Головна Новини Політика внутрішня політика Що можуть змінити в альтернативних законопроєктах про олігархів: думка експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Що можуть змінити в альтернативних законопроєктах про олігархів: думка експерта

Експерт проаналізувала президентський законопроєкт про боротьбу з олігархами і розповіла порталу "Коментарі", чого можна очікувати від опозиції

14 червня 2021, 14:10
Поділіться публікацією:

Опозиція точно буде реагувати на президентський законопроєкт щодо боротьби з олігархами альтернативними проєктами законів, намагаючись змінити деякі засади в документі. Про це порталу "Коментарі" розповіла керуюча адвокатським бюро, кандидатка юридичних наук Анна Даніель.

Що можуть змінити в альтернативних законопроєктах про олігархів: думка експерта

Анна Даніель, адвокат, кандидат юридичних наук

Згідно пояснювальної записки до проєкту закону України № 5599 від 02.06.2021 авторства президента України Володимира Зеленського, його розроблено з метою визначення правових та організаційних засад функціонування системи запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаних із надмірним впливом олігархів та пов'язаних із ними осіб, нагадала експерт.

"Реакція на появу антиолігархічної ініціативи президента, звичайно, з’явиться у вигляді альтернативних законопроєктів. У них, ймовірно, першочергово буде змінено орган, на який покладатиметься включення особи до Реєстру олігархів — РНБО — на менш "категоричний" і більш "прогнозований", — вважає Даніель.

Згідно проєкту закону планується створення Реєстру олігархів. Ключову роль у боротьбі з олігархами відведено Раді національної безпеки і оборони України (РНБО).

За словами експерта, саме до компетенції останньої, у разі ухвалення вказаного законопроєкту, крім восьми функцій, передбачених ст. 4 Закону України "Про Раду національної безпеки і оборони України", додаються ще дві:

1) ухвалення рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), а також про виключення особи з такого реєстру осіб;

2) ведення Реєстру олігархів.

Президентським законопроєктом, зокрема, пропонується визначити олігархами осіб, які відповідають таким критеріям:

— є учасниками політичного життя, мають значний вплив на ЗМІ, підтверджені активи у понад 1 мільйон прожиткових мінімумів станом на 1 січня відповідного року (наразі – 2,227 млрд грн);

— є кінцевими бенефіціарами суб'єкта господарювання, що є природною монополією чи має монопольні позиції на ринку понад один рік, а також підтримують або посилюють таке становище.

"По-друге, з’явиться й новий поріг у питанні підтвердження активів, адже наразі сума, визначена у президентському законопроєкті, — в мільйон прожиткових мінімумів — викликає чимало питань у колі експертів, прибічників і критиків вказаної ініціативи.
Найбільшу реакцію спостерігаємо з боку партії "Європейська солідарність", на думку якої законопроєкт Володимира Зеленського про олігархів спрямований виключно проти лідера їхньої політичної сили. Тож прогнозовано, що альтернативна законодавча ініціатива з’явиться вже найближчим часом", — підсумувала адвокат.

Нагадаємо, партія "Голос" вже анонсувала пакет своїх законодавчих ініціатив щодо боротьби з олігархами. Зареєструвати альтернативні законопроєкти у Верховній Раді можна до 18 червня. На наступному тижні їх має розглянути парламентський комітет.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини