Головна Новини Політика внутрішня політика Виплати за ОВДП вже на 55 млрд грн перевищують обсяг запозичень до держбюджету
commentss НОВИНИ Всі новини

Виплати за ОВДП вже на 55 млрд грн перевищують обсяг запозичень до держбюджету

З початку повномасштабного вторгнення і станом на 4 вересня на погашення держоблігацій витрачено 147,5 млрд грн, 1,5 млрд дол. і 0,2 млрд євро

6 вересня 2022, 09:35
Поділіться публікацією:

Завдяки аукціонам з розміщення військових облігацій уряд залучив до держбюджету 99,3 млрд грн, 1 млрд дол. та 0,4 млрд євро. Разом з тим обсяг сплачених коштів для погашення внутрішніх боргових інструментів (ОВДП) на 55,1 млрд грн перевищує обсяг залучених до державного бюджету.

Виплати за ОВДП вже на 55 млрд грн перевищують обсяг запозичень до держбюджету

Військові облігації потрібні бюджету

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Перекіс між обсягом отриманих коштів на аукціонах та сумою погашень за відповідними цінними паперами спостерігається з квітня, зазначають у регуляторі.

Станом на 5 вересня найактивнішим покупцем ОВДП є банки, на другому місці – українці та вітчизняний бізнес.

Загалом ними було придбано військових облігацій на 14 млрд грн, 0,2 млрд дол. та 0,1 млрд євро. При цьому у власності нерезидентів — ОВДП на 1,4 млрд грн та 2 млн дол.

Як відомо, аукціони з продажу військових облігацій були запущені Мінфіном у березні після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Цей інвестиційний інструмент покликаний допомогти державі у залученні коштів у держскарбницю від громадян, бізнесу, іноземних юр- та фізосіб. Аукціони відбуваються по вівторках. Акумульовані гроші використовуються урядом для безперебійного фінансування потреб держави в умовах воєнного часу. Обігації внутрішньої державної позики пропонують у гривні, долараї та євро. Прибутковість за гривневими паперами сьогодні складає 9,5 – 14%, за доларовими – 3,5 – 4,5%, за євровими – 2,5%.

Раніше в інтерв'ю "Коментарям" аналітик Олександр Паращий пояснив, чому Мінфін чинить опір підвищенню прибутковості за державними цінними паперами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/nbu_ua/1072
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини