Головна Новини Політика внутрішня політика В Україні затвердили Стратегію зовнішньої політики: чи буде вона мати практичну реалізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні затвердили Стратегію зовнішньої політики: чи буде вона мати практичну реалізацію

До розробки Стратегії було залучено фахівці та науковці

31 липня 2021, 18:58
Поділіться публікацією:

Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олексій Данилов зробив ряд заяв після чергового засідання 30 липня. За його словами, РНБО вбачає ознаки монополії на енергетичному ринку в Україні і готовий у разі виникнення загроз національній безпеці вводити на підприємствах енергопостачання тимчасові адміністрації.

В Україні затвердили Стратегію зовнішньої політики: чи буде вона мати практичну реалізацію

РНБО (фото з відкритих джерел)

Також РНБО дала протокольне доручення Кабміну вивчити ситуацію, що склалася в "Укрзалізниці" і в разі потреби вжити кардинальних рішення , в тому числі і кадрові.

Крім того, було розширено список санкцій список "контрабандистів" і прийнята Стратегія зовнішньополітичної діяльності України.

Як оцінюєте прийняті рішення? Чи будуть вони мати практичну реалізацію, важливу для України?

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що прийняття Стратегії зовнішньої політики — позитивне рішення. Якби не одна важлива "але".

"Там призведе ряд важих постулатів. Таких собі — стовпів, напрямків зовнішньополітичної діяльності. І один з них — просування позитивного іміджу України в світі. Так ось з цим (і не тільки) були і є проблеми. Ми можемо написати в стратегії все, що завгодно, а потім вийде якийсь Арестович або Арахамія — і заявить, що ми повертаємося на Китай. Або сумуємо, що у нас немає більше ядерної зброї, а то б могли шантажувати світ. В результаті стратегії можуть бути зруйновані подібними непродуманими тактичними діями (заявами)", — підкреслює Віктор Бобиренко.

Що стосується енергетичного кейса, то аналітик нагадує: у нас в бюджеті передбачено на терморегуляції 1,4 млрд грн.

"Але якщо буде підніматися ціна, то мінімально необхідна сума компенсацій в бюджеті — від 37 млрд (і це при тому, що у нас понад 200 млрд дефіцит бюджету). Засоби платників податків віддадуть 6-7 родин — Суркісам, Коломойському, Ахметову і далі за списком тих, хто має монополію в енергосфері. Погане рішення. Але якщо держава буде штучно регулювати ринок — це теж погане рішення. Чи не оцінить Захід. До того ж є ризик напоротися на новий конфлікт між олігархами і президентом. І якщо він виникне, я Зеленському не позаздрю. Починати війну проти всіх відразу — загрожує", — попереджає експерт.

На думку Віктора Бобиренко, потрібні санкції (від РНБО і не тільки) проти зажерлися монополістів.

"Для вирішення проблеми необхідні не держадміністрації на приватних підприємствах, як пригрозив секретар РНБО Данилов, а якісна робота Антимонопольного комітету України. Саме АМКУ зобов'язаний штрафами придушити тенденції до наживи серед олігархічних груп, які так чи інакше паразитують на енергетичному ринку", — резюмує аналітик.

Політичний консультант Олександр Вербицький зазначає: "Нашу країну, напевно, потрібно привітати з появою Стратегії національного поступу, яка названа Стратегією зовнішньополітичної діяльності України і прийнята РНБО на виїзному засіданні 30.07.2021 р., хоча повинна розглядатися парламентом і прийматися їм в якості Закону. Наступним кроком слід очікувати рішення РНБО про національну ідею, яка, нарешті, згуртує всю націю, закінчить війну, пояснить людям, що сталося 7 років тому, дасть оцінку 30 років незалежності і покаже шлях в майбутнє. Це будуть цілком логічні кроки влади на тлі недовіри Офісу президента до парламенту і Кабміну. Такий висновок можна зробити виходячи із заяв пана Данилова щодо енергобезпеки України, стану справ на залізниці і в сфері боротьби з контрабандою, як і всіх раніше прийнятих рішень РНБО".

На думку експерта, якщо виходити з того, що ні уряд України, а Офіс резидента сьогодні розглядає найважливіші питання, то виникає питання про професіоналізм всієї вертикалі влади, включаючи парламент. Тому що питання поточної і перспективного життя країни покладено насамперед на уряд, підконтрольний парламенту.

"З іншого боку, — продовжує Олександр Вербицький, — прийняті РНБО рішення показують, що президент фактично керує урядом і змушує парламент приймати необхідні рішення, з метою наведення елементарного порядку в державі. І що він готовий до жорстких дій у кризових ситуаціях".

Експерт перераховує наші реалії і традиції державного управління, від яких нинішній президент позбутися не може (в тому числі, тому що йому просто не дадуть цього зробити):

- зовнішньополітична обстановка;

- лобізм з боку олігархів (загрози системі влади);

- економічний стан країни (відсутність вільних фінансів);

- політичні інтриги всередині країни (посилення ролі агломерацій як противагу центральної влади);

- слабкість влади в цілому (зниження ефективності процесів управління в центральних органах виконавчої влади — заміни, відставки, ротації);

- прагнення зосередити якнайбільше повноважень в одних руках.

"Заяви Данилова щодо можливого введення тимчасових адміністрацій на підприємствах енергетичного сектора схожі більшою мірою на існуючу практику організації ВЦА (військово-цивільних адміністрацій) на окремих територіях (переважно — Донецька і Луганська області), де визначено особливий порядок місцевого самоврядування з огляду на наявність ризиків і загроз . Майже аналогічні заходи (пряме державне управління і централізований контроль), ймовірно, повинні показати абсолютно конкретним власникам енергетичних активів (Ахметов, Новинський, брати Суркіси, Григоришин, Боголюбов, Коломойський, Льовочкін, Бойко і громадянин Росії Воєводін) силу центральної влади. Виборець міг би позитивно оцінити таке рішення РНБО під керівництвом Зеленського, але тільки в тому випадку, якщо тариф для побутового споживача не зросте, що цілком може статися з початком опалювального сезону ", — зазначає Олександр Вербицький.

Він акцентує, що процеси, що відбуваються в державному АТ "Укрзалізниця", аналогічні енергетичного сектору. З тією різницею, що останній — в приватних руках, а залізниця, швидше за все, в цей сектор перейде після введення роздільного управління за напрямками:

- вантажні перевезення;

- пасажирські перевезення;

- ремонт і обслуговування парку;

- експлуатація магістралей.

"І саме рішення РНБО дає відповідь щодо майбутнього" УЗ ". Адже так звані рекомендації Ради є, як ми розуміємо, прямою вказівкою (якщо не наказом) президента. Залишається очікувати оргвисновків і нових призначень, включаючи введення тимчасової адміністрації, санації та приватизації, — прогнозує експерт. — Погодимося з тим, що абсолютно ненормально, коли розглядається питання про доплату пасажиром за проїзд у вагоні з кондиціонером. Поїзд — це не таксі".

Аналогічна ситуація і з питанням по боротьбі з контрабандою, вважає Олександр Вербицький.

"Якщо розглянути все в комплексі (зовнішньополітичне просування як Стратегію, енергетичний сектор як питання національної безпеки, вантажні та пасажирські перевезення як першочергову необхідність і боротьбу з контрабандою як тривалий процес) то виходить, що президент України бореться з усією системою влади — як попередньої, так і нинішньої. Більш того! Боротьба йде не тільки з процесами, але з конкретними людьми. І насправді все виглядає так, як ніби ця боротьба має і системний характер і одновекторну спрямованість Вона — в прагненні отримати вплив над всіма сферами економіки в Україні, за допомогою одного механізму — РНБО і інструментів йому не підлеглих (Кабмін, ВР). В цьому випадку, залишається тільки сподіватися на якийсь позитивний результат в кінці шляху, — зазначає Олександр Вербицький. — До речі, майже аналогічно чинили Кучма, Янукович, Порошенко. Точно так само діють і наші сусіди на Півночі і Сході ".

Нагадаємо, 30 липня заплановано засідання РНБО, на якому можуть розглянути питання тарифів. У тому числі газових.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини