Головна Новини Політика внутрішня політика Санкції проти Шарія і Деркача: про що свідчить рішення РНБО
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Шарія і Деркача: про що свідчить рішення РНБО

Експерти проаналізували своєчасність прийнятих РНБО напередодні Дня Незалежності санкцій

20 серпня 2021, 20:27
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 20 серпня, відбулося чергове засідання Ради нацбезпеки і оборони України під керівництвом президента Володимира Зеленського. На ньому був введений пакет санкцій проти ряду осіб, включаючи журналістів Ольгу і Анатолія Шаріїв, нардепа Андрія Деркача (американцями вважається агентом російського впливу), головного редактора інтернет-видання "Страна" Ігоря Гужви і інших осіб.  "Коментарі" попросили експертів оцінити це рішення і пояснити, чому воно було прийнято саме зараз.

Санкції проти Шарія і Деркача: про що свідчить рішення РНБО

РНБО ввела санкції проти Шаріїв та Андрія Деркача. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Влада бореться з "м'якою силою" РФ в Україні

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак вважає, що прийняте абсолютно виправдане і резонне рішення.

"По кожному фігуранту СБУ представлено широке досьє. Всі вони є тими чи іншими персонами, які здійснюють опосередкований вплив на інформаційне поле України в агресивних інтересах РФ, — підкреслює експерт. — Деркач — це реверанс перед візитом Зеленського в США, Шарії — це безсоромне і примітивне обдурення частини громадян під соусом "незалежного блогерства", Гужва — на думку багатьох, помічений був також в інформаційних операціях РФ".

На думку Олега Постернака, така поведінка президента і підконтрольного йому РНБО вписується в сценарій повноформатної і багаторівневої боротьби з "м'якою силою" РФ в Україні, її інформаційною інфраструктурою. При цьому несе в собі загрозу медійній свободі, про що часто говорять журналісти.

"Також все більше політиків задаються питанням про правову сторону справи і перспективи судового скасування рішень РНБО", — зазначає Олег Постернак.

Тепер Україні потрібне якісне розслідування щодо олігарха Ігоря Коломойського

Політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко впевнений, що сьогоднішні рішення РНБО — багато в чому є чітким сигналом патріотичному сегменту електорату, з яким Зеленський намагається зблизитися з початку року, так і підготовка до візиту в США.

"Санкції щодо Деркача багато в чому запізнілі. Натяки на необхідність продовження американських санкцій в Україні звучали вже давно, — звертає увагу експерт. — Це спроба президента показати, де він в історії з плівками Деркача, на чиєму боці і яка його позиція. Однак це не виключає можливостей російської пропаганди знову зіграти в цій історії на двозначності позиції української влади в цій ситуації в минулому".

Ярослав Божко підкреслює, що потрібне продовження історії з іншими підсанкційними (в США) українцями, в тому числі — якісне розслідування щодо олігарха Ігоря Коломойського.

"Без цього рішення РНБО буде неповним у всіх сенсах", — вважає експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому мер Києва Віталій Кличко відмовився від участі в засіданні Нацради, хоча і був запрошений за кілька годин до його початку. Спойлер — при цьому політика нібито не збиралися знімати з посади КМДА, про що вже давно ходять розмови в політичних кулуарах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини