Головна Новини Політика внутрішня політика Точкова енергонезалежність: В Україні запустили першу малу електростанцію на базі муніципалітету
commentss НОВИНИ Всі новини

Точкова енергонезалежність: В Україні запустили першу малу електростанцію на базі муніципалітету

Мала електростанція прибула в укомплектованому стані з Австрії і введена в експлуатацію протягом декількох днів

31 січня 2023, 21:16
Поділіться публікацією:

В Ірпіні встановили малу електростанцію, що є прикладом розподіленої енергогенерації. Це перший такий проєкт в Україні на базі муніципалітету, пишуть "Коментарі" за інформацією сайту Верховної Ради.

Точкова енергонезалежність: В Україні запустили першу малу електростанцію на базі муніципалітету

перша в Україні мала електростанція

Для установки нової електростанції необхідно було лише підготувати бетонний фундамент та підвести газові та електричні мережі, адже вона прибула повністю укомплектованою. Запустили її всього за кілька днів.

"Малі електростанції, здебільшого мають декілька мегават потужності. Однак, для прикладу, якщо буде змонтовано десятки таких станцій – це вже співмірно з потужністю споживання Київської області", — зазначає Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Малі електростанції розташовують на невеликій відстані від споживача, забезпечуючи електроенергією об’єкти комунальної інфраструктури, бюджетні установи, організації та/або окремі будинки.

Перевагами такої розподіленої генерації електроенергії є, зокрема, менша вразливість при масованих ракетних атаках. Обстрілами неможливо одночасно вивести із ладу мережу малих енергооб’єктів, так, як це можна зробити з великими електростанціями і підстанціями.

Серед інших переваг – у них значно більший моторесурс та кращі економічні показники роботи порівняно з генераторами. Монтаж мережі з декількох малих електростанцій порівняно з монтажем звичних великих теплоелектростанцій не потребує значного часу, а експлуатація об’єктів розподіленої генерації може здійснюватися з використанням наявного персоналу підприємств комунальної інфраструктури.

Перший такий проєкт щодо запуску малої електростанції здійснили за координації Голови енергетичного комітету парламенту Андрія Геруса  австрійською компанією INNIO та авторизованим дистриб'ютором її газопоршневих електростанцій Jenbacher (Єнбахер), компанією ТОВ "КТС Інжиніринг", спільно з Ірпінською міською радою. Проєкт передбачає безплатне встановлення та використання містом газопоршневої електростанції в Ірпені.

Від цієї малої електростанції працюватиме котельня, яка надає послуги теплопостачання 70% мешканцям Ірпеня. Також до нової електростанції будуть під’єднані об’єкти критичної інфраструктури міста: школи, лікарня, міськрада.

Контейнерна електростанція використовує природний газ, що зменшує вартість виробленого кіловата в порівнянні з дизельним пальним.

"Ця установка, в порівнянні з дизельним генератором, являє собою постійне, а не резервне джерело живлення, та спроєктована для роботи у безперервному режимі протягом усього строку експлуатації, — зазначив Андрій Герус, — такі готові рішення дозволяють швидко забезпечити безперебійне енергопостачання об’єктам комунального господарства під час постійних обстрілів енергетичної інфраструктури".

За словами нардепа, масштабування таких проєктів розподіленої генерації по всій Україні підвищить стійкість та гнучкість Об’єднаної енергосистеми та стане кроком до європейських стандартів роботи в енергетиці.

"В найближчих планах встановити 100 малих електростанцій, які дозволять заживити найкритичніші об’єкти", — додає він.

Як писали раніше "Коментарі", по Україні почали розгортати мережу газотурбінних та газопоршневих мініелектростанцій. Їх можна використовувати у великих містах для постачання води та тепла, а також для енергетичної безпеки атомної генерації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

rtyrtyrt

31 січня 2023, 22:55

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини