Головна Новини Політика внутрішня політика Українців з коронавірусом вирішили відстежувати через смартфони: що з цього вийде
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців з коронавірусом вирішили відстежувати через смартфони: що з цього вийде

Українські експерти прокоментували ідею створення мобільного застосування для контролю над пересуваннями українських громадян з COVID-19

26 листопада 2020, 11:35
Поділіться публікацією:

У Міністерстві охорони здоров'я України заявили, що готують законопроект для запуску мобільного додатка з автоматичним відстеженням хворих COVID-19 і контактних осіб. Наскільки це реально, ефективно і законно розповіли українські експерти.

Українців з коронавірусом вирішили відстежувати через смартфони: що з цього вийде

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики (УІП) Олена Броницька вважає, що введення такої системи цілком реально.

"У цій команді влади — багато за діджіталізацію, є навіть профільний міністр, — пояснює вона. — Питання законності такої процедури можуть відійти на другий план, коли мова буде про збереження здоров'я і життя людей. Тобто, якби все заради людей, по-людськи, — це було б непогано. Однак є одне велике АЛЕ ... "

За словами Олени Броницької, то, що в інших країнах, можливо, спрацювало б (і спрацьовує), в Україні стикається з тотальною корупцією.

"У нас навіть на правильних моментах наживаються. Йде розкрадання на всіх рівнях, — підкреслює експерт. — Так що і в цьому випадку будуть обкрадати. Як у випадку з ковід-фондом і "Великому будівництві". До того ж — ніхто не несе покарання. У підсумку через тотальну корупцію у нас навіть питання здоров'я нації — під загрозою".

"Змушувати встановлювати додаток — незаконно"

Застосування мобільного застосування для відстеження хворих COVID-19 і їх оточення буде абсолютно неефективним. Головна мета — один із способів освоєння бюджетних коштів. Є питання і по законності процедури. Так вважає віце-президент Світового юридичної альянсу, старший партнер в Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

"Змушувати встановити цей додаток осіб, які заразилися ковідом, або перебувають з ними в контакті, це — незаконно. Так само як відстежувати їх переміщення, — упевнений експерт. — Подібний контроль суперечить нормам Конституції, що гарантує свободу переміщення і невтручання в особисте життя громадян. Як суперечить Основному закону і те, що людей, які перетинають донбаські КПВВ або кордон, змушують встановлювати додаток "Дія". Все це йде всупереч Конституції".

Ефективності така система контролю також не гарантує, вважає Ростислав Кравець.

"У нас намагаються копіювати якісь світові практики. Але в підсумку виходять напівзаходи, до того ж без урахування українських реалій. Установка подібного програми не ізолює людину, — каже експерт. — Адже навіть постановою Кабміну самотні особи похилого віку, які не мають родичів, можуть виходити за продуктами або за ліками. Але ж вони можуть бути потенційними розносниками інфекції ".

Ростислав Кравець резюмує: "Ідея — нежиттєздатна, мета — запустити руку в і без того мізерний бюджет. На мою думку, на підтримку подібної системи, так само як системи моніторингу та контролю, необхідно буде витратити до 100 млн грн. Куди розумніше використовувати ці кошти на закупівлю тих же тестів".

Як повідомляв портал "Коментарі", міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні готується законопроект для запуску мобільного застосування для відстеження хворих COVID-19. В Україні гостро стоїть питання контролю людей, які знаходяться на самоізоляції. МОЗ уже намагався створювати бази хворих і відстежувати їх. Але на 120-130 тисяч не знайдеться персоналу, який би міг постійно стежити за місцем розташування громадян. За словами міністра, таку об'ємну роботу зможе виконати тільки автоматична система.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини