Головна Новини Політика внутрішня політика Тимчасовий водопровід в окупованому Криму: чи можна говорити про зняття "водної блокади"
commentss НОВИНИ Всі новини

Тимчасовий водопровід в окупованому Криму: чи можна говорити про зняття "водної блокади"

Російські військові проклали в окупованому Криму тимчасовий водопровід, це дозволило зняти "водну блокаду" півострова

1 червня 2021, 22:11 comments1081
Поділіться публікацією:

За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, в окупованому Криму росіяни облаштували тимчасовий водопровід. Він прокладений силами Міністерства оборони країни-агресора, що, нібито, дозволило зняти так звану "водну блокаду" півострова.

Тимчасовий водопровід в окупованому Криму: чи можна говорити про зняття "водної блокади"

Довжина водопроводу склала 32 км. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Чи можна говорити, що "водна блокада" знята? Чи може питання подачі води в Крим бути частиною обговорення якоїсь угоди під час зустрічі президентів США, РФ і, можливо, України? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан впевнений: Росія може скільки завгодно намагатися робити хорошу міну при поганій грі, але проблема водопостачання незаконно анексованої нею АРК від цього не вирішиться.

"До 2014 року по Північно-Кримському каналу на Кримський півострів подавалося близько 1,2 млрд кубометрів дніпровської води щорічно. Це становило 85% від потреби Криму. Замінити якимось невеликим канальчиком, побудованим Міноборони країни-агресора, ці обсяги абсолютно не реально. Тому заяви Шойгу — це не що інше, як відверта брехня, покликана хоч якось відволікти увагу кримчан у зв'язку з дефіцитом води, який наростає з наближенням спекотних літніх місяців", — зазначає Вадим Трюхан.

Він не виключає, що під час саміту Байден-Путін, запланованого на 16 червня, російська сторона може спробувати підняти теми відновлення водопостачання Криму з материкової України.

"Але результату досягнуто не буде, — прогнозує експерт. — Адже позиція України з цього питання гранично чітка: вранці — гроші, ввечері — стільці. Тобто, спочатку деоккупація Криму, потім — вода".

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин зазначає, що питання водопостачання Криму — тема дуже болюча для РФ, яка підіймає її досить часто.

"Не дивлячись на браві доповіді про будівництво тимчасових водопроводів або видобуток підземних прісноводних вод, для Росії критично важливо відновити повноцінне водопостачання Криму. І Україні, думаю, для перспектив варто йти на можливі компроміси. Повернути прихильність до себе громадян України, які живуть у Криму, шляхом продовження "водної блокади" неможливо ", — впевнений Андрій Мішин.

Він підкреслює, що питання зняття "водної блокади" вже не раз проговорювали прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і представники Офісу президента.

"Що говорить про те, що тема обговорювалася і обговорюється. І періодично вкидається пробна куля — наскільки готове до цього суспільну свідомість. І, перш за все, чи відповідає це "червоним лініям" українських патріотів", — пояснює експерт.

На його думку, тему відновлення водопостачання Криму будуть обговорюватися не тільки на зустрічі Байдена і Путіна, а й під час можливої зустрічі Байдена і Ердогана.

"А рішення за Україну в даному питанні може прийняти американська адміністрація, яка, схоже, все більше вирішує багато за нас. Байден цілком здатний примусити Україну відкрити канал в Крим заради якихось своїх інтересів. А в Офісі нашого президента відкрито заявляють, що це нормально, коли питання України вирішують без України", — резюмує Андрій Мішин.

Політичний експерт Світлана Кушнір підкреслює, що Крим в останні роки перебуває в зоні перманентної нестачі природних опадів. Плюс — навантаження у вигляді будівництва нових військових баз, доріг і житла. Мінус вода з Дніпра по Північно-кримському каналі.

"Так, з водою в Криму — серйозна проблема. У містах її давали по годинах, а місцями в сільській місцевості водопровідної води немає по кілька місяців. Чи можна назвати це гуманітарною катастрофою? Почасти. Адже згідно з міжнародним правом за все відповідає країна-окупант, — нагадує Світлана Кушнір. — Але саме перекриття водної артерії з материкової України багато в чому відштовхнуло кримчан від нашої держави. Чомусь всі вірили, що жити вони будуть під протекторатом Москви, а ось за питання життєзабезпечення жителів півострова відповідати повинна Україна. Хороша позиція, як в тій приказці, що ласкавий теля двох маток ссе".

На думку експерта, враховуючи, як піаряться на воді в Криму російські військові, "випили" її саме їх військові бази. Втім, до РФ у жителів півострова поки особливий пієтет. Що-що, а битву за уми держава Україна поки програє.

"Старту "Кримської платформи" ще не було, а ми вже отримали ідеологічний удар. Мовляв, за українською ініціативою воду у Криму забрали, а за російською — намагаються повернути, — зазначає Світлана Кушнір. — Сумніваюся, що вода для Криму стане темою обговорення американо-російського саміту. Хоч Путін може використовувати її, щоб підкреслити, як Україна поводиться з населенням півострова, яке страждає від відсутності води... І все ж ймовірність тиску на Україну з боку США щодо подачі води до Криму мені бачиться мінімальної. Не будемо забувати і про те, що за сім років Північно-Кримський канал перетворився в проблемний об'єкт. І на його капітальну реконструкцію потрібні не тільки політична воля ряду сторін, а й чималі кошти".

Нагадаємо, Російська Федерація почала пошуки прісної води для окупованого Криму під дном Азовського моря.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ЛИВ

2 червня 2021, 05:12

Чего стоят крымчане показал референдум. Обойдутся без днепровской воды коллаборанты.


Новини