Головна Новини Політика внутрішня політика Відставка Авакова: якої думки депутати про звільнення глави МВС
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Авакова: якої думки депутати про звільнення глави МВС

У четвер, 15 липня, народні депутати змістили Арсена Авакова з посади, яку він обіймав понад сім років

15 липня 2021, 12:11
Поділіться публікацією:

Українське суспільство активно обговорює можливі причини відставки тепер вже екс-керівника Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова. Парламентська кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Рада з'ясувала, як до цієї ситуації ставляться представники різних політичних фракцій.

Відставка Авакова: якої думки депутати про звільнення глави МВС

Депутати оцінили відставку Арсена Авакова. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

На думку глави партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка, Аваков, як і раніше, залишиться в політиці.

"З часом йому можуть запропонувати нову посаду — де-небудь в силовому блоці", — зазначив політик.

Говорячи про Авакова, Корнієнко відзначив, що за час перебування того на посаді міністра, в МВС було зроблено чимало хорошого. Сюди входить і контроль за добробатами, учасники яких першими відправилися на Донбас захищати територіальну цілісність України, і установка камер відеофіксації порушень на українських дорогах, і початок реформи патрульної поліції.

"Дуже вдалою на самому початку була реформа патрульної поліції. Її проводили спільно з міжнародними партнерами, у тому числі із дружньою Грузією. Так, зрештою зміни почали потроху гальмувати на місцях, однак спочатку вони влаштовували всіх: і працівників служби, і звичайних українців", — говорить Олександр Корнієнко.

Представник фракції "ОПЗЖ" Юрій Бойко пояснив, чому їхня політична сила взагалі не голосувала за звільнення Авакова.

"Ми не голосували за його призначення і, відповідно, не голосували і за відставку. Ще раніше ми попереджали, що готові підтримувати подібні голосування, тільки якщо міністром внутрішніх справ був би призначений представник нашої фракції. Оскільки цього не сталося, ми зайняли певну позицію", — підкреслив Бойко.

На питання про те, чому, на його думку, Арсен Аваков не прийшов на голосування про свою відставку, член "ОПЗЖ" відповів коротко — "ймовірно, деякі чинники морально-етичного характеру".

Трохи інакше відсутність екс-міністра внутрішніх справ трактує представник фракції "Голос" Ярослав Железняк. За його словами, Арсен Аваков практично ніколи не був присутній на засіданнях профільного комітету, тож і його ігнорування засідання Верховної Ради не є чимось дивним.

"Він залишається політичною фігурою, хоч і не буде більше міністром", — зазначив нардеп.

Також Железняк додав, що "Голос" не збирається голосувати за кандидатуру Дениса Монастирського, як ймовірного кандидата на колишнє крісло Авакова.

Такої ж позиції дотримується і "Європейська солідарність", судячи зі слів представниці політсили Ірини Геращенко. Політик зазначила, що "ЄС" залишається поки єдиною з усіх парламентських фракцій, котра, як і раніше, є опозиційною та не голосує за кадрові призначення.

Крім цього Геращенко зазначила, що давно знайома з Аваковим, і він підтримував українських патріотів і демократів ще з початку Помаранчевої Революції в 2004 році.

"Це показова історія, — підкреслила нардеп, кажучи про відсутність Авакова на голосуванні про своє звільнення. — Я не вважаю, що Арсен Борисович — та людина, яка здатна керуватися принципом "я втомився, я йду". Однак монобільшість дозволяє собі порушувати регламент, звільняючи міністрів без їхнього звіту перед парламентом. У "Слуг" абсолютно немає політичної волі: їм сказали два роки тому підтримати кандидатуру Авакова — вони це зробили, їм сказали зараз проголосувати за відставку — они виконали".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, депутати яких парламентських фракцій і в якій кількості голосували за відставку Арсена Авакова. Детальніше — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи варто владі, на думку експертів, розраховувати на ймовірну підтримку від Авакова після його звільнення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини