Головна Новини Політика внутрішня політика Відставка Степанова: чому міністр охорони здоров'я тримається за посаду
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Степанова: чому міністр охорони здоров'я тримається за посаду

Експерти спрогнозували, чи піде у відставку глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов

18 травня 2021, 11:53
Поділіться публікацією:

Сьогодні Верховна Рада голосуватиме за відставку міністрів. І якщо міністр інфраструктури Владислав Криклій і глава Мінекономіки Ігор Петрашко йдуть "без бою" (самі написали заяви, голоси за їх відставку є), то міністр охорони здоров'я Максим Степанов влаштував справжню битву за портфель. Більш того — представлення про його відставку, подане до парламенту прем'єром Денисом Шмигалем, не підтримав Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування. А ряд провідних лікарів виступив на захист Степанова. Чому Степанов так тримається за посаду? Чим завершиться це протистояння? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Відставка Степанова: чому міністр охорони здоров'я тримається за посаду

Відставка Степанова. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"На Степанові зараз зав'язані практично всі переговори щодо других і третіх етапів поставки вакцин"

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що проблем в галузі — маса, і обурення можновладців міністром охорони здоров'я цілком збігається з думкою народу. Але не все так просто.

"Зрозуміло, що в Офісу президента розрахунок на каналізацію народного гніву і, як вигода, можливе зростання рейтингу. І загнаних коней вирішили все ж міняти на переправі. Але тут ось є одна заковика — на Степанові зараз зав'язані практично всі переговори щодо других і третіх етапів поставки вакцин. І чи впорається новий глава МОЗ — ще питання. Та й сама кандидатура нового — вже четвертого з початку пандемії! — міністра поки не особливо дискутувалася і не презентувалася. Якщо ми говоримо тільки про можливе призначення головного санлікаря Віктора Ляшка, то... як би не айс. Бо немає альтернативи, а значить і не буде боротьби ідей, хоча б видимості демократичної процедури відбору і призначення міністра в парламенті", — розмірковує Світлана Кушнір.

До честі Степанова, його позиція битися за портфель до кінця — цікава, вважає експерт. Втім, бійка ця, ймовірно, не просто принципу заради і в ім'я здоров'я українців.

"Нагадаю про справу щодо закупівлі китайської вакцини, яку розслідує НАБУ після звинувачень з боку керівника державного підприємства "Медичні закупівлі України" Арсена Жумаділова на адресу Максима Степанова. Мовляв, лобіював міністр конкретного постачальника, фірму-прокладку. Поки Степанов на посаді, справа якась і затихла. А після втрати ним портфеля, дивись, все буде знято з паузи — і понесе", — припускає Світлана Кушнір.

На її думку, той факт, що у фракції "Слуга народу" нібито немає 226 голосів за відставку Степанова, ще нічого не означає.

"Є фракція "Голос", яка вже давно і систематично ятрить рани міністра. Є ряд депутатів, які явно критикували Степанова — і з задоволенням проголосують за відставку. І тоді можна буде згадати ще одну фразу, яка має сумний підтекст. Загнаних коней пристрілюють, чи не так? Можливо, звучить кровожерливо, але за фактом — це про те, що у кожної каденції чиновника просто є свій термін. Можливо, що і для Степанова він настав", — резюмує Світлана Кушнір.

"Голосування в Раді щодо відставки Степанова буде черговим тестом на профпридатність монобільшості"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк передбачає, що голосування в Раді щодо відставки Степанова буде черговим тестом на профпридатність монобільшості.

"Вже стало традицією, що "слуги" добирають голоси, як на ринку, в кулуарах парламенту. І це свідчить про відсутність командної гри і розфрагментованості монобільшості", — зазначає аналітик.

Його дивує поведінка прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який "з потрохами" здає свого міністра, хоча повинен його захищати. Адже провалена вакцинація — це не тільки відповідальність профільного міністра.

"Степанов, своєю чергою, бореться за своє виживання до кінця. І якщо йому вдасться зберегти крісло, для нього це буде сильний політичний крок з великим доробком на майбутнє. Втім, відставка теж не потопить Степанова, — вважає Тарас Семенюк. — Адже провалена вакцинація — це відповідальність не лише уряду та міністра, а й, принаймні, на місцях, регіональних чиновників (у нас же — децентралізація)".

"Після всього цього шлях в уряд для Степанова точно закритий"

Юрист, адвокат, експерт в області медичного права Олександр Гришаков звертає увагу, що в усі часи, в усіх країнах виявлялася велика повага до тих чиновників, які безболісно, безпроблемно йшли зі свого поста.

"Цього не скажеш про міністра охорони здоров'я Степанова, який всіма силами тримається за свою посаду. Навіть організував якийсь флешмоб у свою підтримку. Не виключаю, що це піар-хід, який проплачений або сам Степановим, або тими, хто за ним стоїть", — вважає Олександр Гришаков.

Він підкреслює, що про чиновника повинні говорити його справи. Якби було все ефективно, не піднімалося б питання про зміну Степанова.

"А така завзята боротьба міністра (до діяльності якого є безліч питань) за свій портфель виглядає як демонстрація зайвого марнославства і бажання збагатитися. Після всього цього шлях в уряд для Степанова точно закритий", — прогнозує експерт.

Раніше експерти спрогнозували, як може розвиватися ситуація з відставкою міністрів Петрашка, Криклія і Степанова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини