Головна Новини Політика внутрішня політика Соціальний ліфт від Зе-команди: як в Україні отримують топ-посади
commentss НОВИНИ Всі новини

Соціальний ліфт від Зе-команди: як в Україні отримують топ-посади

Експерти назвали ряд помилок в діях президента Зеленського

2 березня 2021, 15:02 comments1024
Поділіться публікацією:

Експерти, опитані виданням "Коментарі", оцінили ефективність соціального ліфта від Зе-команди: які результати — і чи працює.

Соціальний ліфт від Зе-команди: як в Україні отримують топ-посади

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Соцліфт "по-Зеленськи" — це наблизити тих, хто тобі дорогий"

Політичний експерт Світлана Кушнір підкреслює, що соціальні ліфти при Зеленському працюють, але точно не в тому ключі, в якому хотілося б українським громадянам.

"Й молоді, й досвідчені управлінці, які навчалися, стажувалися, системно працювали, проходячи сходинки становлення, щоб згодом займати керівні посади в міністерствах, управліннях, департаментах, опиняються поза таких ліфтів. Тому що соцліфт "по-Зеленськи" — це наблизити тих, хто тобі доріг, з ким маєш дружні стосунки, можливо, навіть родинні. Хто вигідний. Кого можна використовувати для встановлення певних відносин. У тому числі дипломатичних. Як використовував Зеленський тих же Рябошапку і Данилюка. Або кого можна використовувати як маріонетку. Щоб виконували все, що скажуть", — пояснює Світлана Кушнір.

За її словами, у нинішньої влади немає навіть розуміння партійного ліфта.

"Коли будуєш партію, проходиш всі етапи становлення — від агітатора на виборах, до управління партійними осередками, а то і власне партією. Коли організовуєш певні заходи для партії, виробляєш тактики та стратегії. Нічого цього в "Слуги народу" не було і немає, — запевняє експерт. — Як не було і немає при цій владі державного управління як такого. Повернулося телефонне право, право ближнього кола і зручного управлінця — погоджується з тим, що йому поставлять дивиться, що він — не самостійний у своїх рішеннях. Така людина повинна бути готова виконувати будь-які забаганки влади, якщо хоче залишатися на тій чи іншій посаді — або її отримати".

Світлана Кушнір вважає, що ідея про проект кар'єрних, соціальних ліфтів для поповнення кадрів держуправління, запущена з приходом Зеленського, була правильна. Але ось виконання, як у нас часто буває, підкачало.

"Прийшовши на "потоки", люди захотіли посадами "торганути". Така ось "широта поглядів" нинішніх управлінців. Як наслідок — навіть главами ОДА призначають людей, які ніколи не мали відношення до держслужби. Зате мають близькість до тіла №1 і готовність йому віддано служити. До чого веде така безладна політика? Відсутність кадрового резерву — це відсутність стратегічного мислення і майбутнього для країни", — резюмує Світлана Кушнір.

"Багато кадрів призначені за принципом близькості до Зеленського, Коломойського, ще когось"

Політичний експерт Сергій Таран зазначає: "Зе-ліфти, звичайно, прекрасні. Вчора ви були ведучими на весіллях, фотографами, а сьогодні стали депутатами — людьми які приймають державні рішення. У цьому сенсі ліфти, безумовно, істотні. Але їх якість — нижче плінтуса. І ведуть-везуть вони нашу країну не вгору, а вниз".

Сергій Таран звертає увагу, що з моменту зміни влади ми майже не бачили відкритих конкурсів на ті чи інші посади. З комісіями, де були б реально незалежні експерти, в тому числі міжнародні. З інтригою, з реальною конкуренцією — не зв'язками, а знаннями.

"Багато кадрів призначені за принципом близькості до Зеленського, Коломойського, ще когось. Але не за принципом професіоналізму, відповідності займаній посаді, — підкреслює політексперт. — Є нові люди у владі, але не якості влади. Радує лише те, що недавно прийняли законопроект, що повертає конкурси на держслужбу. Правда, і туди примудрилися вписати момент, який розширює повноваження в.о. міністра, що дає можливість формувати уряд з суцільних в.о., вигідних Офісу президента".

Нагадаємо, партія "Слуга народу" залишилася без держфінансування: що криється за рішенням НАЗК.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини