Головна Новини Політика внутрішня політика Що обіцяли депутатам від "Слуги народу": пряники і батіг Офісу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Що обіцяли депутатам від "Слуги народу": пряники і батіг Офісу президента

Ефективність спроб об'єднати монобільшість в Раді оцінили українські експерти

10 лютого 2021, 14:59
Поділіться публікацією:

Увечері 9 лютого нардепи з "Слуги народу" зустрічалася з президентом. Голова фракції СН Давид Арахамія запевняє, що в основному спілкувалися про порядок денний на наступний тиждень (мовляв, буде багато важливих законопроектів). Не приховував, що прозвучало в розмові  прізвище Вітренко (якого, схоже, будуть втретє намагатися зробити офіційним главою Міненерго). За допомогою чого Офіс президента буде "зшивати"  монобільшість і які пряники і батоги могли неофіційно бути обіцяні нардепам — розповіли українські експерти.

Що обіцяли депутатам від "Слуги народу": пряники і батіг Офісу президента

Депутати Слуги народу / фото з відкритих джерел

"Ситуативне голосування — абсолютна норма"

"Я не став би говорити про те, що монобільшість "розповзається". Всередині кожної великої фракції зазвичай існують свої групи та течії, але говорити про те, що на "слуг" можна ставити хрест — передчасно", — вважає керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко.

Він підкреслює, що практика ситуативних конфігурацій під конкретні голосування — абсолютна норма.

"Депутати-мажоритарники можуть теоретично покинути фракцію і більшість, — продовжує Костянтин Бондаренко. — Але якщо спробують вийти списочники — вони втратять мандат і список посунеться. Плюс існує перспектива входження в більшість інших фракцій або груп, а також окремих депутатів".

Що стосується третьої спроби голосування за Вітренко, то, з огляду на неоднозначність кандидатури, перспективи безпосередньо залежать від його відносин з депутатським корпусом, вважає керівник Фонду "Українська політика".

"Не думаю, що він незамінний. Його обрання або необрання не говорить про контрольованість або неконтрольованість фракції з боку Офісу президента, а тільки про прийнятність або неприйнятність фігури Вітренко для частини депутатського корпусу", — резюмує Костянтин Бондаренко.

"Проблема в тому, що нелояльних до ОП депутатів все більше"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Микола Спиридонов вважає, що в якості "плюшок" і батога можуть використовувати зарплати в конвертах.

"Давно не секрет, що нардепи отримують конверти з грошима. Різні джерела говорять, що в районі 5-10 тисяч доларів щомісяця. З початку року ці виплати "слугам", начебто, заморозили. Зокрема — за те, що в грудні не проголосували за Вітренко. Не знайшлося потрібної кількості голосів і 28 січня. У підсумку "матеріальну допомогу", яку зазвичай отримують депутати, затримали. А будуть виплачені гроші чи ні — залежить від лояльності", — зазначає Микола Спиридонов.

Він також вважає, що зараз практично сформовано суспільство контролю. Такий собі величезний цифровий концтабір. І позбавлення доступу до ряду сервісів — той ще батіг.

"Те, що можна зробити з нелояльних нардепом, показали на прикладі Дубинського. Навіть Нацбанк порекомендував іншим банкам з ним справи не мати. Можуть знести соцмережі, заблокувати той же канал на YouTube. Відлучити від телеканалів. Тобто, нардепа можна не просто викинути з фракції, але і "помножити на нуль". Проблема для Офісу президента в тому, що нелояльних депутатів все більше. І якщо кожного, умовно кажучи, люструвати, то "люстраторка" може зламатися. Але деяких можуть жорстко пресанути", — прогнозує експерт УІП.

За його словами, голосів для підтримки Вітренко, якого два рази вже "прокотили", поки немає.

"Якщо "покатають" і втретє — це буде серйозний удар по Офісу президента і СН в цілому, — впевнений Микола Спиридонов. — Все частіше доводиться використовувати президента як лякалку для депутатів. Схоже, хтось забув, що у нас все ж парламентсько-президентська форма правління. Думаю, що все ж Вітренко проштовхнуть в міністри та віце-прем'єри. Але для цього доведеться зібрати всі умовні батоги й пряники, знову використовувати Зеленського як Бабу Ягу, а також заручитися підтримкою інших фракцій і партійних груп ".

Як повідомляв портал "Коментарі", народний депутат України Гео Лерос заявив в ефірі 4 канали, що для "Слуг народу" стало постійною практикою отримання доплат в конвертах за певні голосування в парламенті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини