Головна Новини Політика внутрішня політика Венедиктова взялася за "Приват": чого чекати Коломойському
commentss НОВИНИ Всі новини

Венедиктова взялася за "Приват": чого чекати Коломойському

Українські експерти поділилися думками про те, чи є активізація справ по групі "Приват" реальним тиском на Коломойського

15 грудня 2020, 11:13
Поділіться публікацією:

Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова повідомила, що справи щодо групи "Приват" буде активізовано. Чому це повідомлення з'явилося саме зараз і чи пов'язано це з результатами виборів в США або з внутрішньополітичними розкладами в Україні читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Венедиктова взялася за "Приват": чого чекати Коломойському

"Гра на публіку і тиск на Коломойського"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що активізація навколо справи "Привату" пов'язана з внутрішньополітичними процесами в Україні.

"Ми бачимо, що серед монобільшості є група, яка безпосередньо пов'язана з Коломойським. І ця група останнім часом займає досить деструктивну позицію в контексті прийняття ряд важливих рішень, — зазначає експерт. — У підсумку "Слуга народу" часто недобирає голоси своєї фракції — перш за все, з вини групи Коломойського. А ряд членів цієї групи, той же Дубинський, в медіапросторі активно критикують владу, дії уряду, своєї партії. Створюється враження, що це виступає не представник СН, а хтось із "Європейської солідарності" або ОПЗЖ".

На думку Ігоря Петренка, зараз відносини між Зеленським і Коломойським напружені.

"У Коломойського — багато амбіцій, задовольнити які поки не виходить. Наприклад, ходили чутки, що він активно просував лідера підконтрольної собі політсили "За майбутнє" Ігоря Палицю на пост прем'єра. Але цього не сталося, — зазначає представник МЦПД. — Тому Коломойський періодично здійснює тиск на Зеленського. І активізація справ по "Привату" може бути своєрідним інструментом з метою приструнити олігарха".

Не виключає Ігор Петренко і інший варіант. Що все, що відбувається може бути своєрідною грою на публіку.

"З одного боку, Зеленському та його оточенню вигідно показувати, що вони нібито незалежні. У тому числі від Коломойського. Мовляв, бачите, є справи по групі "Приват", є антиколомойский закон. Для нас усі рівні. З іншого боку, Коломойський може негласно отримувати якісь преференції, — розмірковує експерт. — Наприклад, він так і зберіг вплив на менеджмент Центренерго. Загалом, десь втрачає, а десь — отримує".

Ще один фактор — розмови про неефективність діяльності Венедиктової на посаді генпрокурора. І їй потрібно показати хоча б видимість бурхливої діяльності.

"Ось і вирішили поєднати приємне з корисним. І "діяльність" Венедиктової показати, і Коломойського як би "покарати". Не думаю, що побачимо особливі результати, — зізнався Ігор Петренко. — А саме — передачу справ до судів, залучення до відповідальності осіб, обвинувачених в махінаціях".

Що стосується США, то вони, на думку експерта, якщо захочуть, самі можуть провести розслідування та притягнути Коломойського до відповідальності. Тим більше, що до нього є питання у відповідних органів за океаном. Але, можливо, припускає Ігор Петренко, Коломойський цікавіше американцям як певний важіль впливу на українську владу.

"Жодна кримінальна справа проти олігархів вироком не закінчувалося"

Адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар нагадує, що схожі заяви надходили від багатьох генеральних прокурорів, щодо різних фінансово-промислових груп. Ось тільки — толку ...

"За всі 29 років незалежності в Україні жодна кримінальна справа проти власників будь-яких фінансово-промислових груп (в народі — олігархів) обвинувальним вироком не закінчувалося. Шанси притягнути до відповідальності людей з таким розміром активів, при наявності декількох паспортів інших країн і беручи до уваги вкрай корумповану правоохоронну систему України, дорівнюють нулю, — упевнений експерт. — Більш того, власники групи Приват опосередковано володіють активами і прямого відношення до операційної діяльності не мають. Що ускладнить (а скоріше — унеможливить) притягнення до відповідальності її фактичних власників. Навіть у слідчих і вийде зібрати достатньо доказової бази для формування складу злочину, у що особисто я слабо вірю".

На думку Дениса Бондара, нинішня "активізація" справ більше схоже на внутрішні розклади.

"В Україні відкриття кримінальних проваджень або відновлення, завжди використовувалися, як спосіб тиску для прийняття потрібних рішень, — зазначає експерт. — Підбиваючи підсумки, можу припустити, що, як несподівано це справа активізувалося, також і зупиниться".

Як повідомляв портал "Коментарі", "Приватбанк" відсудив 1 млрд грн у компанії Коломойського.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

владимир

15 грудня 2020, 14:18

лучше мужа за мошеничество привлекла бы сепаратистка .


Новини