Головна Новини Політика внутрішня політика ВАКС конфіскував активи російського олігарха: у чому унікальність рішення та які перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

ВАКС конфіскував активи російського олігарха: у чому унікальність рішення та які перспективи

Рішення ВАКС є унікальним, кажуть юристи

5 вересня 2022, 13:25
Поділіться публікацією:

Вищий антикорупційний суд України конфіскував активи російського олігарха Володимира Євтушенкова, який володіє компаніями з виробництва безпілотників, у дохід держави.

ВАКС конфіскував активи російського олігарха: у чому унікальність рішення та які перспективи

ВАКС конфіскував активи російського олігарха

Йдеться про 17 об'єктів нерухомості загальною площею майже 100 тис. квадратних метрів, а також частку російського бізнесмена в українських підприємствах "Електрозавод-ВІТ" (Запоріжжя), "ІТМ-Україна" (Київ), "Смарт Діджитал Солюшнс" (Київ) , Науково-інженерному центрі "ЗТЗ-Сервіс" (Запоріжжя), "Українському науково-дослідному проектно-конструкторському та технологічному інституті трансформаторобудування" (Запоріжжя).

Конфіскація проведена згідно із законом “Про санкції”.

“Колегією суддів було встановлено зв'язок між діяльністю відповідача як кінцевого бенефіціарного власника низки юридичних осіб, які займаються виготовленням безпілотних літальних апаратів для російської армії, та фактом використання БПЛА у ході російської збройної агресії проти України. Фінансування відповідачем збройної агресії проти України призводить до суттєвих негативних наслідків для держави та суспільства”, — наголосив адвокат Дмитро Кострюков.

Особливість цього рішення полягає в тому, що воно є результатом судового процесу, каже юрист Іван Ліберман.

“Тепер рішення про перехід активів російської фізособи, підприємця, в актив України закріплено не просто указом, розпорядженням, а рішенням суду. Воно може бути скасовано лише шляхом оскарження до вищої інстанції. Якщо раніше арешт накладався в рамках кримінального провадження, виникало питання: чому? У цьому випадку було ухвалено рішення судом – автономно”, — пояснив юрист.

Російські олігархи щодо питання конфіскації своїх активів в Україні зайняли вичікувальну, говорить Ліберман.

“Вони відносно спокійно на це реагують. Усі чекають на захоплення всієї території України, щоб потім поскасовувати ці рішення”, — зазначає експерт.

Водночас слід очікувати, що олігархи захочуть оскаржити подібні рішення.
"Вважаю, що адвокати олігарха у будь-якому разі оскаржуватимуть рішення суду у встановлений законом термін та порядок, – переконаний Кострюков. — На мою думку, апеляційний суд залишить чинним рішення суду першої інстанції, після чого рішення набуде чинності. Але адвокати олігарха зможуть це рішення заперечувати і в третій судовій інстанції. Якщо рішення суду буде скасовано, тоді наша держава нічого не отримує, але позивач у даній справі — Міністерство юстиції України — також зможе оскаржити це рішення в третій інстанції".

Таким чином, кінцевий результат залежатиме від подальшої боротьби учасників судового процесу, зазначає Ліберман.

Зі свого боку Кострюков прогнозує аналогічні судові рішення проти осіб, які загрожують національній безпеці України та її суверенітету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини