Головна Новини Політика внутрішня політика Відхід Ковалів із команди Єрмака: що відбувається в Офісі президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Відхід Ковалів із команди Єрмака: що відбувається в Офісі президента

Експерти пояснили, чому навколо Офісу президента наростають скандали і чого чекати у 2021 році

23 грудня 2020, 13:39 comments1102
Поділіться публікацією:

"Коментарі" разом з експертами з'ясували, з чим може бути пов'язаний відхід Юлії Ковалів (нардеп, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев назвав її "однозначно найсильніша ланка") з посади заступника голови Офісу президента (ОП), а також — що останнім часом відбувається з ОП.

Відхід Ковалів із команди Єрмака: що відбувається в Офісі президента

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"У нас йде вічна гібридна війна ряду олігархічних сил"

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко вважає, що відбувається процес, про який він почав говорити ще до результатів дострокових виборів у ВР влітку-2019. А саме — що під прапором "Слуги народу" у владу пройшли дуже різні люди — з різними цілями. І з часом почнеться протистояння не тільки з їх опонентами, але і всередині СН. Що ми і бачимо.

"За результатами виборів до місцевих рад вже прийнято низку рішень, в тому числі кадрових. І якщо відхід заступника Єрмака — Трофимова — багато хто пов'язує незадовільним СН результатом на місцевих виборах, то відхід Ковалів вже може бути пов'язаний з економічними моментами. Ми бачимо, що змінилося інформаційне висвітлення діяльності ОП. Вони поміняли команду і щільно. Стали більш відкритими, стали намагатися більше задіяти топових блогерів, — зазначає Андрій Єременко. — Ми бачимо сильну зміну економічного блоку. На тиск, який відбувається у зв'язку з виборами, наклалися гучні протести ФОП, ще й підтримувані опозиціями і навіть частиною команди СН".

За словами експерта, якщо спочатку був тренд на підвищення фіскалізації, податкового тиску, то зараз, за результатами виборів і протестів, фіскалізція або відкладена, або вводиться у вихолощеному вигляді.

"Йде війна і навколо Гетманцева, який — головний ідеолог фіскалізації. Відповідно всі ці речі — удар по ньому, — пояснює Андрій Єременко. — І раз він так переживає за відхід Ковалів, значить, будуть прийматися не ті рішення, які так би йому хотілося".

Розглядаючи ситуацію навколо ОП глобально, експерт зазначає, що у нас йде вічна гібридна війна ряду олігархічних сил.

"Тут воюють, тут допомагають. Ахметов, Коломойський, Порошенко, який не тільки політик, але і олігарх. І так далі, — перераховує Андрій Єременко. — Є ще один цікавий і складний фронт — місцеві маленькі царьки. Такі собі олігаршата. Кожен окремо виявився досить зубастим, щоб зачепити собі позицію в своєму ОТГ. І все, що відбувається навколо ОП — відображення цієї боротьби олігархів і різних сил на всіх фронтах".

Експерт прогнозує два-три великі скандали протягом січня-лютого. Можливо, розслідування навколо провалу спецоперації ГУР Міноборони України щодо захоплення 28 бойовиків ПВК Вагнера (зараз команда Bellingcat працює над відповідним фільмом) буде одним з них. Також Андрій Єременко вважає, що слід очікувати звинувачення в корупції, можливо, небезпідставні.

"Кістяк ОП трансформується. В цілому встоїть, але точно там будуть значні зміни", — резюмує Андрій Єременко.

"Війна за вплив на Зеленського триватиме"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов підкреслює: "При цьому способі прийняття рішень, коли кабінети важливіше за інститути, а державні інститути підлаштовують під тих, кого призначає Офіс президента, боротьба за ОП, за вплив на Зеленського, за "доступ до його тіла" стає сенсом усього політичної боротьби, всієї політики... Якщо можна цю мишачу метушню називати політикою".

Кадрові ротації в ОП, вважає експерт, були очікувані. Особливо після місцевих виборів, коли потрібно було знайти "цапів-відбувайлів" за "неблискучий" результат СН.

"І деякі кадрові рішення, в тому числі відхід Трофимова, — це саме такі наслідки. Тому що роботою з регіональними елітами, регіональною політикою (за що він відповідав), Трофимов не займався, — зазначає Валерій Димов. — Що стосується Татарова (заступнику керівника ОП Олегу Татарову 21 грудня в НАБУ вручили повідомлення про підозру в причетності до надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі про заволодіння 81 млн грн Нацгвардіі- прим. ред.) — то він спочатку був досить токсичною фігурою. І те, що Зеленський, говорячи про нього, сказав, що не всі були погані, хто працював з Януковичем, ще повернеться до президента. Адже він фактично взяв на себе відповідальність за цю кандидатуру".

Говорячи про відхід Ковалів, експерт висловив припущення, що вона втомилася працювати в ОП.

"Вона відповідала за реформи. А, судячи з оцінок Заходу, найбільш м'яка характеристика реформ при Зеленському — їх зупинка. Хоча можемо говорити про відкат назад, зростання корупції і так далі, — зазначає Валерій Димов. — Думаю, Ковалів втомилася боротися з вітряками. І те, що вона нібито залишилася в команді президента — хороша міна при поганій грі".

Характеризуючи загальний контекст ситуації навколо ОП, вважає, що війна за вплив на Зеленського триватиме.

"Ми бачимо переорієнтацію впливу на ОП і самого Зеленського. Президент намагався збалансувати вплив Коломойського першим урядом — Гончарука (за яким стояли Пінчук і Ахметов). Тепер в уряді Шмигаль — більше Ахметова. І Зеленський намагається збалансувати вже вплив Ахметова. І той же провал голосування за Вітренка як міністра енергетики (яким не дуже задоволений Ахметов) — чергова фаза боротьби олігархічних кланів. Явна і підкилимна бульдожа сутичка в українській політиці буде тривати, — впевнений Валерій Димов. — Навколо ОП триватиме війна. Єрмак, який прибрав Богдана і отримав великий вплив на прийняття рішень, став мішенню для багатьох. Адже "доступ до тіла" президента йде тільки через нього... Думаю, атаки триватимуть. Але Зеленський буде тримати Єрмака до останнього — як Кучма тримав Табачника (був головою Адміністрації президента, замкнувши на собі дуже багато). На розмін піде лише якщо загроза буде дуже серйозна. При цьому всі ми прекрасно розуміємо, що Зеленський — це, м'яко кажучи, не Кучма. Ні за досвідом, ні за впливом".

Як повідомлялося, експерти спрогнозували, який переділ власності можливий в Україні у 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини