"Від деолігархізації до монархізації": чому нардеп розкритикував новий закон

Олексій Гончаренко вважає, що ініційований Зеленським закон про олігархів загрожує демократичному майбутньому України

У четвер, 1 липня, Верховна Рада зробила перший крок у напрямку до деолігархізації України. Як відомо, в першому читанні був підтриманий законопроєкт, ініційований раніше президентом Володимиром Зеленським. Нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко спеціально для порталу "Коментарі" розповів, що вважає цей документ дуже небезпечним для країни.

У спілкуванні з парламентською кореспонденткою видання Марією Радою Гончаренко пояснив, що саме його турбує в законі, запропонованому Зеленським.

"Цей закон є загрозою для демократії в країні. Хоча він і прийнятий тільки в першому читанні, але це — крок від деолігархізації до монархізації Зеленського", — підкреслив політик.

Таким чином Гончаренко натякає на неодноразово озвучену його колегами по партії тезу про те, що прийняття рішень стосовно "статусу" олігархів пропонують вручити РНБО. При цьому цей орган залишається в прямому підпорядкуванні президента, що, згідно з думкою деяких експертів, допоможе прямо в ОП вирішувати, хто ж є олігархом, а хто — ні.

"Зараз Зеленський дійсно намагається йти до монархії, щоб вершити долі абсолютно всіх українців, — каже депутат. — І я б до цього зі сміхом не ставився, тому що 20 років тому один молодий президент вже починав свій шлях схожим чином. Звуть його Володимир Путін, і за цей період часу він вже встиг стати абсолютним злом, вирішивши, що він імператор".

Також Олексій Гончаренко зазначив, що українці — той народ, який має спеціальну "вакцину від авторитаризму", і це вже підтверджувалося історією вже не раз.

"Однак слід зупинити народження місцевого "Наполеона", перш ніж знову доведеться платити вищу ціну за свободу", — резюмував політик.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому вітчизняний експерт називає антиолігархічний закон справжньою "зашморгом" від Офісу президента. Детальніше — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як відреагував сам Зеленський на підтримку його ініціативи в парламенті.