємства ТКЕ змушені будуть підвищувати тариф на тепло і гарячу воду перед майбутнім опалювальним сезоном".

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич також акцентує, що заявлені 7,4 грн за куб — це не ціна для населення.

"Для населення поки діє річний тариф, який з ПДВ становить близько 8 грн за куб для більшої частини споживачів. А 7,4 грн за куб — це приблизно 80% газу, які Нафтогаз пропонує за дуже жорстких умов в договорах ТКЕ. Решта ж 20% ТКЕ пропонується купувати на відкритому ринку, де поточна ціна — близько 20 грн за куб. Такі реалії ", — зазначає експерт.

Він називає запропоновану ціну (7,4 грн за куб) — штучним інструментом. І прогнозує, що такий підхід призведе до низьких фінансовими показниками Нафтогазу.

"За підсумками 2021 року компанія з високою часткою ймовірності, якщо не зможе для себе збалансувати фінансові потоки виручкою від транзиту російського газу, може бути збитковою, — прогнозує Дмитро Марунич. — Озвучений же тариф цілком можливий. Але він регулюється з боку держави або якогось суб'єкта. Це справа рук людських, а не воля вільного ринку. Що показує повний відхід від принципів реформи це самого газового ринку, про які нам товкмачили протягом останніх трьох років. Сенс реформи простий — справедливої повинна бути ринкова ціна. А це близько 20 грн за куб. Але, як показала наша практика, люди при владі, в тому числі біля керма Нафтогазу, коли потрібно, щоб ціна була справедливою і ринковою — апелюють до неї. А коли не потрібно, винаходять якісь конструкції, що спекулятивно і некоректно. Це відвертий цинізм".

Нагадаємо, представники Нацагенства з питань запобігання корупції виступають проти продовження контракту голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка. Документ з викладенням своєї позиції члени НАПК направили в Наглядову раду "Нафтогазу". "Коментарі" попросили експертів пояснити, чому навколо цієї компанії зараз розгорнулася така боротьба і до чого вона може призвести.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини