Головна Новини Політика внутрішня політика ТСК оцінила роботу Держмитслужби України
commentss НОВИНИ Всі новини

ТСК оцінила роботу Держмитслужби України

Тимчасова слідча комісія вказала на незадовільну роботу Держмитслужби України.

8 червня 2023, 13:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Редакція порталу "Коментарі" отримала звіт Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради України щодо роботи Держмитслужби у 2021 та 2022 роках.

ТСК оцінила роботу Держмитслужби України

ТСК оцінила роботу Держмитслужби України. Фото з відкритих джерел

ТСК вказала на декілька значних факторів, які впливають на роботу Держмитслужби. Зокрема на відсутність законодавчого закріплення функцій та статусу митних органів в системі державних інституцій, що породжує невизначеність у правозастосуванні та має безпосередній вплив на економічну політику держави.

Тимчасова слідча комісія зазначає на непоодинокі випадки порушення кримінальних справ щодо працівників митних органів за статтею 365 Кримінального кодексу України "Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу". Таким чином Державна митна служба України має низький рівень довіри серед громадян – 2-3%.

ТСК оцінила роботу Держмитслужби України - фото 2

Митним кодексом України визначено, що безпосереднє керівництво здійснення митної справи покладається на Держмитслужбу, однак в зонах митного контролю перебувають і інші представники правоохоронних органів, зокрема СБУ, ДБР та БЕБ. ТСК вказує, що законність їх перебування є сумнівною та може чинити тиск та митників. Такі дії можуть створити додаткові корупційні ризики та свідчить про дублювання функцій та повноважень різних держорганів. Іншими корупційними ризиками ТСК називає постійні переведення посадових осіб з однієї митниці до іншої.

Окрім того, ТСК повідомляє і про проблеми у кадровому складі Держмитслужби, де переважають працівники старшого віку. Ймовірними причинами цього є низький рівень оплати для молодих спеціалістів та токсичність митниці у сприйнятті суспільства.

Серед інших проблем у звіті ТСК наведені: забюрократизованість внутрішніх процесів, нестачу керівних кадрів в системі митних органів, постійні необґрунтовані реорганізації митних органів.

З метою розв'язати ці проблеми ТСК надала рекомендації:

  • Провести аудит кадрового забезпечення митних органів;
  • провадити системні та ефективні мотивації, в тому числі фінансові, для залучення нових кадрів;
  • Оптимізувати штатну чисельність працівників Держмитслужби;
  • Поліпшити матеріально-технічне забезпечення митних органів;
  • Визначити місце та статус митних органів в системі органів державної влади;
  • Інші.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ДПСУ назвала три найпопулярніші документи, які підробляють для спроби перетину українського кордону.

Також "Коментарі" писали про те, що Прикордонна служба Польщі зафіксувала напад на свого прикордонника з боку білоруських нелегалів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини