Головна Новини Політика внутрішня політика Санкції проти Портнова можуть бути початком: экс-посадовець Британії вказав на системні проблеми України
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Портнова можуть бути початком: экс-посадовець Британії вказав на системні проблеми України

На думку Дениса Макшейна, корупція є однією з найбільш загрозливих проблем в Україні

10 грудня 2021, 18:20
Поділіться публікацією:

Санкції, запроваджені США 9 грудня проти українського чиновника часів Віктора Януковича Андрія Портнова, а також ексглави Конституційного суду України Олександра Тупицького та його дружини є виявом підтримки з боку західних партнерів України. На думку американських та європейських політиків, це може свідчити про початок системного тиску для впровадження безповоротних реформ, і США можуть доповнити списки санкцій ще низкою скандальних українських чиновників. Такий меседж міститься у статті колишнього міністра в уряді Тоні Блера Дениса Макшейна для сайту Atlantic Council, передає dsnews. 

Санкції проти Портнова можуть бути початком: экс-посадовець Британії вказав на системні проблеми України

Денис Макшейн- фото з відкритих джерел

Однією із проблем на шляху України до реформ експерт називає повернення на посади чиновників, які фігурували у корупційних скандалах. Так, стурбованість у нього викликає призначення Андрія Наумова до Генпрокуратури. Раніше його було звільнено з посади голови відділу внутрішньої безпеки СБУ після того, що він міг використовувати посаду для сприяння контрабанді та тиску на бізнес. Наумов пропрацював у Генеральній прокуратурі 12 років, у тому числі за Януковича.

Викликає подив у автора й призначення Зеленським Олега Татарова заступником голови ОП. Татаров був чиновником у МВС за Януковича, і нібито намагався приховати жорстокість поліції до активістів Майдану. Тепер у ОП він знову може мати вплив на правоохоронців. 

Також, за словами Макшейна, можна констатувати, що українська держава схильна до узурпації й раніше спроби реформ зупинялися до впровадження незворотних змін щодо деолігархізації. За Зеленського ситуація може повторитися, вважає автор матеріалу, оскільки під час його каденції прагнення до реформ поступилися місцем централізації, що дозволяє узурпувати владу, а антикорупційні закони не виправдали надій.

Зокрема законопроєкт про реформу СБУ, який мав прибрати з її юрисдикції розслідування економічних злочинів, зберіг для служби можливості тиснути на бізнес. Антиолігархічний закон дав владі свободу визначення, хто є олігархом, а хто ні, через що останні можуть зберегти вплив, навіть якщо хтось із них опиниться під тиском.

Однією з важливих реформ експерт називає встановлення незалежної перевірки сумлінності для представників судової влади та правоохоронців. Доповнити декларування планується процесом перевірки, аналогічним до того, що використовується під час відбору кандидатур до Вищого антикорупційного суду. Система може контролюватись міжнародною комісією, погодженою з партнерами. Комісію можна використовувати для перевірки видачі ліцензій на мовлення та виведення їх з-під політичного впливу.

МВФ багато зробив, щоб підтримати реформи, і в його новій угоді з Україною наголошуються на заходах з викорінення корупції. Але такий підхід бачиться автору вузьким та орієнтованим на економіку, а не стандарти управління. Імпульсивність адміністрації Трампа та поворот Байдена до Китаю означає, що США також втратили стратегічну спрямованість щодо України.

Росія використовує цей політичний дрейф і прагне підірвати суверенітет України, відновивши вплив на країну, а корупція є такою ж загрозою незалежності країни, як і військова агресія. Автор вважає, що настав час, щоб Україна та її союзники відреагували на цю проблему.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини