Головна Новини Політика внутрішня політика Україна відмовляється від паперових паспортів: коли та чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна відмовляється від паперових паспортів: коли та чому

Паперові паспорти незабаром перестануть видавати українцям, замість них будуть ID-картки

31 травня 2021, 09:24 comments5092
Поділіться публікацією:

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував народним депутатам схвалити законопроєкт №3986 про паспорт громадянина України у формі книжечки. Документом планують скасувати Постанову ВР 2503-ХІІ від 1992 року про паспорт громадянина України та паспорт для виїзду за кордон.

Україна відмовляється від паперових паспортів: коли та чому

Український паспорт. Фото: interfax.com.ua

Ініціатором законопроєкту №3986 виступив очільник Кабінету міністрів України Денис Шмигаль. За словами голови Державної міграційної служби Максима Соколюка, ухвалити закон необхідно через те, що існує законодавча колізія, паперові паспорти підробляють, а бланки документів закінчуються.  

"Остання партія паспортів у формі книжечок була виготовлена у 2013-2014 роках. Наразі вони закінчуються, тому просто незабаром не буде чого видавати. До того, ж за 2019-2020 роки відкрито майже 17 тис. справ щодо підробки паперових паспортів", — заявив у профільному комітеті парламенту Соколюк.

Найчастіше паперові паспорти підробляють на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, повідомив член парламентського Комітету з питань правової політики Ігор Фріс.

"Під час захоплення наших територій на сході, в Луганську та Донецьку, там залишилася велика кількість паспортів у формі книжечки, які знаходились у відповідних органах держреєстрації. Зловмисники, отримавши доступ до цього обсягу документів, повним ходом їх використовують. Ці паспорти можна підробити не тільки шляхом вклеювання фото, а й зробити повноцінний паспорт", — розповів Фріс.

Підроблені на окупованому Донбасі українські паспорти використовують при рейдерських захопленнях підприємств і для переоформлення права власності громадян, зазначив політик. Окрім того, обладнання, на якому друкували паперові паспорти в Україні, вже виведено з експлуатації, додав нардеп. За його словами, кількість бланків паспортів, які залишилися та можуть бути використані, дуже обмежена. Найближчим часом їх взагалі не буде.

Перш ніж ухвалювати законопроєкт про відмову від паперових паспортів, нардепи повинні звернути увагу на незручність в оформленні паперового додатку до ID-паспорту, де вказується місце реєстрації громадян, вважає народний депутат Муса Магомедов.

"Треба зробити так, щоб до цього паспорту не треба було ніяких інших папірців, як, наприклад. ситуація із пропискою — те, що зараз використовується. Також треба процедуру отримання паспортів зробити зручною не тільки для тих громадян України, які мешкають на підконтрольній частині, а й для тих, хто вимушений жити на непідконтрольній", — прокоментував Магомедов.

Паспорти-книжечки будуть чинними, законопроєктом скасують лише видачу нових паперових паспортів. Українці, яким виповнилось 25 та 45 років, будуть отримувати нові ID-картки, поінформував голова міграційної служби. Наразі в Україні ID-паспорти отримали вже 6 млн громадян.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №4355 щодо використання електронних паспортів нарівні з паперовими. Портал "Коментарі" дізнався, що про це думають експерти.

Нагадаємо, на окупованому Донбасі близько 600 тис. українців отримали російські паспорти, а Росія прискорює масову видачу своїх паспортів мешканцям окупованих територій Донецької та Луганської областей. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Владимир

31 травня 2021, 08:58

500 пидарасов решает за всю Украину?

Гонта

31 травня 2021, 08:53

Україна це хто? Це зграя цих брехливих і шкодливих євреїв з Грушевського?

Алекс

31 травня 2021, 08:38

тупорылых шмыгалей которые не уважают конституционнве права людей уволить быстрей ...


Новини