Головна Новини Політика внутрішня політика Слуги народу ще не готові голосувати про децентралізацію влади - Віталій Безгін про зміни до Конституції
commentss НОВИНИ Всі новини

Слуги народу ще не готові голосувати про децентралізацію влади - Віталій Безгін про зміни до Конституції

Внесення змін у Конституцію щодо децентралізації можливе лише за наявності конституційної більшості голосів

29 жовтня 2021, 21:36
Поділіться публікацією:

Монобільшість "Слуг народу" у Верховній раді не набирають достатньо голосів, щоб продовжити процес децентралізації. Про це повідомив Віталій Безгін, голова підкомітету з територіального устрою та самоврядування, інформує агентство "Укрінформ".

Слуги народу ще не готові голосувати про децентралізацію влади - Віталій Безгін про зміни до Конституції

Зміни в Конституцію мають бути прийняті конституційною більшістю депутатів Верховної Ради - фото Facebook

Проєкт змін до Конституції, якщо його вдруге винести на обговорення у Верховну раду, набере не більше 270 голосів. Віталій Безгін озвучив цю цифру, виступаючи на конференції "На шляху до Лугано: Децентралізація".

Президент Зеленський ініціював проєкт Закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) у грудні 2019 р. Проєкт мав позначку "невідкладний". Його кілька разів допрацьовували, але врешті в січні 2021 р. відкликали. Для внесення змін потрібно набрати конституційну більшість — не менше 300 голосів.

Пропозиції до проєкту продовжують прийматись, при чому їх можуть вносити пересічні громадяни (див. посилання). Головні зміни стосуються п'яти основних розділів: 

1) про систему територіального устрою;

2) про особливості формування місцевої влади;

3) про ресурси та повноваження місцевої влади;

4) про систему місцевих органів влади;

5) про забезпечення прав громадян.

Агентство "Укрінформ" нагадує, що Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України, також висловився щодо питань децентралізації. Урядовець стверджує, що лише після змін у Конституції буде можливим прийняти низку важливих законів: закон про префектів, муніципальний кодекс, оновити закон про місцеве самоврядування, — і резюмує:

"Перед нами стоїть ще немало завдань. Зокрема, подальше реформування місцевого самоврядування, удосконалення системи територіальної організації влади, яке вимагає напрацьованих конституційних змін. Тривають фінальні узгоджувальні процедури щодо тексту законопроєкту".

Про те, як Денис Шмигаль  оцінює проміжні підсумки децентралізації, можна прочитати у статті, раніше опублікованій виданням "Коментарі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини