Головна Новини Політика внутрішня політика В Україні помітили ознаки відновлення агітації за подачу води до Криму: що це значить
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні помітили ознаки відновлення агітації за подачу води до Криму: що це значить

До 2014 року основним джерелом подачі води до Криму був Північно-Кримський канал із забором води з Каховського водосховища

25 квітня 2021, 23:31
Поділіться публікацією:

Колишній прем'єр-міністр АР Крим, глава Консультативної ради у справах війни при президенті України, радник голови Офісу президента України Сергій Куніцин, за даними деяких ЗМІ мало не у відкриту агітував за подачу води до Криму, пропонуючи націоналізувати Північно-Кримський канал, по якому до 2014 року здійснювалося водопостачання Криму з материкової частини України.

В Україні помітили ознаки відновлення агітації за подачу води до Криму: що це значить

Окупований Крим (фото з відкритих джерел)

Він також називав питання подачі води до Криму — джокером в рукаві Києва.

Чи можна вважати це черговим пробним каменем в ракурсі відновлення водопостачання півострова? Чи є ймовірність, що подача туди води стане частиною угоди, яку укладе Путін (наприклад для зрушень по вирішенню конфлікту на Донбасі) з українською владою або із Заходом, який натисне на офіційний Київ? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій, Глава правління БО "Інститут чорноморських стратегічних досліджень" Юрій Смілянський пропонує для початку розібратися з деякими термінологічними категоріями і з тим, що говорив Куніцин, а що не говорив.

"Територія Кримського півострова є окупованою територією України. Керівництво РФ здійснило спробу анексувати цю територію, але міжнародна спільнота і Україна не визнали такі дії. Відповідно, Крим залишається окупованою територією, — пояснює Юрій Смілянський. — Територія, яка має умовну назву ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей) також є окупованими територіями України. Окупант той же — Російська Федерація. Ні на окупованій території Криму, ні на окупованій території ОРДЛО немає конфлікту (застосування цього терміна породжує двозначне його сприйняття), а є епізоди війни, яку РФ розв'язало проти України за підтримки українських колабораціоністів".

За словами Юрія Смілянського, Сергій Куніцин не говорив про націоналізацію ПКК (Північно-Кримського каналу).

"Північно-Кримський канал неможливо націоналізувати навіть при великому бажанні — він і так знаходиться в державній власності. Говорячи про націоналізацію, Сергій Куніцин акцентував увагу аудиторії на те, що окупанти не вчинили дій по "націоналізації" ПКК. Хоча використання терміна "націоналізація" до дій окупантів в Криму не має ніякого відношення. Їх дії ілюструють такі терміни як "експропріація", "крадіжка", "грабіж", "відчуження", "вилучення" і їм подібні", — зазначає Юрій Смілянський.

Чи можна назвати виступ Сергія Куніцина агітацією за подачу дніпровської води в окупований Крим? Напевно, якоюсь мірою можна, вважає експерт.

"Хоча, на мій погляд, в українському інформаційному просторі прозвучало трохи інше — і прозвучало вперше, — акцентує Юрій Смілянський. — Людина, яка дає рекомендації в якості радника (а в такій якості він перебуває, в тому числі, з 2014 року) заявив, що йому від окупантів і колабораціоністів з Криму 3 роки тому надійшла пропозиція про укладення договору на поставку прісної води в окупований Крим . Тобто, слова людини, який більше 30-ти років є активним українським політиком на різних державних посадах, означають, що він, як мінімум 3 роки, є суб'єктом непублічного переговорного процесу з питань взаємодії між українською владою і окупаційними властями РФ в Криму. А в своєму виступі він лише публічно озвучив суть питань, які обговорюються в процесі неформальних переговорів з питань, як мінімум, водопостачання Криму, припинення окупації ОРДЛО".

Експерт звертає увагу, що з 2014 року окупанти намагаються використовувати інструмент корупції для розв'язання питання відновлення подачі прісної води в окупований Крим по ПКК.

"Якщо мені не зраджує пам'ять в 2014 році ціна питання відповідала 15 мільйонам доларів США кешем" подяки "від окупантів. За сім з гаком років окупації проблематика питання водопостачання окупованого півострова лише посилилася. Можна припустити, що і "ціна інтересу" зросла, — відзначає Юрій Смілянський. — Протягом понад сім років окупації неодноразово звучали коментарі про те, що окупанти спробують використовувати питання водопостачання для окупованого Криму як інструмент "вирішення" питання окупації території ОРДЛО. Я сам неодноразово говорив і писав про це. Тепер така пропозиція від окупантів прозвучало з вуст радника глави Офісу президента України".

На думку експерта, у всьому цьому черговому етапі кримської водної епопеї виникає багато питань, на які влада повинна дати відповідь суспільству. А відповідати на подібні питання влада дуже не любить.

Юрій Смілянський вважає, що питати потрібно наступне.

1. Контакти з окупаційною владою Криму і кримськими колабораціоністами, які здійснював Сергій Куніцин — це його особиста ініціатива або доручення української влади? Якщо доручення, то від кого воно виходило?

2. Протягом останніх 2-х років команда постійного представництва президента України в Автономній республіці Крим багато разів публічно стверджувала, що позиція української влади в питанні водопостачання окупованій території Криму однозначна і ніякої подачі води не буде до настання факту деокупацію. Чи є виступ Сергія Куніцина підтвердженням того факту, що в української влади (президентська вертикаль) не сформована по сьогоднішній день однозначна позиція в питанні водопостачання окупованій території Кримського півострова і, як наслідок, визнання окупованій території Криму частиною території Російської Федерації (визнання анексії)? Чи є заяви команди постійного представництва президента України в АРК всього лише операцією інформаційного прикриття, яка покликана відвернути увагу громадськості?

3. Хто більшою мірою впливає на формування кримської політики: радник Сергій Куніцин або команда постійного представництва президента України в Автономній республіці Крим?

4. Чи є ілюстрацією відсутності однозначної позиції той факт, що на законодавчому рівні до теперішнього часу не знайшов відбиття питання заборони подачі прісної води на окуповану територію Криму?

"Насправді питань набагато більше. І це тільки деякі з них", — резюмує Юрій Смілянський.

Директор Агентства соціальних комунікацій та Агентства доступних подорожей Сергій Белашко зазначає, що у Куніцина і його партнерів — підприємства в Красноперекопську, в тому числі водомісткости. А тому закликає не шукати тут велику політику.

Донбас, на його думку, навряд чи стане розмінною монетою в гіпотетичних переговорах по пуску води в Крим.

"Донбас нікому не цікавий, — вважає Сергій Белашко. — Стали менше стріляти — і добре".

На думку експерта, від нестачі води, в першу чергу, постраждали кримські татари і українці, які займаються в Північному і Центральному Криму.

"Для російської влади така ситуація не створює серйозних проблем, але дає важливий пропагандистський козир. Тому, зокрема, ніхто не поспішає будувати опріснювальні станції", — підкреслює Сергій Белашко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, яким чином Україна може відповісти на раптову атаку Росії з боку Кримського півострова. В уряді вважають, що армії РФ знадобиться куди більше бійців, ніж вона має зараз. Подробиці шукайте в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Фрол

25 квітня 2021, 23:28

Это значит, что кто-то давно получал по ебалу.


Новини