Головна Новини Політика внутрішня політика Т.в.о голови НСЗУ Віленський написав заяву про звільнення: що не так із цією службою
commentss НОВИНИ Всі новини

Т.в.о голови НСЗУ Віленський написав заяву про звільнення: що не так із цією службою

На своє місце Андрій Віленський рекомендує призначити директора Південного міжрегіонального департаменту Дмитра Самофалова

7 липня 2021, 23:47 comments2532
Поділіться публікацією:

Після припинення участі в конкурсі на посаду голови Національної служби здоров'я України (НСЗУ) т.в.о. глави НСЗУ Андрій Віленський написав заяву про звільнення. Про що свідчить такий крок, зроблений на тлі напруженої ситуації в НСЗУ? Що не так із цією службою і як вирішити проблеми, що накопичилися? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Т.в.о голови НСЗУ Віленський написав заяву про звільнення: що не так із цією службою

Андрій Віленський (фото з відкритих джерел)

Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий вважає, що з цією службою не так все з самого початку.

"Вона названа НСЗ за зразком англійської Національної служби здоров'я. Але на цьому схожість закінчується, — підкреслює експерт. — НСЗ у Великобританії — це сторона, яка фінансує. Вона не займається формуванням програми державних гарантій, тарифів, медичних маршрутів пацієнтів, управлінням якістю і так далі, тобто, її функція — тільки контроль дотримання умов договору".

В українській же НСЗУ повноваження практично диктаторські, зазначає Костянтин Надутий.

"Це і фінансування, і контроль якості, і управління eHealth, і управління мережею, — перераховує він. — Фактично безпрецедентний випадок, навіть у порівнянні зі страховими моделями, де тарифи формують страховики. Все одно їх погоджують із державою, немає монопольного прийняття рішень по тарифах".

За словами Костянтина Надутого, на цих недоліках моделі українські експерти акцентували увагу відразу.

"Нас не почули. Зараз це розплутуємо, — резюмує заступник голови Всеукраїнського лікарського товариства. — Винен не Віленський. Він, як міг, керував цим хитким кораблем, перевантаженим повноваженнями вище ватерлінії. І при ньому той хоч якось тримався на плаву.
Чи зможе нове обличчя утримати цю махину (а це не тільки НСЗУ, але і практично кожен заклад України, яке фінансується за програмою медичних гарантій) — питання питань... Це і досвід, який набувається не за один день, і бачення, яке має бути у людини, що входить у систему, і багато чого ще. Перш за все — політика охорони здоров'я, навіть мета якої до сих пір не визначена".

Інфекціоніст, стратегічний консультант, директор Revival Institute for Future Вадим Арістов, який брав участь у п'яти конкурсах на посаду голови НСЗУ, вважає ситуацію типовою.

"Чи не вперше в момент складнощів втікає керівник НСЗУ. Так було з її першим керівником, який два роки готував Службу до старту другого етапу медреформи, а перед оголошенням тарифів, необхідних для голосування за держбюджет, просто втік із корабля, кинувши свою команду", — нагадує Вадим Арістов.

За його словами, зараз триває технічний дефолт НСЗУ.

"Ми про це робили розслідування. Президент Зеленський у червні на нього відреагував. Заявив, що відповідальних за провал потрібно усунути. Зараз це, по суті, і відбувається. Але заміна Віленського на внутрішнього функціонера — це поганий сигнал. Стара команда не знає, як вирішити проблему. Тому змінюють не підхід, а особи, — пояснює експерт. — Це буде вести до того, що все частіше можуть відбуватися ситуації, як із 17-річним підлітком у Кривому Розі: коли привозять важкого пацієнта, а лікарня шукає причини його не приймати. Через неотримання контрактів на певний пакет, непередбачуванвсть зарахування послуг, неадекватні тарифи лікарня, якій не вигідно працювати з важкими пацієнтами, шукає приводи не вдаватися до витрат. На жаль, саме до цього підштовхує нераціональна політика НСЗУ".

Вадим Арістов вважає, що вирішити проблему може тільки перезавантаження управлінських кадрів, перезавантаження методологій, за якими працює НСЗУ.

"Всередині там не розуміють багатьох інструментів, які відпрацьовані в світових лідерах бізнесу під кожен із типів завдань, — акцентує експерт. — Поки НСЗУ — це карго-культ, імітація західних інститутів без збудованих під українську ситуацію і пандемію процесів.
Потрібні люди з консалтингу, у кого набита рука і мислення вирішувати нестандартні, складні виклики. А підхід у стилі "підвищувати внутрішніх функціонерів" призводить до того, що проблему забовтують без змін по суті. Так ми кожні півроку-рік будемо міняти одного чиновника на іншого, а нація продовжить платити за це життями".

Нагадаємо, в Національній службі здоров'я України розповіли, що серцево-судинні захворювання визнали найбільш поширеними причинами смертності українців. У зв'язку з цим діагностика, профілактика, а також лікування захворювань серця знаходиться в фокусі Програми медичних гарантій у 2021 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини