Головна Новини Політика внутрішня політика Санкції РНБО в сфері надрокористування: які можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції РНБО в сфері надрокористування: які можуть бути наслідки

Спеціаліст по держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор Геннадій Рябцев вітає намір влади провести аудит виданих дозволів на надрокористування

26 березня 2021, 22:01
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) про стан справ у сфері надрокористування. Раніше РНБО ухвалила рішення провести аудит всіх дозволів на користування українськими надрами, а також ввів санкції стосовно 19 компаній у сфері надрокористування. Що означають подібні дії? Які можуть бути наслідки?

Санкції РНБО в сфері надрокористування: які можуть бути наслідки

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Глава Комітету економістів України Андрій Новак вважає рішення з надрокористування актуальним.

"Майже всі роки незалежності дозволи та ліцензії на розробку надр лунали, як правило, наближеним до влади компаніям. Процес був малорегулюємий. Така діяльність багато в чому склала то, що ми називаємо тіньовою економікою. Наведення там порядку — перезріла тема ", — упевнений Андрій Новака.

Він також підкреслює важливість того, щоб це не перетворилося на перерозподіл ринку — тепер уже на користь нових провладних політиків і наближених до них компаній.

"Щоб цього не сталося, процес повинен бути прозорим, базуватися на відповідних судових рішеннях. Інакше це може викликати негативну реакцію потенційних інвесторів. Що вкрай небажано, враховуючи і без того далекий від привабливості інвестиційний імідж України ", — зазначає Андрій Новак.

Спеціаліст по держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор Геннадій Рябцев вітає намір влади провести аудит виданих дозволів на надрокористування.

"Через недосконалість встановлених процедур і наявності численних лазівок в законодавстві, такі дозволи отримала компанії, сумнівні з точки зору їх походження та спроможності. Дозволи на розробку піску, каменю, води, бурштину, інших корисних копалин були видані за гроші. Однак до сих пір жодна з українських уряд не була здатна навести порядок у цій сфері. Єдине, що вдалося зробити раніше, це поставити між корисливими чиновниками і недобросовісними підприємцями електронні аукціони. Але повноважень Держгеонадр в даний час недостатньо для того, щоб змусити надрокористувачів працювати цивілізовано ", — наголошує Геннадій Рябцев.

Він зазначає, що основна проблема — у відсутності законних підстав для припинення дії ліцензій.

"На жаль, рішення РНБО не дає відповіді на питання, як це здійснити. І обмежує число компаній, діяльність яких, на думку СБУ, є протиправною, лише 19. Хоч насправді їх набагато більше ", — запевняє Геннадій Рябцев.

Експерт акцентує, що дуже не хотілося б, щоб правильна ідея в черговий раз перетворилася в привід для політичних переслідувань і відбирання дозволів у "неправильних" компаній на користь "правильних".

Раніше ідею про економічний паспорт проаналізував для "Коментарів" глава директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президента Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини