Головна Новини Політика внутрішня політика В Україні можуть заборонити продавати сигарети і алкоголь в супермаркетах: турбота або удар по підприємцях
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні можуть заборонити продавати сигарети і алкоголь в супермаркетах: турбота або удар по підприємцях

За порушення заборони автор законопроєкту пропонує встановити штраф у розмірі 21 тисячі 180 гривень

21 липня 2021, 12:59
Поділіться публікацією:

В Україні можуть заборонити продавати в супермаркетах і магазинах алкоголь і сигарети. Якщо закон приймуть, то спиртні напої, і навіть пиво, вийде купити не в продуктових магазинах, а тільки в спеціалізованих точках. Відповідний законопроєкт № 5805, що передбачає зміни в частині місць продажу алкоголю і сигарет, зареєстрував народний депутат від партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу, повідомляється на сайті Верховної Ради. Як оцінюєте цю ініціативу? Це реальна турбота про здоров'я нації — чи черговий удар по підприємцях? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

В Україні можуть заборонити продавати сигарети і алкоголь в супермаркетах: турбота або удар по підприємцях

Сигарети і алкоголь (фото з відкритих джерел)

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков підкреслює, що реалізація алкогольних напоїв і тютюнових виробів через спеціалізовані магазини — велика рідкість.

"Такі приклади є, припустимо, у Швеції, Фінляндії. І від цього немає особливої вигоди ні в якому сенсі, — зазначає експерт. — Якщо таке вводити в Україні, потрібно створювати окремі магазини, виводячи алкоголь і тютюнові вироби з супермаркетів та інших точок, які мають відповідний дозвіл. Як наслідок — зниження виторгу тих же супермаркетів, переорієнтація покупців, попиту. Схоже на те, що автор цієї ініціативи переслідує не стільки турботу про здоров'я громадян, скільки якісь тіньові, комерційні інтереси".

На думку Олексія Плотнікова, простежується бажання завдати удару по великих мережах, створивши мережу окремих алко-магазинів, а можливо і очолити її через ті чи інші структури.

Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що такі ініціативи безперспективні. Більш того — може призвести до проблем, включаючи зростання "чорного ринку" і контрафакту.

"В різні часи дві супердержави — США і СРСР — намагалися взяти під контроль сферу алкоголю, а то і заборонити її, у них нічого не вийшло. Так, спеціалізований роздріб алкоголю і держмонополія на його продаж існує в Фінляндії. Але де ми, а де Фінляндія. Чому у світі не прижилася така модель? Тому що вона не може бути успішною практично ніде, крім окремих скандинавських країн, де люди мають високий дохід і дотримуються законів", — пояснює Олексій Дорошенко.

В Україні ж, зазначає він, навіть зараз досить серйозно розвинений ринок нелегальних алкоголю і сигарет. А пропоновані нововведення лише збільшать цей сегмент.

"Основні проблеми — в низькій купівельній спроможності населення і в дорожнечі цих товарів, де приблизно половину складають податки, акцизи. Ми можемо їх і ще в три, в десять разів підняти. Від цього частка легального ринку лише зменшитися, а частка контрабанди і "сірого" ринку значно зросте. Якщо у вас болить зуб, не варто рубати голову. Якщо маємо проблему з наповненням бюджету і "сірим ринком", потрібно розуміти, що справа тут в низькій купівельній спроможності українців, а також в небажанні держави щось міняти в регулюванні цієї галузі. Зате постійно простежується бажання перекроїти ринок під чиїсь інтереси", — підкреслює експерт.

Олексій Дорошенко акцентує, що якщо навіть ми гіпотетично спробуємо перейняти досвід Фінляндії, введемо держмонополію на продаж алкоголю, повинні бути створені нормальні комерційні умови. Щоб на ринок, що працює в нових умовах, могла спокійно зайти будь-яка компанія — без бар'єрів, плати за полиці, бонусів і при невеликій націнці на продукцію. Навряд чи наша держава до цього готове, підкреслює експерт.

Нагадаємо, згідно з даними, за місяць піднялися ціни на хліб від 20 до 40 копійок, залежно від сорту. Збільшилася також вартість круп. Кілограм гречки подорожчав за місяць на 1 гривню, манна крупа — на 20 копійок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ирина

21 липня 2021, 13:28

Боже, як цей зе і його слуги сатани вже задовбали!!!!


Новини