Головна Новини Політика внутрішня політика У чому каверза із заявою Корнієнка про зміну форми правління в Україні – що задумали в ОП
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому каверза із заявою Корнієнка про зміну форми правління в Україні – що задумали в ОП

Заяву Корнієнка можуть використовувати саме проти Зеленського

28 вересня 2023, 18:15 comments5540
Поділіться публікацією:

Під час форуму "Диригенти змін" перший віце-спікер парламенту Олександр Корнієнко заявив, що наразі тестується модель переходу до президентської форми правління в Україні. Така заява заступника голови ВР викликала резонанс у медіа та соцмережах. У результаті Корнієнко довелося пояснювати, що, заявивши про тестування президентської моделі правління, він мав на увазі лише сьогоднішній час, коли діє воєнний стан – і роль президента посилюється. Чи можна сказати, що такими заявами влада промацує ґрунт перед майбутніми змінами форми правління в Україні? Чому так різко відреагували соцмережі? Чи пов'язане з цим пояснення Корнієнка, що його висловлювання не так зрозуміли? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У чому каверза із заявою Корнієнка про зміну форми правління в Україні – що задумали в ОП

Олександр Корнієнко. Фото: з відкритих джерел

В Україні царів бути не може

У політолога, директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали є два припущення, чому Корнієнко зробив таку заяву.

"По-перше, це могла бути спроба промацати реакцію суспільства. Подивитися, наскільки вона буде серйозною. Припустимо, за десятибальною шкалою – скільки? Чи слід продовжувати. Але це у випадку, якщо ми маємо справу із розіграною комбінацією, санкціонованою Офісом президента. По-друге, не виключено, що має місце провокація з метою направити всі стрілки на Офіс президента. І тоді це відверта гра проти Банкової. Підстава. Що означає, що в середині президентської команди не все так однозначно, що вона не така монолітна, як нам намагаються представити. Адже заяву Корнієнка можуть використати саме проти Зеленського", – зазначає експерт.

За його словами, у нинішній ситуації, коли в березні 2024-го завершуються повноваження президента, а в Конституції не прописано, як довго він може залишатися на цій посаді (на відміну від випадків з парламентом, який може продовжувати роботу, поки нова Рада не прийме присягу), ситуація може бути використана проти глави держави. Це може сприйматися як спроба узурпації влади.

"Соцмережі – це лише перша реакція. Вже негативна. А, якщо тема педалюватиметься, все може вилитися у великі проблеми. Адже в Україні (і історія це чудово показує) царів не може бути. Наша країна це вже неодноразово дала зрозуміти", – резюмує Віталій Бала.

Банкова має бажання максимально розширити повноваження президента

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Усі ці „Диригенти змін” досить часто вкидають ту чи іншу інформацію з метою подивитися на реакцію суспільства. Справді, парламентсько-президентська республіка може когось не влаштовувати. Особливо, якщо парламент стає менш керованим… Нагадаю, що у Стародавньому Римі, незважаючи на наявність Сенату, у складні часи (війни, громадянські смути) призначали диктатора. Не тирана, а саме диктатора. І це слово не мало негативного сенсу. Просто треба було приймати швидкі рішення, не чекаючи, доки сенатори до чогось домовляться. У складні часи потрібно більше дій і менше розмов. Але навряд чи в нашому випадку йдеться про щось подібне".

Швидше, продовжує експерт, Банкова має бажання максимально розширити повноваження президентської вертикалі влади. Ось там і намагаються максимально централізувати ухвалення рішень з тих чи інших питань.

"Соцмережі відреагували на цю ідею негативно, тому що нинішня влада має низький рівень довіри у суспільстві. І ті 73%, які були у президента, зараз скоротилися в рази. Враховуючи такий резонанс із негативним для Банкового відтінком, Корнієнку довелося пояснювати, що його неправильно зрозуміли. Спробували якнайшвидше відіграти ситуацію назад. Зберегти гарну міну за поганої гри", – пояснює Сергій Войченко.

Українське суспільство вирішили протестувати

Політичний аналітик Павло Нусс упевнений, що заяви Корнієнка про тестування президентської республіки, від яких він поспішив відмовитися, були тестуванням реакції громадськості.

"Тестуванням на посилення повноважень президента – та обмеження впливу парламенту", – уточнює експерт.

За його словами, це спроба Корнієнка розпочати дискусію щодо повернення до президентсько-парламентської республіки поставила б Зеленського на один щабель з Януковичем, заперечуючи одне з головних досягнень Євромайдану.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кабмін готується до підвищення тарифів: чи виправдано такий крок – чому не все просто із субсидіями.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини