Головна Новини Політика внутрішня політика Відхід Найєма слідом за Коболєвим: про що говорить низка звільнень
commentss НОВИНИ Всі новини

Відхід Найєма слідом за Коболєвим: про що говорить низка звільнень

Експерти розповіли, чи можуть звільнення Андрія Коболєва з Нафтогазу і Мустафи Найєма з Укроборонпрому вказувати на певну тенденцію

29 квітня 2021, 16:25
Поділіться публікацією:

Слідом за Андрієм Коболєвим, якого 28 квітня звільнили з поста глави НАК Нафтогаз, позбувся посади в Укроборонпромі Мустафа Найєм. Чи можна говорити про якусь тенденцію? І Коболєв, і Найєм написали, що несподівано були звільнені. "Коментарі" розбиралися в ситуації разом із експертами.

Відхід Найєма слідом за Коболєвим: про що говорить низка звільнень

Мустафа Найєм. Фото з відкритих джерел

"Пост Найєма в Укроборонпрому був досить формальний"

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що не варто перебільшувати значення звільнення Найєма. Це все-таки не Коболєв.

"За великим рахунком, пост Найєма в Укроборонпрому (заступник гендиректора з управління активами) був досить формальний з точки зору впливу цього колишнього журналіста на галузь оборонної промисловості, де він працював. Не було у Найєма для цього ні відповідної компетенції, ні відповідних можливостей. Як і інший колишній журналіст Лещенко, який потрапив до наглядової ради Укрзалізниці, Найєм не міг на своєму посту якось вплинути на турботи Укроборонпрому. Що там, що в УЗ рішення приймали зовсім інші люди, за спинами яких стояли теж інші люди", — пояснює Віталій Бала.

А ось звільнення Коболєва, на думку експерта, чіпляє інтереси серйозних гравців на ринку нафти і газу. І незабаром ми можемо побачити перерозподіл на цьому енергоресурному фронті. Можлива і підготовка для створення неприємностей для ряду олігархів. Так що ставити в один ряд звільнення Найєма і Коболєва, так само як вважати це певною тенденцією, не варто, упевнений директор Агентства моделювання ситуацій.

"Слід очікувати незабаром і кадрових змін в Укрзалізниці"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих не виключає, що низка звільнень в державних кампаніях має на меті поставити "своїх" людей контролювати фінансові потоки. Або хоча б прибрати "чужих".

Експерт пояснює: "Зменшення надходжень, економічний спад, підготовка великої приватизації змушують Офіс президента брати під більш жорсткий контроль держмонополії. Ймовірно, слід очікувати незабаром і кадрових змін в Укрзалізниці. Інформаційна підготовка про захмарно високі зарплати наглядової ради вже була проведена і зараз саме час змінити керівництво на близьких до Офісу президента людей".

На думку Олега Вострих, зачистка "контрабандистів", корупціонерів і ЗМІ, що проводиться останнім часом руками РНБО, починає розширювати поле економічного впливу в країні, звільняючи його від окремих олігархів.

"А святе місце, як кажуть, порожнім не буває. Відповідно, Офіс президента намагається посилити свій вплив. А в умовах падіння рейтингу президента і "Слуги народу" — це ще й елемент посилення позицій напередодні осіннього політичного загострення", — резюмує експерт.

Як раніше повідомлялося, вчора, 28 квітня, однією з найбільш обговорюваних тем дня стала зміна керівництва в НАК "Нафтогаз України". Експерти спробували розкласти ситуацію по поличках, пояснивши, чому відбуваються саме такі кадрові перестановки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини