Головна Новини Політика внутрішня політика «Справа Чауса»: експерти розповіли за чиї інтереси постраждав імідж України
commentss НОВИНИ Всі новини

«Справа Чауса»: експерти розповіли за чиї інтереси постраждав імідж України

Репутація України на міжнародній арені принесена в жертву інтересам ОП

26 липня 2021, 16:55
Поділіться публікацією:
Викрадення екссудді Миколи Чауса організували спецслужби України. Про це заявив генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло за підсумками розслідування, повідомляє видання Unimedia.

Стояногло уточнив, що у викраденні були задіяні "держустанови" України та вже ідентифіковані особистості, які працювали в "спецструктура" нашої країни. Він додав, що українській стороні було відправлено кілька запитів, на які Молдова очікує відповіді.

Головред сайту "Цензор.нет" Юрій Бутусов, своєю чергою, опублікував міжнародно-правове доручення прокуратури Молдови, в якому викладені встановлені молдавськими правоохоронцями відомості про осіб, документах і пересічних кордонів 12 громадян України. Всі вони "обґрунтовано підозрюються в причетності до викрадення", зазначив журналіст. Також в опублікованому запиті сказано, що один з учасників операції з викрадення Чауса вже затриманий в Молдові.

"Отримавши всю повноту влади, президент (Молдови, — ред.) Санду не збирається мовчати щодо цього інциденту, оскільки вважає неузгоджені та демонстративні дії з викрадення Чауса проявом неповаги та втручанням у внутрішні справи, і це неповага Молдова не має наміру нам спустити просто так", — пише Бутусов з посиланням на свої західні джерела.

За словами Тараса Чорновола, свою роль в цій згубній для іміджу України "операції" зіграв заступник голови ОП Андрій Смирнов.

"Маю на увазі все того ж Смирнова, який тоді був його (Чауса) адвокатом і подільником. Здійснивши згаданий злочин, наші чиновники завдали удару по іміджу України, вчинили диверсію проти перспектив демократичного президента Майї Санду подолати рашістськую фронду у своїй державі. А ще ховають викраденого вже близько двох місяців в якихось підвалах і тільки зараз продемонстрували, що він живий. Його (Чауса) так і не віддали правоохоронним органам і не дозволили спілкуватися з сім'єю, зате пробували використовувати для дискредитації політичного опонента Порошенко ", — зазначив він.

Про те, що Смирнов міг допомагати Чаусу ховатися від слідства в березні минулого року повідомило "Следствіе.Інфо". Тоді журналістам вдалося отримати документи слідства, в яких встановлено та описаний коло осіб, які допомагали Чаусу втекти з України. Мова про співробітників СБУ, в тому числі генерала Юрія Федорова, співробітника Головного управління розвідки Міноборони та двох адвокатів — Андрія Смирнова і Кімі Веремійчук (юридичний партнер Смирнова, який дотепер залишається адвокатом Чауса, — ред).

На тлі міжнародного скандалу з Чаусом, 23 липня президент Зеленський звільнив главу Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка.

"Це покарання" стрілочника "через скандал з викраденням екссудді Чауса в Молдові", — заявив Бутусов, пояснивши, що Контратюк безпосередньо до провалу операції в Молдові непричетний, а цією відставкою президент лише спробував "відвести гнів" від Офісу Президента.

Журналіст прогнозує, "що Кондратюк не остання" жертва "Чауса". Адже скандального побіжного суддю до цього часу не можуть знайти в Україні, попри активні його пошуки, зокрема, з боку НАБУ.

Ймовірно, що мова про заступника голови ОП Смирнова, який, до всього іншого був помічений в тісній дружбі та навіть спільний вильоти закордон з "королем" української контрабанди Сеяром Куршутовим. 

І поки в скандалі з викраденням Чауса не постелено точки, все виглядає так, як ніби імідж України та крісло глави СЗР "принесли в жертву" інтересам соратника Грановського, а нині співробітника ОП Зеленського — Андрія Смирнова.

«Справа Чауса»: експерти розповіли за чиї інтереси постраждав імідж України

Микола Чаус. Фото з відкритих джерел



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини