Головна Новини Політика внутрішня політика Турчинов очолив штаб "Європейської солідарності": що стоїть за цим переходом
commentss НОВИНИ Всі новини

Турчинов очолив штаб "Європейської солідарності": що стоїть за цим переходом

Експерти - про політичний час "Європейської солідарності"

1 липня 2020, 12:03 comments2156
Поділіться публікацією:

Колишній глава Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов очолив виборчий штаб партії екс-президента Петра Порошенко "Європейська солідарність" (ЄС). Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей союз, а також розповіли, які ще політичні альянси можуть трапитися під місцеві вибори.

Турчинов очолив штаб "Європейської солідарності": що стоїть за цим переходом

Тимошенко досі не пробачила Турчинову його зраду в 2014 році

Політтехнолог Олег Постернак вважає цілком зрозумілим перехід Турчинова в команду Порошенко. Зокрема, враховуючи, що саме Турчинова називали головним претендентом на роль керівника штабу Порошенка ще в період президентської кампанії.

"Це сильний орговик, і доказ цьому — співпраця з Юлією Тимошенко, у якої він був головою штабу тривалий час, – нагадує експерт. – Правда, це не завадило йому в 2014 році кон'юнктурно піти в "Народний фронт". Тимошенко Турчинова не пробачила за це зради досі".

Але у цього призначення, вважає Олег Постернак, є й інша сторона.

"Не все в штабі Порошенка, особливо вірні йому старі кадри, будуть в захваті від приходу Турчинова, – вважає політтехнолог. – Особливо, враховуючи плани на місцеві вибори і класичний заробіток співробітників штабів у вигляді освоєння щедро виділених коштів на кампанію".

До того ж, наголошує експерт, Турчинов може вважатися політичним важковаговиком, який має свою думку  з приводу багатьох процесів, що навряд чи сподобається багатьом старим представникам команди Порошенка.

"Додатковий виклик для Турчинова – кримінальні справи проти Порошенка, – підкреслює Олег Постернак. – З останнім дослідженням КМІС, 51% опитаних вважають їх абсолютно справедливими. Для цієї категорії виборців покарання екс-президента – торжество правопорядку, яке має настати після електорального покарання у 2019-му".

Експерт сумнівається, що Порошенку вдасться нав'язати тезу про політичне переслідування, навіть за умови залучення міжнародних друзів.

"У частини українських виборців є цілком усвідомлений запит на притягнення до відповідальності Порошенка, який, на їх думку, зруйнував країну і погіршив їхнє матеріальне становище", – пояснює політтехнолог.

Ще один аспект призначення Турчинова – київська кампанія, — вважає Олег Постернак.

"Турчинов у 2008 році балотувався в мери Києва. Правда, тоді він набрав всього лише 19% голосів, поступившись Черновецькому, – зазначає політтехнолог. – Для "Євросолідарності" вибори в Києві повинні стати реваншем після електорального провалу 2019 року. І Турчинову, швидше за все, буде поставлена чітка задача – завести в Київраду  більш сильну фракцію ЄС і залучити Кличка на свій бік".


Турчинов навряд чи додасть рейтингу "Європейської солідарності"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає союз Порошенка з Турчиновим досить очікуваним.

"Вони працювали п'ять років в рамках однієї провладної команди. І хоча Турчинов був з іншого крила (з "Народного фронту"), але  загалом – це єдина майданна команда. І те, що вони рано чи пізно почнуть співпрацювати, було досить очікувано, – каже Кирило Молчанов. – Я не виключаю, що до них може приєднатися і Яценюк, щоб якось спливти із небуття".

Турчинов, на думку заступника директора УІП, може посилити партію Порошенка в плані якогось адміністрування.

"Рейтингу він ЄС навряд чи додасть, але структурувати виборчу кампанію на місцевих виборах, щоб набрати трохи більше, ніж зараз пророкують соцопитування, цілком за його допомоги можливо, – зазначає експерт. – По суті, ми бачимо укрупнення "правого табору" і остаточне витіснення в "маргінес" тих же "Свободи", "Нацкорпуса", "Самодопомоги" і навіть в якомусь роді "Голоса". Праву нішу фактично одноосібно займає ЄС".

Другим цікавим об'єднанням, яке проглядається під місцеві вибори, Кирило Молчанов називає партію місцевого самоврядування "Пропозиція", яка об'єднала ряд мерів, в тому числі Дніпра, Миколаєва, Житомира.

"У ракурсі місцевої виборчої кампанії об'єднується місцеве самоврядування, на яке активно "наїжджає" зараз Зеленський, рейтинг якого досить швидко падає, – підкреслює політексперт. – А так – жодних нових союзів і віянь ми поки не спостерігаємо. І складається враження, що навряд чи вони вже встигнуть з'явитися до початку виборчої кампанії".

Стара гвардія політиків вже починає готувати ґрунт до парламентських виборів

"Союз Турчинова з Порошенком, якщо й не очікуваний, то, принаймні,  якоюсь мірою, прогнозований, враховуючи заяви Олександра Валентиновича про підтримку Петра Олексійовича на виборах президента 31 березня 2019 року", – каже політтехнолог Олександр Кондратенко.

На його думку, основна причина появи Турчинова команді Порошенко саме напередодні місцевих виборів восени поточного року – це ймовірність проведення дострокових парламентських виборів навесні-2021.

"Перехід Турчинов під прапори "Європейської солідарності" збільшує політичну вагу партії, – вважає Олександр Кондратенко. – Крім нього, незабаром в команді Порошенка з'явиться і частина колишнього "Народного фронту". Завдання Олександра Валентиновича як глави штабу ЄС – максимально об'єднати навколо Петра Олексійовича протестний електорат".

Експерт нагадує: на минулих парламентських виборах колишній секретар РНБО заявляв, що не планує балотуватися в Раду і не бажає бути нардепом.

"Але поява такої фігури на політичній шахівниці зараз свідчить про те, що Турчинов готується до нового витку своєї політичної кар'єри, – вважає Олександр Кондратенко. – З точки зору політтехнології, призначення Турчинова – абсолютно правильне рішення. Він чудовий організатор і на позиції начальника штабу ця людина суттєво посилить Порошенка".

Що стосується інших політичних альянсів, то, за словами політтехнолога, жоден політичний експерт не дасть конкретної відповіді на це питання, не володіючи інсайдерською інформацією зсередини тих чи інших політичних сил.

"Єдине, про що сміливо можна говорити, то це про те, що стара гвардія політиків, які випали з політобойми, вже зараз починає "готувати ґрунт" до чергових парламентських виборів", – резюмує Олександр Кондратенко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини