Головна Новини Політика внутрішня політика В Україні реформують сферу містобудування: плюси і мінуси ліквідації ДАБІ
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні реформують сферу містобудування: плюси і мінуси ліквідації ДАБІ

Завдяки впровадженню електронної системи на всеукраїнському рівні вдасться побороти хабарництво, яким донині славилася ДАБІ

15 червня 2021, 22:40
Поділіться публікацією:

У Верховну Раду внесли законопроєкти № 5655 і 5656 про введення єдиної електронної системи для реєстрації будівництва, що дозволить ефективно боротися з корупцією на будівельному ринку, а також із незаконною забудовою.

В Україні реформують сферу містобудування: плюси і мінуси ліквідації ДАБІ

ДАБІ (фото з відкритих джерел)

Запевняють, що завдяки впровадженню е-системи на всеукраїнському рівні вдасться побороти хабарництво, яким донині славилася ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція). Експерти оцінили плюси і мінуси ліквідації ДАБІ та пропонованих змін для порталу "Коментарі".

Президент Асоціації фахівців із нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта підкреслює, що законопроєкт 5655, за своєю суттю, є продовженням розпочатої ще вкінці 2019 року реформи в містобудуванні. Саме тоді був прийнятий законопроєкт про впровадження е-системи.

"Це був номінальний запуск реформи ДАБІ. Після цього, вже у 2020 році, прем'єр-міністром була урочисто представлена "реформа", яка скасовувала ДАБІ, що послужило основою для колапсу на первинному ринку житла. Забудовникам було дуже складно не тільки отримати відповідні документи на будівництво, а й ввести побудовані об'єкти в експлуатацію. До того ж протягом усього минулого року творилася чехарда з постійною зміною керівників Держархібудконтролю", — зазначає Юрій Піта. — Очевидно, що реформу не можна запустити на папері простим скасуванням повноважень і функцій ДАБІ. Будівельному ринку потрібна повна заміна сформованої системи".

За словами експерта, законопроєкт 5655 — це черговий етап на шляху реформування галузі з обіцяною мінімізацією паперового документообігу (і, як наслідок, — впливу людського фактора) на прийняття тих чи інших рішень.

"Крім цього, документ передбачає спрощення реєстраційних процедур для ведення підготовчих і будівельних робіт. Профільний міністр також зробив акцент на тому, що буде змінена система містобудівного контролю і розмежування функцій держорганів і місцевих органів влади", — підкреслює Юрій Піта.

Він пояснив, у чому полягає потенційна ефективність е-системи.

Перше — це автоматизація процесів отримання різних дозволів, ведення прозорого контролю за будівництвом і в обов'язковому порядку спрощення введення об'єктів в експлуатацію.

"Найбільш, мабуть, слизьке питання — це контроль за будівництвом, — вважає експерт. — Думаю, що цей функціонал буде ще окремо опрацьовуватися. Але очевидно, що при запуску прозорої системи, корупційні ризики будуть значно знижені. А саме — людський фактор при отриманні дозвільної документації, при введенні об'єкта в експлуатацію".

Друге — генплан забудови населених пунктів.

"Будь-яке будівництво має бути підпорядковане цьому нормативному документу. Тобто, законність будівництва повинна визначатися базовим документом, на підставі якого забудовник гіпотетично може освоювати ту чи іншу ділянку", — пояснює Юрій Піта.

Третє — це поширення е-системи на об'єкти класів наслідків СС2 і СС3 (об'єкти саме цих класів реалізують забудовники — багатоквартирні висотні будинки).

"Корупцію в будівельній галузі оцінили у 3,5-4 млрд грн на рік. Очевидно, що ці кошти забудовники можуть направити в реалізацію якісних проєктів, а не в кишені чиновників, — каже Юрій Піта. — Але боюся, що зменшення витрат навряд чи якось позначиться на ціновій політиці девелоперів. З іншого боку, ми розуміємо, що боротьба з корупцією не може бути частковою: необхідні одномоментні реформи, не розтягнуті в часі і які не суперечать один одному. І запуск е-системи наближає ринок до тієї моделі, про яку всі давно говорять: будівництво без корупції. Умови для всіх учасників ринку повинні бути рівними. Посилиться конкуренція ідей і концептів, а вплив "кланів" зменшиться".

Аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко зазначає, що в рамках новацій багато обов'язків, які і так раніше виконував будівельник, стануть проходити через електронну систему.

"Реєстрація прав передається на нотаріусів, прибираючи корупційний складник. А ось перевірку передадуть стороннім спеціалізованим організаціям. І це — одна зі слабких сторін, — вважає аналітик. — Не дивлячись на посилення відповідальності, через судову систему навряд чи перевіряючі компанії будуть особливо боятися слідства".

Водночас, продовжує експерт, з урахуванням величезної кількості проблемних будівництв, ситуація неідеальна. За фактом, ми залишимося з цими ж проблемами і новація не вирішить цього питання, вважає Максим Пархоменко. Правда, нечесних забудовників стане легше знаходити і блокувати.

"Загалом цей закон дозволить спростити життя будівельним компаніям, які зможуть будувати швидше, — зазначає експерт. — Також очікується, що забудовники отримають менше корупційного навантаження, чому квартири стануть нижчими в ціні. Але ціни на житло від цього не стануть дешевшими. Забудовники скоріше підуть на більш вигідні знижки, ніж на пряме зниження цін".

Нагадаємо, Служба безпеки України (СБУ) провела обшуки у приміщенні Державної архітектурно-будівельної інспекції, в офісах і за місцем проживання осіб, які мають відношення до будівельного бізнесу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини