Головна Новини Політика внутрішня політика У скільки обійдеться створення партії в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

У скільки обійдеться створення партії в Україні

"Партійний" бізнес в Україні - явище досить поширене

22 березня 2021, 07:00
Поділіться публікацією:

Офіційно на створення партії в Україні потрібно близько 318 тисяч грн. Однак деякі отримують вже готові партії. На тіньовому ринку ціна, за даними ЗМІ, становить близько 50 тисяч доларів. Про це йдеться в статті видання "Коментарі".

У скільки обійдеться створення партії в Україні

Фото з відкритих джерел

Процедура створення політичної партії в Україні прописана в законах України "Про політичні партії" і "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". Так, для реєстрації партії будуть потрібні заява, документи заявника, 10 тисяч підписів громадян України на підтримку рішення про створення партії, статут, програма партії та інші документи. Також потрібно заплатити державне мито — 140 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 1 грудня — 317 800 гривень).

Але Міністерство юстиції може і відмовити партії в реєстрації. Підставою для відмови може стати, наприклад, невідповідність вимогам Конституції і законів України. Так, в 2019 році відмовили в реєстрації кандидатам у народні депутати від Компартії України, а її лідеру Петру Симоненку — в президенти України. Причиною став прийнятий у 2015 році Закон України "Про засудження комуністичного і нацистського тоталітарного режимів в Україні та заборона пропаганди їх символіки", в результаті дії якого Комуністичну партію заборонили.

Створенням партії можна зайнятися самостійно, або ж доручити цю справу юристам, які обіцяють зробити це за 30-45 робочих днів. Така допомога обійдеться близько 30 тис. грн, не рахуючи додаткових послуг.

Процес реєстрації партії в Україні не можна назвати складним, і зростання їх числа 2014-2016 роках спонукало експертів заявити про необхідність посилити вимоги до створення партій. А глава Мін'юсту Денис Малюська заявив про подачу позовів до суду на анулювання реєстрації відразу 48 політичних партій України. Як зазначив міністр, таким чином буде "підніматися дисципліна самих партій, забезпечуватися захист виборців від політичних шахраїв і ліквідуватися" тіньовий" ринок з торгівлі політичними партіями".

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров каже, що "партійний" бізнес в нашій країні — явище досить поширене, різноманітне у своїх проявах і зріле за віком і обсягами. Незважаючи на те, що реєстрація нової структури обходиться дешевше покупки, продаються і цілі партії (законодавець спровокував це явище нормами про обмеження участі в різних видах виборів для зовсім "свіжих" партій), якщо інтерес покупця має національний або мультирегіональний масштаб.

За словами Бодрова, для фінансово-політичних груп з апетитом в один-два регіони існує і ринок франшиз, коли на продаж пропонується одна / декілька міських, районних або регіональних організацій партії. Найчастіше, мова йде про малі партії, "свою" регіональну частину якої місцева еліта використовує під свої інтереси, а "решту дівати нікуди".

"Але, існують і партійні проекти, спочатку створені "під розпродаж", наприклад — партія "Рідне місто", для якої навіть назва вибиралася так, щоб бути універсально-місцевопатріотичною і застосовною до будь-якого регіону, — розповів експерт. — Потрібно відзначити, що процедурно всі вимоги закону про політичні партії при передачі контролю над структурою або її частиною дотримуються обов'язково. Вимоги до подальшого "використання" партійної структури прописані так, що без всіх належних "демократичних" процедур (конференції, переобрання і перереєстрації керівних органів) права і надії покупця не буде захищено. Формально, такі угоди не випадають з правового поля, та й прямо заборони на них в законах не прописано. Тому і ринок, хоч і не публічний, але старий і усталений, а операторами на ньому, в основному, є політтехнологи, які мають широке коло потенційних замовників в регіонах і мережу зв'язків всередині цеху для пошуку "об'єкта покупки".

Раніше повідомлялося, як влаштований тіньової партійний ринок в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини