Головна Новини Політика внутрішня політика Скандал з "Вагнеровцями": новий фільм-викриття і його наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал з "Вагнеровцями": новий фільм-викриття і його наслідки

Фільм про захоплення бійців ПВК Вагнера вплине на українську владу, вважають експерти

24 грудня 2020, 10:50 comments2513
Поділіться публікацією:

Команда Bellingcat, яка раніше розслідувала збиті літаки рейсу MH17 в небі над Донбасом, тепер працює над фільмом про провал спецоперації ГУР Міноборони України по захопленню 28 бойовиків ПВК Вагнера (все сталося нібито після наради в кабінеті президента Зеленського). Про те, якими можуть бути наслідки такого фільму, розслідування і яка повинна бути реакція української влади розповіли експерти.

Скандал з "Вагнеровцями": новий фільм-викриття і його наслідки

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"СБУ не стане допомагати творцям фільму"

На думку колишнього працівника СБУ та консультанта Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Івана Ступака, немає сумнівів, що новина про те, що авторитетна міжнародна команда Bellingcat (яка займалася не тільки справою MH17, виявивши там явний російський слід, а й нещодавно провела гучне розслідування спроби отруєння опозиційного російського політика Олексія Навального), починає роботу над фільмом про провал спецоперації українських спецслужб із захоплення бойовиків ПВК Вагнера, справила неймовірний фурор в Офісі президента України.

"Безумовно, в цьому документальному фільмі будуть розкриті раніше не відомі широкому загалу деталі й подробиці підготовки, а також хронологія провалу спецоперації. Основним і сенсаційним джерелом такої чутливої інформації, швидше за все, виступлять безіменні співробітники ГУР Міноборони України, — прогнозує Іван Ступак. — Вони можуть виступити в ролі негласних джерел безцінної інформації або навіть безпосередньо взяти участь у фільмі, але вже із заретушованими обличчями та зміненими голосами".

Водночас, відзначає експерт, СБУ, очолювана близьким другом Володимира Зеленського — Іваном Бакановим, безумовно не буде допомагати творцям стрічки в пошуку істини. Зате буде намагатися всіляко перешкодити. В хід, на думку Івана Ступака, піде залякування учасників кримінальним переслідуванням за розголошення державної таємниці або на худий кінець звинувачення в необ'єктивності і перекручуванні фактів.

"Нове розслідування Bellingcat точно справить вибуховий ефект в українському суспільстві, — упевнений експерт. — Президент, Офіс президента і СБУ займуть обережну оборонну позицію, оскільки авторитет Bellingcat досить високий — організацію важко звинуватити в роботі на Кремль. Але не варто очікувати якихось різких правових наслідків опублікованого розслідування. В руках президента як і раніше знаходяться всі основні важелі управління правоохоронними органами, які дозволять йому в ручному режимі спустити ситуацію на самоплив. Однак після закінчення президентського терміну, Володимиру Зеленському та Андрію Єрмаку безумовно необхідно турбуватися питанням пошуку групи дуже хороших і дорогих адвокатів ".

"Наслідки можуть бути дуже плачевними"

Політтехнолог Олександр Кондратенко розмірковує наступним чином: "Перш ніж говорити про якісь наслідки, перше, що необхідно зробити, так це подивитися розслідування Bellingcat. До того часу цю інформацію можна розцінювати як завгодно. І потім — такого роду фільми-розслідування просто так не знімають. Подібні кейси досить часто використовують, щоб мати важелі тиску. Питання: кому вигідно, щоб "картковий будиночок Зе-команди" остаточно розсипався?"

На думку експерта, якщо творцям фільму вдасться показати факт державної зради, надавши незаперечні докази (наприклад, причетності президента Зеленського і його найближчого оточення до намірів витоку інформації, що надалі призвело до зриву секретної операції СБУ і ГУР МО по затриманню терористів), то в такому випадку наслідки будуть дуже плачевними.

"Вище керівництво країни може переїхати з "великих" кабінетів в місця не настільки віддалені, а вже опозиція і все, хто зацікавлений в зміні влади в Україні, докладуть до цього максимальних зусиль, — прогнозує Олександр Кондратенко. — Що стосується реакції української влади, то, припускаю, що, крім того, про що повідомив у себе на сторінці в facebook позаштатний радник з питань стратегічних комунікацій у сфері національної безпеки та оборони Олексій Арестович, ми більше нічого не почуємо. У всякому разі — найближчим часом".

Як повідомляв портал "Коментарі", президент України Володимир Зеленський назвав "маренням" публікації в ЗМІ про "злив" спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії "Вагнера".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини