Головна Новини Політика внутрішня політика Суд у справі Порошенко: чому перенесли засідання і чим все може закінчитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд у справі Порошенко: чому перенесли засідання і чим все може закінчитися

Експерти вважають, що у справі Петра Порошенка не все так однозначно і суд діє за певним сценарієм

18 червня 2020, 18:54 comments1757
Поділіться публікацією:

Печерський районний суд Києва сьогодні, 18 червня, розглядав клопотання Генпрокуратури про обрання запобіжного заходу стосовно п'ятого президента, народного депутата, лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка. У підсумку все перенесли на 1 липня. Експерти проаналізували ситуацію і перспективи справи Порошенка для сайту "Коментарі".

Суд у справі Порошенко: чому перенесли засідання і чим все може закінчитися

Суд у справі Порошенко: договір між старою і новою владою

Політичний аналітик Сергій Лозовський, коментуючи процес, учасником якого є Порошенко, припустив, що існує гласний або негласний договір між старою і новою владою.

"З усього, що можна було витягти на Порошенка, витягли те, що не має ніякого сенсу, – пояснює Лозовський. – Нагадаю, що 10 червня Державне бюро розслідувань повідомило йому про підозру у справі про призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочко. Як стверджує слідство, Порошенко "схилив військову посадову особу – голову Служби зовнішньої розвідки України до скоєння злочину, а саме перевищення ним влади і службових повноважень" (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу України – ред.). У результаті державі нібито завдано збитків більш ніж на 500 тисяч гривень. Таке враження, що спеціально тягнуть якесь слабке справу при наявності куди більш вагомих".

Ще один варіант (якщо виключити "договірняк") – Порошенко просто залишають на "солодке".

"Викликами на допит і суд п'ятого президента тримають в режимі "підігріву". Але до "кипіння" справу не доводять. Тому що більш серйозні звинувачення із власне судовим процесом – це, швидше за все, один з останніх козирів у рукаві Зеленського. Коли рейтинг зовсім обвалитися, він витягне і його... Втім, Зеленський може і не досидіти на своєму посту до суду над Порошенком. Візьме і піде достроково. Чи допоможуть йому піти, як це вміють у нас".

Суд у справі Порошенко: є більш перспективні справи

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко не вважає, що Порошенко відчуває себе впевнено, як декому могло здатися. І на те у п'ятого президента є причини.

"Постійно ходити на допити, перебувати під загрозою арешту – не найприємніше справу, – пояснює Матвієнко. – Але не відчуває себе впевнено і прокуратура. Вона змінює обвинувачення, свої пропозиції щодо запобіжного заходу. Нагадаю, що сьогодні генпрокурор Ірина Венедиктова просила змінити клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенко за утримання під вартою (з альтернативою внесення застави у 10 млн грн) на особисте зобов'язання... Таке враження, що у них немає достатньої доказової бази (принаймні, у цій справі), щоб відчувати себе впевнено".

Прокоментував експерт і сьогоднішня заява Порошенка, що проти нього порушено справу за розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання Томосу і створення Православної церкви України.

"Якщо це правда – це вже цирк з кіньми, – вважає Костянтин Матвієнко. – Адже тут, з якого боку не подивися, "провини" Порошенка немає. Тому що відповідне звернення щодо Томосу було від парламенту. Так що, тепер весь минулий склад ВР до слідчих тягати? Втім, багато дії українських політиків доводять, що у нас можлива будь-яка дурість".

На думку експерта, більші перспективи мають справи щодо "Укроборонпрому", щодо економіки, щодо бізнес-діяльності, яку він не припиняв, навіть будучи президентом.

"Чому не висунуто обвинувачення у справах, які мають реальну судову перспективу? Схоже, йде договірна гра. Але Порошенко в ній – не повноправний партнер, а політик для биття, – зазначає Матвієнко. – Така позиція влади по відношенню до нього не додає їй авторитету. А от Порошенко навіть зміцнює рейтинг – багато в чому завдяки незрозумілим звинуваченнями на його адресу за наявності куди більш перспективних справ".

Суд у справі Порошенко: лояльність Заходу

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін звертає увагу, що Порошенко активно намагається останнім часом використовувати всю "важку артилерію", вся "мережа лояльності", яка є у нього на Заході. І це говорить про те, що п'ятий президент серйозно побоюється.

"Деякі західні політики почали робити заяви на захист Порошенко. Навряд чи з власної ініціативи. Що показує – п'ятий президент дуже стурбований розслідуваннями проти нього. Адже їх багато, – зазначає Олексій Якубін. – І деякі виглядають вельми перспективно – ті ж економічні, ті ж, пов'язані із загрозою нацбезпеці (досить згадати "плівки Деркача"). Все йде до того, що можливість доказу провини Порошенко щодо тих чи інших справах – досить висока".

За словами експерта, існує великий суспільний запит, щоб розслідування дійшли до судів. Хоча б ті, що мають економічний, корупційний підтекст. І не факт, що західні політики "впишуться" за Порошенка. Адже це буде підривати їх же принципи про те, що судова влада повинна бути незалежною. Максимум – закликатимуть до прозорості процесу. Але це не зупинить сам процес.

"До того ж, – продовжує політолог, – є нове керівництво правоохоронних органів, тієї ж генпрокуратури. І Венедиктова, як мені здається, зацікавлена в тому, щоб демонструвати результат. Адже її попередник Рябошапка діяв не в резонанс із запитом суспільства на справедливість по відношенню до чиновників".

Має високий негативний рейтинг Порошенко, на думку Якубіна, розуміє, що є дуже зручною мішенню.

"Ключова його стратегія, як мені здається, – скандализировать сам процес. Прийоми щодо вручення-невручення підозри, скандальні виставки картин, часті неприходы в ГБР, – перераховує експерт. – Крім того, Порошенко намагається перевести все в політичне русло. Щоб не говорили про незручних йому економічних та корупційних нюанси. Лише про політичних. Мій прогноз – досить висока ймовірність того, що буде спроба перевести Порошенко зі статусу свідка у статус підозрюваного. До речі, сам Порошенко відкрив ящик Пандори. Той же заочний судовий процес над Януковичем... Ну, а щодо Порошенко може стати очним".

Зазначимо, що після закінчення судового засідання, Петро Порошенко виступив перед мітингувальниками біля будівлі Печерського районного суду. П'ятий президент подякував людям за підтримку, і попросив молитися за його батька, похорон якого відбудеться завтра. Крім того, Порошенко заявив, що рішення про перенесення засідання на перше липня є початком боротьби.

Нагадаємо, сьогодні, 18 липня, Печерський районний суд Києва на чолі з суддею Сергієм Вовком повинен був обрати запобіжний захід для п'ятого президента України Петра Порошенка. Офіс генпрокурора повинен був просити про арешт з альтернативою у вигляді застави у 10 мільйонів гривень.

Порошенко підозрюють у тому, що він вплинув на керівництво Служби зовнішньої розвідки й посприяв тому, що заступником глави відомства в свій час став Сергій Семочко. До речі, проти нього в СБУ незабаром відкрили справу про держзраду. Сам Порошенко звинувачення Офісу генпрокурора заперечує.

Також "Коментарі" писали, що генпрокурор Ірина Венедиктова попросила перенести суд щодо запобіжного заходу для Петра Порошенко, адвокат заявив про "спекуляції на смерті".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини