Головна Новини Політика внутрішня політика Топ-чиновниця АМКУ Музиченко могла допомагати одіозному Амірханяну з «тендерним троллінгом» - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-чиновниця АМКУ Музиченко могла допомагати одіозному Амірханяну з «тендерним троллінгом» - ЗМІ

У ЗМІ звинуватили топ-чиновницю АМКУ Ольгу Музиченко в допомозі скандальному підприємцю Араіку Амірханяну

26 квітня 2021, 15:26
Поділіться публікацією:

У матеріалі видання "Українські новини" повідомляється, що перша заступник голови Антимонопольного комітету України Ольга Музиченко могла допомагати скандальному підприємцю дорожньо-будівельної галузі Араіку Амірханяну, якого президент Володимир Зеленський недавно позбавив українського громадянства, а РНБО наклав санкції.

Топ-чиновниця АМКУ Музиченко могла допомагати одіозному Амірханяну з «тендерним троллінгом» - ЗМІ

Араік Амірханян. Фото: delo.ua.

Журналісти відзначають, що нібито допомога заступник голови АМКУ полягала в підтримці скарг, поданих компаніями Амірханяна в рамках так званого "тендерного троллінгу". Суть цієї практики полягає в подачі скарг в АМКУ на умови або результати публічних закупівель в сфері дорожнього будівництва, через що самі тендери або блокуються, або скасовуються.

Повідомляється, що в 2018-2019 роках компанії Амірханяна подали в АМКУ понад 500 різних скарг на підрядників, замовників дорожнього будівництва. 80% скарг були задоволені. Сума заблокованих тендерів вимірюється мільярдами гривень.

Учасники ринку вважають, що успіх "тендерного троллінгу" багато в чому залежав від помічників всередині АМКУ. Зокрема, ЗМІ писали про те, що Агія Загребельська — екс-уповноважена АМКУ часів Петра Порошенка, яку звільнили в 2019 році за недостовірне декларування — активно сприяла задоволенню скарг компаній Амірханяна в колегіях, які вона очолювала. ЗМІ публікували цілі переліки рішень, які приймала її колегія.

Видання відзначає, що в 2020-21 роках, якраз напередодні впровадження санкцій проти Амірханяна, в підтримці "тендерного троллінгу" могла бути замішана перший заступник голови АМКУ Ольга Музиченко. Як пишуть "Українські новини", нібито колегія під її керівництвом задовольняла скарги Амірханяна та наближених компаній в випадках, коли раніше при аналогічних обставинах такі скарги відхилялися.

"Серед прикладів учасники ринку призводять тендери №UA-2021-02-04-004069-c.a2 (САД Кіровоградської області), UA-2021-02-16-003153-c.b2 (САД Вінницькій області), UA-2021- 02-03-005024-c.b1 (САД Івано-Франківської області) та інші, де рішення колегії йшли врозріз із діючої напрацьованої практикою, задовольняючи скарги на "дискримінаційні" умови про необхідному досвіді, обсяги виконаних робіт і фінансової спроможності", — йдеться в матеріалі.

Призначення Музиченко в комітет супроводжувалося низкою скандалів. Як писали "Наші гроші", вона відома як дружина "невдалого спонсора" президентської кампанії Володимира Зеленського. За їхніми даними, Сендзюк за часів Януковича був помічником нардепа від БЮТ Олексія Зарудного, екс-глави Пенсійного фонду. За часів Порошенка, засновані Сендзюк КУА "Система плюс" і "Смарт фінанс" фігурували в історії з розкраданням цукру в державному Агрофонді в 2015 році на суму 300 млн грн.

У своїй декларації Ольга Музиченко вказала кілька квартир в Києві. У двох квартирах співвласницею є Ірина Валеріївна Педь. Остання, за даними видання "Наші гроші", нібито на замовлення Нікопольського феросплавного заводу, що належить Ігорю Коломойському, проводила експертизу "збитків" від схеми "Роттердам+", а також фігурує в розслідуванні ДБР про фальсифікації цієї експертизи.

"Укрновини" пишуть, що Амірханяна неодноразово затримували, в тому числі й за підозрами в нападі на чиновників центрального апарату і місцевих підрозділів "Укравтодору". Компанії Амірханяна також звинувачувалися у незаконному переправлення людей через адмінкордон із Кримом, сплату податків в окупованому Криму, незаконному перевезенні будматеріалів, присвоєнні бюджетних коштів в особливо великих розмірах і блокуванні більше 200 тендерів на загальну суму понад 20 млрд грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини