Головна Новини Політика внутрішня політика Україна не може накладати санкції на своїх громадян, — Разумков про рішення РНБО щодо Медведчука
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна не може накладати санкції на своїх громадян, — Разумков про рішення РНБО щодо Медведчука

Спікер парламент не підтримав санкції проти Віктора Медведчука, бо вважає, що Україна не дотримується принципів верховенства права

11 червня 2021, 16:23
Поділіться публікацією:

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, висловлюючись про введення санкцій проти народного депутата і голови політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктора Медведчука зазначив, що, згідно із законами, санкції не можуть бути накладені на громадян України. Таку думку спікер парламенту висловив в ефірі львівського телеканалу НТА.

Україна не може накладати санкції на своїх громадян, — Разумков про рішення РНБО щодо Медведчука

Дмитро Разумков про санкції проти Віктора Медведчука. Фото із відкритих джерел

"Я завжди намагаюся виходити із закону. Якщо ми говоримо про закон про санкції, то, виходячи з тих статей, які передбачені цим законом, виходячи з тієї стенограми, яку всі можуть підняти і подивитися, коли приймався цей закон, то було чітко визначено, що санкції не застосовуються до громадян України", — зазначив Разумков.

Спікер ВР переконаний в тому, що будь-який громадянин України, який певним чином фінансує тероризм або підтримує так звані "Л-ДНР", повинен понести покарання — але не в форматі санкцій, а в межах кримінальної відповідальності.

"Для цього у нас передбачена достатня кількість статей: і фінансування тероризму, і державна зрада. Тому що, якщо ми говоримо про чиновників, то ми все давали присягу народу України: і народні депутати, і голови обласних рад, і губернатори, і глави облдержадміністрацій , районів. І якщо ти порушуєш присягу, то ти повинен сісти у в'язницю", — говорить політик.

Також Разумков підкреслив, що санкції — ефективний механізм, який застосовується до тих, кого не можна притягнути до відповідальності за українським законодавством: хто знаходиться в Росії, ОРДЛО або інших країнах світу.

"Це нереально, наприклад, забрати якогось бізнесмена в Україні і посадити, російського бізнесмена. Або підприємство, яке фактично діє проти інтересів нашої держави. Тому тут санкції — якісний, ефективний механізм. Щодо громадян України ми повинні діяти в рамках Кримінально процесуального кодексу", — підсумував Дмитро Разумков.

Нагадаємо, 20 лютого Президентом України Володимиром Зеленським був підписав указ, який ввів в дію рішення РНБО щодо застосування санкції проти 8 осіб. Серед підсанкційних осіб також опинилися голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко.

13 травня в Печерському суді Києва політику обрали запобіжний захід. Незважаючи на апеляцію, рішення про цілодобове домашній арешт для народного депутата Київський апеляційний суд залишив без змін.

У ОТЗЖ відреагували на цей інцидент та заявили, що такі дії влади — відверта і цинічна політична розправа над опозиційним політиком, який своєю принциповою позицією розкриває непрофесіоналізм, продажність і антинародний характер влади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини