Головна Новини Політика внутрішня політика Судова реформа в Україні: чи зважиться влада на новий суспільний договір
commentss НОВИНИ Всі новини

Судова реформа в Україні: чи зважиться влада на новий суспільний договір

Експерти розповіли, чи необхідний Україні новий суспільний договір

1 квітня 2021, 16:50
Поділіться публікацією:

Ймовірна судова реформа може перезавантажити правила гри в Україні. Особливо на тлі кроків через РНБО в руслі "надра — народу", "агентам впливу — санкції", а також спроб деолігархізації і запуску "нульовий декларації". "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи можна говорити, що влада готує українців до нового суспільного договору, що це може бути за договір, або все, що відбувається — пил в очі, в тому числі міжнародним партнерам.

Судова реформа в Україні: чи зважиться влада на новий суспільний договір

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Ні про який новий Суспільний Договір не йдеться"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає: "Влада може бути стратегічною, тобто, думаючою наперед. А може бути рефлексивною, тобто такою, що реагує на одномоментні подразники. Нинішня влада — рефлексивна гранично, її в цьому сенсі можна назвати політичною твариною, яка керується лише інстинктами. Причому, головними подразниками для неї виступають реакція зарубіжних партнерів і коливання рейтингу президента Зеленського".

На думку аналітика, нинішня рішучість щодо "п'ятої колони", недобросовісних суддів — це не більше ніж зусилля для підтримки президентського рейтингу через очевидне погіршення життя українців. А також спроба "виправитися" в умовах помітного невдоволення Заходу, перш за все США, в зв'язку зі "справою вагнеровців", складнощів у переговорах із МВФ та іншим.

"Ніяких глибоких, які зачіпають систему влади реформ ми не бачимо, тільки імітація і зведення рахунків з неугодними. Тому ні про який новий Суспільний Договір мова не йде. Та й навряд чи в Офісі президента толком розуміють, чому повне перезавантаження системи влади для України сьогодні є не просто назрілим, а життєво необхідним", — резюмує Олександр Кочетков.

"Нам потрібна нова Конституція, яка відповідала би нинішньому моменту"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що говорити про новий Суспільний Договір, про деолігархізацію, про правила поведінки стосовно податків можна, якщо влада почне з себе. Якщо сама буде жити за правилами, дотримуватися законів, обмежувати вплив олігархів. Але нічого цього немає.

"Ми бачимо не боротьбу з олігархами, а переділ власності та сфер впливу. Ми бачимо не боротьбу з "тіньовою економікою", а спробу через т.зв. "нульову декларацію" експропріювати власність і активи. Фактично — грабіж. ФОПам доведеться йти в крипту, в "сірі схеми", в кеш, виводити кошти за кордон — і ховати", — підкреслює Віталій Кулик.

Він зазначає, що якісна судова реформа розбивається о клановість судового цеху. І небажання (невміння) влади з цим боротися.

"Є цілі династії суддів, які не пускають нікого в "своє" коло, які керують судовою системою в Україні. Є прайси за входження в це коло. При існуючій системі нічого не виправити, — упевнений експерт. — Потрібне якісне перезавантаження, з урахуванням думок дійсно шанованих суддів, експертів, у тому числі представників Заходу. Всі судді-злочинці, які приймали рішення щодо Майдану, поновлені на посадах. А очищення можливе тільки тоді, коли цих персонажів не буде в судовій системі, коли звідти виженуть людей Ківалова і Портнова. При призначенні на посаду судді повинна проводитися ретельна перевірка — чи не замішані в корупційних діях, не приймали рішення, які мають ознаки корупційності. Треба мати інструмент впливу на суддів. На нижніх інстанція, місцевих, повинна бути виборність суддів. На жаль, нинішня умовно правова система не здатна на радикальні, якісні експерименти в цьому відношенні".

Віталій Кулик вважає, що Суспільний договір, який змінить правила гри, в тому числі на ринку, в системі правосуддя (коли воно реально — одне для всіх) може з'явитися лише після серйозної конституційної реформи. І тільки якщо до обговорення її притягнуть максимально широке коло експертів.

"Нам потрібна нова Конституція, яка відповідала би нинішньому моменту, а також мала базову картину майбутнього країни. І відповідала на питання — чому ми хочемо жити разом, причому жити саме за такими правилами. Саме тоді й народиться новий Суспільний договір, необхідність якого перезріла", — робить висновок Віталій Кулик.

Раніше експерти розповіли, чи чекати Україні судової реформи і які позитиви та ризики вона може нести.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

2 квітня 2021, 06:27

Короче, умных много и мысли у них здравые, но "вожаков" нету ибо никто не готов рискнуть жизнью.

Bujhm

1 квітня 2021, 16:08

Мечтатель.


Новини