Головна Новини Політика внутрішня політика Відстрочка США військової допомоги Україні свідчить про послаблення позицій в інформвійні з РФ - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Відстрочка США військової допомоги Україні свідчить про послаблення позицій в інформвійні з РФ - експерти

Влада США вирішила відкласти відправлення додаткової військової допомоги Україні на суму у 200 мільйонів доларів: що про це думають експерти

12 грудня 2021, 14:05
Поділіться публікацією:

Рішення США відкласти військову допомогу Україні на 200 млн доларів свідчить, зокрема, про послаблення позицій Заходу в інформаційній війні з Росією, переконані українські та чеські експерти. На їх думку, грантові центри контрпропаганди у Європі зазнають ідеологічної кризи, яка тільки на руку російській владі.

Відстрочка США військової допомоги Україні свідчить про послаблення позицій в інформвійні з РФ - експерти

США відклали постачання озброєння Україні (фото з відкритих джерел)

"Ведеться велика робота з викриття нечистої гри Москви у міжнародних відносинах для її інформаційної, політичної, економічної ізоляції та примусу Кремля до відповіді", — пише у своєму блозі політолог Яніна Соколовська.

На думку експерта, не зрозуміло, який результат дають витрачені на контрпропаганду гроші. Чому вся Європа продовжує сидіти на "газовій голці" "Газпрому", який ось-ось запустить "Північний потік-2"? Чому фактично розвалився геополітичний союз ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова)?

"Інформаційна війна проти України – найімовірніший прийом, яким Путін прикриватиме свої злочини. Це для нас – величезний, найскладніший і, на жаль, майже нерозв'язний виклик. Наскільки Україна-2021 готова до викликів?" — запитує Соколовська.

Експерти пропонують об'єктивно оцінити ефективність стратегічних медіацентрів, що протистоять інформаційній агресії, включаючи "Інтерньюз Україна", "Український кризовий медіацентр", "Інформнапалм" та інші.

На думку співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, центри контрпропаганди після успіху у 2014 році впали у стагнацію: важливі не результати роботи, а зростання та гарантії фінансування.

"В інформаційному плані в уряду вибудувано систему виявлення та нейтралізації пропаганди. Добре фінансуються центри інфоборотьби, які у взаємодії з подібними центрами в Європі та США мають створювати бар'єр для пропаганди режимів типу російського, білоруського, китайського та інших... І ось тут усе погано", — вважає Марунич.

З українськими експертами погоджуються європейські політики. Заступник голови комітету з міжнародних справ нижньої палати чеського парламенту Йіржі Кобза визнав зниження ефективності інформструктур. У тому числі йдеться про Центр безпекової політики "Європейські цінності" (Evropské hodnoty), "ІнфоОпсПольська" (InfoOpsPolska), "Союз інформованих громадян", які працюють у Молдові, Україні та інших країнах. За даними опитування, яке було проведено у травні 2021 року, товариствам, яке фінансуються Заходом, включаючи уряди США, Німеччини та Великобританії, не довіряють близько 60% чехів.

Джерелами фінансування працюючого у Києві та Празі "Центру політики безпеки "Європейські цінності" та аналогічних структур, як повідомляють чеські журналісти, виступають Державний департамент США, Європейська зовнішньополітична служба, Фонди "Відкрите суспільство" Джорджа Сороса, Агентство США з міжнародного розвитку, "Європейський фонд на підтримку демократії", "Американський національний фонд на підтримку демократії", Британський фонд Т. Рейтера та інші. Обсяг фінансування – близько 300 тисяч доларів на рік на один ресурс чи суспільство.

При цьому Чехія в першому півріччі 2021 стала найбільшим імпортером російської оборонної продукції, закупивши її на 683 млн доларів. За перше півріччя 2021 Прага закупила російських військових товарів більше, ніж за попередні три роки.

Чеський політолог Йозеф Хвилі називає "нікчемним" вплив недержавних організацій, які "зображають із себе опору західної цивілізації та європейських цінностей" і "що створюють паралельний світ, сповнений жахливих історій, який не має нічого спільного з реальністю".

"Податківці внаслідок завищених урядових дотацій некомерційним організаціям оплачуватимуть своє власне банкрутство", — вважає Йіржі Кобза. На його думку, неприйнятно, щоб такі структури фінансувалися через іноземні фонди та намагалися втручатися в ухвалення політичних рішень незалежних країн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини